Talangfabrik del 1 – Först ut är Lunds BK

Ibland är det kul att fördjupa sig i de föreningarna som våra tidigare eller nuvarande spelare kommer ifrån. Idag besökte vi Lunds Bollklubb när de spelade match i Söderettan mot FC Trollhättan. Lunds BK är en klubb med gamla goda anor som har tagit fram flera allsvenska spelare genom tiderna, även åt oss HIF:are. Nedan följer några av de spelare som har Lunds BK som moderklubb.

Lunds Bollklubb grundades år 1919 i staden Lund efter att en del av juniorerna i dåvarande Lunds GIF bröt sig loss från sin förening och skapade en egen. Klubben är för de lokala människorna mest känd som “Krubban” och idrottsplatsen ligger på stadsdelens Klostergårdens fina gräsmattor. På Klostergården är de flesta av stadens idrotter samlade, här ligger Färs & Frosta Arena där både handbollen och ishockeyn spelas och Klostergårdens IP där Lunds BK spelar sina matcher.

Man har aldrig spelat i Allsvenskan men har som bäst spelat i andra divisionen, dåvarande division ett. Idag spelar klubben i division ett, söderettan, och har gjort det sen avancemanget inför 2010. Under alla år de har funnits har klubben lyckats att fostra spelare som sedan har gått vidare till större klubbar och proffslivet,  bland de som är mer kända för våra äldre läsare kan man finna spelare som:

Nils-Åke Sandell (född 1927) – För många är han mer känd som “Kajan”, en genuin bolltalang som var duktig i flera bollsporter, “Kajan” bestämde sig först i tretton års åldern att satsa helhjärtat på fotbollen. Som sextonåring gjorde han debut i A-laget för Lunds BK, men det var bara början, karriären gick vidare till allsvenskt spel där han bland annat representerade IS Halmia, IFK Malmö och Malmö FF.

Martin Dahlin (född 1968) – Uppvuxen på väster i Lund och karriären började i Lunds BK, efter att ha blivit värvad av Malmö FF och ha gjort fyra säsonger i klubben lämnade Martin allsvenskan för proffslivet ute i Europa, där representerade han Borussia Mönchengladbach i Tyskland, AS Roma i Italien och Blackburn Rovers i England. Han var också en del av det framgångsrika landslag som -94 vann VM-brons i USA under Tommy Svenssons ledning. Idag arbetar Martin inom fotbollen som agent, bland annat åt Behrang Safari och Ola Toivonen.

Roger Ljung (född 1966) – Kommer från ett mindre samhälle utanför Lund kallat för Lomma, bytte från det lokala laget (GIF Nike) som ungdomsspelare till Lunds BK där han spelade några säsonger innan Malmö FF värvade honom för spel i allsvenskan. Det blev en språngbräda mot Europa där Roger fick representera klubbar i Schweiz, Turkiet och Tyskland, han var en populär försvarsspelare som deltog i två VM slutspel, -90 och -94.

Man finner även spelare som har spelat eller spelar i allsvenskan idag som har haft sina ungdomsår och lagt sina grunder i fotbollskunnandet nere på Klostergården. Bland dessa finner man:

Jonas Sandqvist (född 1981) – Kom till föreningen som sexton åring och stannade under ett år som ungdomsspelare i klubben innan han lämnade Lund för Landskrona BoIS. Efter åtta säsonger i Landskrona fick Jonas vara med om både allsvenskt spel, degradering och spel i superettan innan han lämnade för allsvenskt spel i Malmö FF. I Malmö blandade och gav han med sitt spel, men efter fyra säsonger på Malmö stadion gick flyttlasset ut mot Europa, det blev inget lyckat äventyr varken i grekiska Atromitos eller norska Aalesund, han återfinns idag mellan stolparna i Örebro SK i allsvenskan.

Ivo Pekalski (född 1990) – Kommer från stadsdelen Linero i Lund där de första åren av hans fotbollskarriär tillbringades, men vid elva års ålder följde han sin pappa och tillika tränare, Roman Pekalski, till Lunds BK. Han var kvar i klubben upp till femton års ålder sen hade Landskrona BoIS fått in honom på scoutradarn, flyttlasset gick då norrut där Ivo tillbringade en tid i ungdomslaget innan tränare Linderoth lyfte upp honom i A-laget. 2009 gick flyttlasset söderut igen, då till Malmö FF och där är han ännu kvar och är, när han inte är skadad, en av allsvenskans bästa innermittfältare. Han har flera gånger erbjudits kontrakt i utlandet, men har på grund av skador och speltid alltid stannat kvar i Sverige, kontraktet med Malmö löper ut 2013 och min gissning är att han lämnar för utlandet.

Dardan Rexhepi (född 1992) – Är ifrån den lille byn Eslöv i mellersta skåne egentligen men satsningen på fotboll fick in tolv årige Dardan till Lunds BK, efter att han som ungdomsspelare utvecklats till en fantastisk anfallare som levererat 46 mål på 43 matcher i U-laget fick Malmö FF upp ögonen för honom. Kanske var det otur för oss HIF:are att han lämnade under sommaruppehållet 2010 då han i sin första match från start gjorde mål mot Helsingborg. Idag är Dardan fast i frysboxen i Malmö och får begränsat med speltid, trots att han levererar mål på löpande band för klubbens U-21 lag.

När vi nu har gått igenom “kända spelare” så har ännu inte någon av ovanstående spelare representerat Helsingborgs IF, det är medvetet – man säger ju att man ska spara det bästa till sist, eller hur!

Johan Eiswohld (född 1990) – Född och uppvuxen i en mindre by utanför Lund, Södra Sandby, där startade också fotbollskarriären i den lokala föreningen innan det bar av in till Lund och Lunds BK. I “Krubban” stannade Johan fram till och med 2007 då han flyttade upp till Helsingborg för spel med ungdomslagen. Han gjorde sin debut för A-laget som 18 åring när HIF mötte IFK Göteborg, men på grund av mycket skador och att “Jojje” (som han kallades under sin tid i Helsingborg) inte lyckades övertyga när chansen gavs lämnade han klubben när kontraktet löpte ut efter det fantastiska året ifjol. Han gjorde totalt tio matcher för klubben och idag finner vi han två mil norrut i Ängelholms FF i superettan.

Joel Ekstrandh (född 1989) – Uppvuxen i Lund och var från småbarnsben spelare nere på Klostergården, kom som ung med i pojklandslagen efter bra insatser i ungdomslaget i Lunds BK. Som spelare är han en modern mittback med en fantastisk teknik, spelsinne och tillslag, egenskaper som Helsingborgs IF måste ha sett i honom när de värvade honom som sexton åring till klubben. Han spenderade två år i U-laget innan han kallades in att spela från start, kanske i en av klubbens viktigare matcher i nutid, när HIF spelade borta matchen mot PSV Eindhoven i UEFA cupen 2008. Efter debuten blev han snabbt bofast i A-laget och blommade ut som spelare mer och mer, till januari turnén 2010 blev han uttagen till landslaget, han gjorde totalt 73 matcher för HIF innan han blev köpt av Udinese. I Italien har han hunnit med tolv spelade matcher, bland annat i Champions League innan han inför i år flyttade till Watford i England för att hjälpa dom att avancera till Premier League.

bbl_jimmy_fors

5 kommentarer

  1. Fredrik,

    Oskar Rönningberg kom ifrån Torns IF, en liten klubb i samhället Stångby utanför Lund. I ämnet talang så är det isåfall hans bror som skulle kommit till ytan, Erik Rönningberg, där talar vi talang.

  2. Jättetrevkig sammanställning men saknar Leif Enqvist, Anders Friberg och Björn Levin även dom spelare som spelat i olika landslag samt i allsvenskan

  3. OK, tack för upplysningen men Erik Rönningberg har man helt missat för Oskar hade ju en hel del talang i sig så tycker du brosan var bättre hade det varit spännande veta vad det blev av honom, för vi vet ju alla hur Oskars karriär fick ett snörpligt slut allt för tidigt…

  4. @ Fredrik: Han orkade inte mentalt att ta det där sista steget från talang till seniorspelare, men var med på La Manga lägret med BoIS A-lag och gjorde även mål från sin offensiva mittfältsposition. Han finns idag i sin moderklubb Torns IF i Div 2 och arbetar som lärare när han inte spelar fotboll!

    Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*