Tack Marcus!

Marcus Lantz och HIF går skilda vägar enligt ett pressmeddelande idag. Det är på sätt och vis både goda och dåliga nyheter.

Det dåliga är givetvis att HIF mister sin lagkapten och härförare, allsvenskans i sina stunder absolut största krigarhjärta. En spelare som i princip är omöjlig att ersätta kommer medias Allsvenska bilagor tvärsäkert slå fast inför nästa säsong. Precis som vi inte skulle kunna klara oss efter att Henrik Larsson lämnade inför den nyss avslutade säsongen så kommer HIF enligt experterna absolut inte att klara sig utan Marcus Lantz nästa år.

De flesta experter står ju där med lång näsa efter årets säsong, de kommer förmodligen att se ut som Pinnochios lärjungar efter nästa säsong igen. För är det något HIF har visat under denna säsongen så är det att laget är större än individen. HIF är större än Henrik Larsson och HIF kommer att vara större än Marcus Lantz.

De goda nyheten är att HIF inte öser en massa pengar och långtidskontrakt på gamla spelare längre, man väljer att satsa på egna ungdomar. Ett modigt val men ett nödvändigt val för en klubb i HIF´s ekonomiska läge.

Vi framförallt hylla Marcus för att han inte drog det i någon långbänk, efter att kontraktsförhandlingarna till en början först fördes genom och till viss del påeldade av media så valde Marcus och HIF att lägga förhandlingarna till sidan och återuppta dem efter säsongen. Proffsigt av både HIF och Marcus. Sen när man möts så kommer man snabbt fram till att man ligger för långt ifrån varandra, och tackat för visat intresse.

Marcus kräver en lönenivå och en kontraktslängd som HIF inte kan ge-då är det lika bra att gå skilda vägar direkt. Vart Marcus fortsatta fotbollsresa tar honom vet han bara själv, kanske till BoIS för att försöka spela upp dem i Allsvenskan, kanske någon annanstans? Hur som helst är kapitlet Marcus Lantz i HIF härmed avslutat, och vi blickar framåt.

Redan i år har kombinationen Ardian Gashi och May Mahlangu visat sig vara oerhört giftig och stabil och Marcus snabba beslut gynnar säkert förhandlingarna med Gashi. Norrmannen Ardian Gashi har många av de egenskaper som Marcus Lantz har, krigarhjärta, inställning och en något opolerad spelstil. Komplettera det med bollvirtuosen May så har du allsvenskans bästa innermittfält 2011. Bakom står Marcus Bergholtz, Johan Eiswohld, Samuel Aziz, Abdul Khalili och Simon Thern som knackar på dörren. Sen ryktas det om iallafall två “hemvändare” som kan vara på ingång, Andreas Landgren och Olafur Skulason. En annan “hemvändare” som diskuteras är Pontus Farnerud, något som skulle få BoIS:arna att sätta morgonkaffet i vrångstrupen ifall det går i lås.

Är det något som HIF har gott om så är det innermittfältare.

Som avslutning vill jag rikta ett tack till Marcus Lantz för hans insatser i HIF, hans inställning och krigarhjärta. Bästa exemplet på det tycker jag är matchen mot FK Sarajevo hemma på Olympia för något år sedan, Marcus får en riktigt ful tackling  i början på första halvlek från en FK Sarajevo spelare. Marcus reser sig snabbt upp och blickar långt efter Sarajevospelaren, ni vet den där blicken ” I got you name, I got your number” och han bara väntar på rätt tillfälle att utkräva hämnd. Det läget kom en bit in på andra halvlek där Marcus passade på att betala tillbaka för gammal ost och sänkte Sarajevospelare med en rejäl bredsides tackling. Sarajevospelaren spelade bara ett par minuter till efter den överkörningen innan han byttes av.

Det är i den rollen som jag kommer att sakna Marcus Lantz mest, som HIF´s egen lilla polis på mittfältet.

5 kommentarer

 1. Det är med kluvna känslor jag tar del av nyheten om att Marcus Lantz lämnar HIF. I HD framställs det som om HIF väljer bort honom men jag tror det är ömsesidigt annars hade Marcus inte stått fast vid sina krav. Jag tror inte att han är överraskad, det har legat i luften sedan lång tid. Men det är tråkigt att förlora just Marcus eftersom hans inställning och den pondus han utstrålar liksom hans kvaliteter har varit härligt att skåda! Sedan ska vi komma ihåg att han hade en rätt lång dipp efter uppehållet. På sikt tror jag inte HIF försvagas men det är utomordentligt viktigt att det blir helt klart med Gashis framtid i HIF. Skulason? Nej, helst inte även om han var en mycket färgstark spelare men gärna Landgren.

 2. Nej inte Skulason eller Landgren. Tycker Bergholtz är bättre än båda och Eiswohld känns mer spännande så vi har egna i våra led som kan ta vid.

 3. Bra talat – summerar Marcus positiva ting men som sagt också den verklighet vår klubb står inför. Därför ser jag inte någon framtid i varken Landgren eller Skula då de lär kräva en ganska “fett” deal dom också – sen såg jag ett inslag från danska ligan nyligen där Skula (Sönderjyske BK) drog på sig rött kort i ett läge där det inte behövdes, och den scenen känner vi allt för väl igen från hans HIF-sejour eller hur?

  Bättre då att satsa vidare på ungtupparna men skulle Gashi lämna är det klart att innermittfältet väger lite väl lätt vad gäller både rutin & kraft att sätta bakom tacklingarna…

 4. Lantz bidrog med mycket både på och utan plan. Svår, nästan omöjlig att ersätta rakt av. Jag kan inte skaka av mig olustkänslorna från i våras och senare under sommaren när Lantz förhandlade via media och ställer mig frågan hur detta påverkade truppen i övrigt? Även Lantz hade ju en dip i formen under sommar och tidig höst. Var det “bråket” kring kontraktet som spelade in? Vore trist om vi förlorade guldet i så fall. Å andra sidan kanske vi inte hade varit i läge att ta det utan Lantz heller.

  Läser man mellan raderna, kan man se att May och Gashi velat försäkra sig om att inte sitta på bänken allt för länge för att förlänga respektive fortsätta satsa (=be familjen flytta hit) i HIF. Kanske även för att ge de som kommer bakom hopp om att kunna vara mer och konkurrera, åtminstone om inhopp.

  Kanske offrar man framgång på kort sikt, dvs nästa år, för att kunna förlänga kontrakten med dem man tror skall ge framgång (och klirr i kassan) kommande år?

 5. En ändringsfunktion för sådana som mig, som inte kan få något rätt innan man trycker på skicka hade varit trevlig. Det skall givetvis stå “svår, nästan omöjlig” inget annat.

  Önskvärt, men tillsvidare tillämpas spansk redigering Manuel(l)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*