Tankar, funderingar och lösningar?

Att svenska lagen inte är några guldkalvar (mjölkkossor) är egentligen ingen nyhet. De flesta klubbar visar minusresultat och är beroende av spelarförsäljningar för att överleva.

Aftonbladet är bara en i raden av alla tidningar och övrig media, som uppmärksammar detta. Och trots krigsrubriker, så är det egentligen inget nytt som framkommer. Men när man tittar runt i de övriga ligorna i europa,(de fyra stora), så kan man med leende på läpparna konstatera att de svenska klubbarna mår i jämförelse ganska bra ändå. Bra är kanske att ta i, men hyfsat då?

***

Allsvenskan är inget annat än en “avstampsliga”, vi får bara inse detta och inte börja kräva “superstjärnor” och dyra importer från utlandet. En del (de flesta?) svenska spelarna använder sig av Allsvenskan som en trampolin utåt i Europa med motivationen att tjäna ännu mer pengar på sitt levebröd. Att kalla fotbollsspelare för prostituerade eller annat är bara rent befängt. De personer som gör det har inte hängt med i tid och utveckling bara.

Det finns INGEN som skulle tacka nej till högre lön för att utföra samma arbete någon annanstans. Och då fotbollen i princip är en av världens största industrier, så är fotbollsspelarna (arbetarna) fria att söka sig dit de kan tjäna mest och eventuellt utvecklas i sitt yrke.

***

Vill vi förändra vår liga, finns ens möjligheten?

Svaret på det är lika enkelt som okontroversiellt. –Nej

Det finns ju naturligtvis möjligheter, även om det är i princip omöjligt med de förutsättningarna vi har i dag. De tre stora stenarna att lyfta är; Publik, (eller avsaknaden av den samma), möjlighet att pumpa in pengar (den s.k. 51%-regeln) och naturligtvis klimatet.

En bra början hade varit att SvFF och SEF hade lagt in lite allvar och seriositet i sina ansträngningar för att göra svensk fotboll populär och inte bara för stunden, utan det behövs en långsiktighet i arbetet.

***

Klubbarna gör för mestadels allt för att överleva och för att erbjuda sin publik på underhållning, frånsett då det gäller arena och planfrågor där har vissa klubbar brustit i sitt åtagande.

Dessutom finns det en maktfaktor till som behövs för att vår fotboll i landet ska öka i populärhet. –Media

Men vi kan tycka vad vi vill om media egentligen. De finns där av en anledning, vi köper deras koncept, om det så är i pappersform eller annat…
En rubrik ska gärna vara så stor som möjligt och gärna ha en negativ ton, det är nyckeln till försäljning. Vi kan bara ta vårens stora debatter i media om fotbollsplaner som exempel. Jag kan nästan svära på att den negativa beskrivningen av Allsvenskan i media har gjort att minst 10% av de potentiella åskådarna har valt att stanna hemma. Och väl hemma har de hellre sett spansk, engelsk, tysk eller italiensk fotboll – för den är ju så mycket bättre

***

För oss som bryr oss om (och då menar jag verkligen bryr oss om) vår Allsvenska, vår svenska fotboll, kan det ibland kännas som vi är helt och totalt bortglömda i all mediasvall som far över oss. När inte ens media kan ge en ordentlig rapportering om en kvartsfinal i Svenska Cupen, då är det ganska illa…

Jag mailade en skribent/journalist på en av de stora “drakarna” med frågan; –Varför skriver ni inte mer och oftare i positiv anda om svensk fotboll?

Svaret: “Folk i allmänhet är mer intresserade av att få läsa om de stora stjärnorna och ligorna.”

Ja men låt de då göra det, men inte i våra svenska tidningar! I dagens samhälle är det inte svårare än att googla upp de du vill veta och det du vill veta nu. Så de som är intresserade av t.ex. engelsk fotboll, kan ju göra det –där– inte –här-!

Låt våra svenska nyheter ta större plats än utländska, i vår svenska media!

***

Slutligen…
Det är kanske dags att göra ett publikuppror och kräva det som vi åskådare/publik vill ha. För kan inte ansvariga ge oss det, då finns det ingen produkt kvar, inget som vi vill betala för och lägga tid på?

10 kommentarer

 1. Självklart finns möjligheten att förändra Allsvenskan. Införande av ett Premier League-liknande TV-avtal, där toppklubbarna får en betydligt större del av kakan än bottenparasiter som ÅFF vore ett steg. Visst kan 51%-regeln tyckas irritera, men eftersom den reglerar ägandet och inte fördelningen av röster känns den både enkel att kringgå och tämligen patetisk. Föreningarna äger 51% av kapitalet, men de reglerar aldrig 51% av rösterna.

  En kanalisering av pengarna till de som faktiskt drar in dem, dvs topplagen, hade gjort att värvningar inom ligan hade blivit vanligare och ett toppskikt hade sannolikt uppstått med klubbar som HIF, AIK, Blåvitt och MaFF.

  I mitt tycke finns väldigt mycket att göra inom svensk fotboll för att nå resultatet med en högra kvalitet på ligan. Vi måste vara beredda att offra bredden till förmån för topplagen.

 2. Oldtimer: Jag vill absolut inte offra bredden till förmån för topplagen. Då blir ju allsvenskan precis lika förutsägbar som många andra europeiska ligor. Hur kul var det på 80-talet om man inte höll på blåvitt?

 3. @Robert Schuller, jag kan förvisso bara tala för mig själv, men jag hade gärna sett de stora lagen i Allsvenskan ligga snäppet före alla andra. Så är det i Tyskland, Italien, Spanien och England… och det är nog exakt därför de håller den höga klassen internationellt.

  Dessutom tycker jag att det är en rättvisefråga. Intresset är många gånger större för AIK än för BP, det ska givetvis ge fördelar till det större laget. Som det är nu har vi ett fördelningssystem som skapar parasiterande på storlagen.

 4. @Robert Schuller, och gällande just 80-talet var det knappast ekonomiska incitament som byggde Blåvitt. Snarare sportsliga framgångar kombinerat med amatörideal.

 5. Stor del i att Tyska, Engelska, Italienska och Spanska ligan ligger snäppet före, handlar till stor del i publikintäkter.
  Men, Oldtimer har en liten poäng i att strypa bredden. Jämför man med våra grannländer så har både Norge och Danmark sina “superlag”, (Rosenborg och FCK). Dessa båda lagen spelar ofta i CL.
  Men på frågan om det i sin tur höjer övriga ligan, reserverar jag mig om.

 6. Mycket bra skrivet. En tanke och fundering som borde lyftas upp än mer.
  För övrigt en väldigt bra och intressant sida de här. Bra jobb!

 7. @Fredrik Ymer, finns det någon poäng med att höja övriga ligan, förutom topplagen? Inter kunde ju vinna CL trots att bottenlagen i Serie A håller milt uttryckt tvivelaktig klass.

 8. Vill vi ha en liga där 2-3 lag gör upp om titeln år efter år? Där övriga lag alltid är en klass sämre? Tänk om HIF i så fall skulle hamna i det lägre skiktet. Då skulle årets allsvenska händelseutveckling aldrig kunna ske igen. Är det så vi vill ha det i framtiden?

1 trackback/pingback

 1. Tankar, funderingar och lösningar? « | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*