Swedbank arena – Nej tack

För närvarande tycks arenor vara ett populärt diskussionsämne och efter ett tips av kollega Nilsson, samt ha tagit del av de ursprungliga planerna kring Olympia, ni minns kanske planerna av hyreshuset bakom södra ståplats.

Således beslöt jag att ta mig till platsen där du verkligen kan bo inne på arenan, men dessvärre var entrégrindarna låsta när jag ankom till platsen och inte heller syntes någon av de boende till. Detta gjorde att min förhoppning om en kopp kaffe från någon av balkongerna ovanför ena målet grusades. Hade ju hoppats på att få en liten pratstund med någon som hade bott länge i området och som kunde delge mig historien om varför boende på ena sidan av Kleine Hamburgerstrasse, tvingas balansera på mittlinjen, eller gå runt kvarteret för att komma till grannhuset. Nästa gång lämnar jag ej utan några svar.

 

Sportverein Lichtenberg 47

Grundat: 26 April, 1947
Arena: Hans-Zoschke-Stadion
Kapacitet: 10,000 (1000 sittplats)
Liga: Verbandsliga Berlin (VI)

 

Klubben grundades ursprungligen 1945 under namnet Sportgruppe Lichtenberg-Nord men blev två år senare ihopslaget med ett par andra lag från närområdet som då tillsammans bildade Sportgemeinschaft Lichtenberg 47. Ytterligare en sammanslagning och ett par namnbyten senare fick man sitt nuvarande klubbnamn 1990, då i samband med Tysklands återförening.

Lichtenberg spelar sedan 1951 sina hemmamatcher på HansZoschke Stadion, döpt efter en gammal idrottsman och tillika kommunist, som föll 1944 i andra världskriget. Enligt legenden så sägs det att Stasichefen Erich Mielke beordrade att arenan skulle jämnas med marken efter att han från sitt kontorsfönster bevittnat en förlust för sitt och Stasi´s egna lag Dynamo Berlin. Lyckligtvis blev det inte så då Hans Zoschke´s änka vädjade till kommunist-partiets högsta chef Erich Honnecker, som gav med sig i frågan.

 

 

 

 

 

Dagens hemmamatch bjöd på underbart väder och motstånd i form av SV Empor Berlin. Gästerna inledde bäst och tog också en välförtjänt ledning tidigt i matchen, innan Lichtenberg precis innan halvtidsvilan lyckades kvittera genom en tveksamt given straff. Den andra halvleken började som den första och snart hade SV Empor återtagit ledningen, men därefter vaknade hemmaspelarna till ordentligt och lyckades inte bara kvittera utan även forcera in 3-2 till de drygt 150 åskådarnas stora glädje. Kvalitetsmässigt var det väl lite sisådär, tekniskt sett emellanåt riktigt svagt, men det satsades rejält i varenda närkamp och med 22-gradig sol, en wurst och en kall pilsner i näven, så känns det i efterhand lite dumt att klaga.

6 kommentarer

 1. Trevlig och informativ läsning. Helt klart en läsvärd fotbollskrönika från de lägre divisionerna i annat område än klassiska UK.

 2. Härligt Robbie!

  Det är sådana här små anekdoter som gör en site som denna värd att studera dagligen.

  Såg själv en divison 3/4 match i Tyskland från mitt hotellfönster i Stralsund för 10 år sedan. Arenan låg nästan lika inklämd som den i Berlin.

  Vilka lag som spelade och vem som vann har jag glömt?

 3. Tackar för de positiva kommentarerna, kul att det uppskattas.
  Bangkok: Hörde dig på radion häromdagen på väg till jobb. Är du i Kina nu eller kvar i Bangkok ?

 4. Kina, klockan är 01 på natten och jag lyssnar på webbradio. Jag vet, man är en idiot…

 5. Bangkok: Då känns det extra tröttsamt nu då, med tanke på matchen…
  zzzzömnig första, nu hoppas vi på bättre andra!

1 trackback/pingback

 1. hd.se - Sportbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*