Thern fick Gefles försvar att stelna

Längs promenadstråket Las Ramblas i Barcelona står olika pantomimartister som i vissa fall är utklädda till kändisar. Gemensamt för många av dem är deras förmåga att stå helt still och likna verklighetstrogna statyer. Killen på bilden här nedan ( alltså han till höger) är som synes en Ronaldinho-kopia

 Jag kom att tänka på honom och några av hans kompisar  när Simon Thern tog en ”söndagspromenad” genom Gefles försvar i måndags kväll.

Före matchen hade Conny m fl experter varnat för Gefles oerhört starka försvar, som fram till dess resulterat i att laget inte släppt in fler än sex mål på sex matcher. Gästernas målvakt Mats Hugosson hade allsvenskans näst högsta räddningsprocent av de målvakter som spelat alla omgångar. Vem som hade högst behöver kanske inte påpekas?
Nu ska Mats inte hängas för att Gefle-försvaret mer såg ut som ett läckande såll vid flera tillfällen.

Nej, en viktig orsak till det var HIF:s joker Rachid Bouaouzan, som kom in som en frisk fläkt från start. När han sedan snodde bollen vid mittcirkeln och bäddade för Alexander Gerndts 2-0 fick uppenbarligen Gefle-försvaret en rejäl kalldusch som de inte hämtade sig från. Sedan tycker jag förstås att Rachid borde ha gjort ett mål själv också när han fick sitt friläge. Men han må vara förlåten. Liksom Alexander Gerndt vars snygga bollmottagning och snurrfint höll på att ge HIF ännu ett mål.

Det vore förstås skönt om det här nu innebär att Gerndt är på väg att hitta tillbaka till fjolårsformen, även om det samtidigt kan leda till att proffsuppköparna får upp intresset igen. Inget gott som inte har något ont med sig, eller hur man nu brukar säga?
Även om startelvan blev mycket lyckad den här gången så hoppas jag att även Erik Sundin hittar tillbaka till gammal god form.
En som också definitivt slåss om en plats från start är givetvis Simon Thern, men i hans fall håller jag med Conny om att det är bästa att skynda långsamt. Vi har sett unga killar förr som slagit igenom med dunder och brak för att sedan försvinna ut i anonymiteten när det tar emot.

Conny och Per-Ola kan glädja sig åt att ha ganska många alternativ, både i försvaret och på mittfältet och det ser ut att ljusna även i anfallet. Unge Mohamed Ramadan gjorde ett piggt intryck den lilla stund han var på plan och höll ju så när på att göra mål vid första bollkontakten.
I nästa omgång väntar ett AIK som kan bli en ytterst svårknäckt nöt. Det blev visserligen förlust senast mot Häcken men laget har visat att de vill ha med toppstriden att göra i år. De har ju bara två poäng upp till de lag som närmast skuggar HIF.

Jag hoppas Sundin får göra åtminstone ett inhopp mot AIK. Gissar att han skulle vara lite extra taggad mot gamla kompisarna? Kanske han finns med redan i startelvan till cupmatchen mot BoIS?  Ingen tvekan om att Conny kommer att låta några bänklirare få chansen att visa upp sig redan då.  Även om BoIS kommer taggade till tänderna till den matchen har jag svårt att se HIF förlora, oavsett om några av de som normalt är ordinarie får vila.

Det gäller att ha starkast möjliga manskap till matchen i Stockholm. De kan bli en av årets tuffaste bortamatcher anar jag. Seger i den matchen och det ser riktigt bra ut för fortsättningen till första delmålet – 10 matcher.
Det som oroar mest är dock publiken i Stockholm. Den svans som förpestar arenorna i Stockholm (och senast även i Göteborg) förstör så mycket för oss som älskar fotboll.  Löser man inte det problemet snart så är jag rädd att publiksiffrorna kommer att fortsätta sjunka.

Min 7-åriga dotter Alexandra frågade om hon fick följa med när jag ska åka och se matchen. Jag tvingades förklara för henne att jag inte vågar ta med henne på en match i Stockholm. Som ganska nybliven medlem i Rio-Nalles klubb blev hon lite besviken, men lät sig nöja med att hon ska få följa med nästa gång jag ska se HIF på Olympia.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*