Svinigt avtalsbrott och känslor i omlopp

För många supportrar är det många
känslor i omlopp idag. En av fotbollens
svinigaste avtalsbrott har nyss skett
och i händelsernas centrum är det
vår älskade förening som blev blåsta.

 

Det har fram tills igår kväll varit en väldigt harmonisk vecka med nästintill bara positiva tongångar för samtliga HIF-are. Först var det avancemanget i Champions League efter att man lyckats slå ut de polska mästarna med totalt 6-1, sen lottades vi mot det lag som alla önskade att möta i play-off – Celtic FC  veckan avslutades sedan med en uppvisning i anfallsfotboll när man körde över Kalmar med 7-2 på Olympias gröna gräs under söndags eftermiddagen. I all positiv anda som rådde var det förmodligen inte många som anade att klubben skulle bli blåsta av Lokeren och Alfred Finnbogason.

Personligen så var övertygelsen stor att man inför i år hade lärt sig den läxa man fick förra sommaren, då gällde det Peter Larsson som man lånat in från danska FC Köpenhamn efter att denne hamnat i frysboxen i sin dåvarande klubb. Helsingborg lånade in honom,
gav honom speltid och han växte ut till
den spelare han en gång var när han lämnade
Halmstad BK för spel i Danmark. När Helsingborg
ville lösa ut honom från hans
kontrakt med FCK satte de en fantasisumma som
pris för Larsson, men varför och åter varför har man
inte som standard att skriva in ett krav om köpoption
i låneavtalet när detta ger en trygghet för båda
klubbarna och spelaren. Denna missen gjordes även
i år med Finnbogason, oavsett vad Lokeren ansåg om
det så får man vara en bra säljare och få igenom
konceptet som en win-win situation för klubbarna.

Ser man på Alfred som berörs i denne fråga så var det väl ingen som för några månader sen kunde tro att han någonsin skulle kunna säljas för en miljon euro. När han kom till klubben så var det den största avsaknaden av teknik som skådats, han hade ingen förmåga att ta emot-, driva eller passa en boll – men gjorde likt förbannat de lätta målen. Det var först för två veckor sen, i bortamatchen mot Slask Wroclaw som han klarade av att slå en passning rätt (det måste ha varit Schwarz som visat honom på träningsplanen hur man ska göra). För sin utveckling har han Helsingborgs IF att tacka för allt och kanske framförallt tränarna Åge Hareide och Stefan Schwarz, men som tack för allt så ”pissar” han föreningen och supportrarna i ansiktet genom korkade uttalanden om ”Grattis Elfsborg till guldet” och ”pengar…” på sin twitter. Att han avsaknade teknik var sin sak men jag trodde aldrig att det var något psykiskt som låg till grund för det – men nu överväger jag faktiskt det alternativet också.

Att pengar styr är väl ingenting som kommer som en chock för någon, det är så den ”moderna fotbollen” bedrivs, money talks – bullshit walks. Så är det i alla stora Europeiska ligor, se bara på den omdiskuterade värvningen Manchester United gjorde när de i dagarna gjorde klart med Robin Van Persie. Han var lagkapten och den bäste målskytten i Arsenal vars värsta rivaler var just Manchester United, men alla människor och spelare har ett pris – så även Robin Van Persie, hans pris stannade på 250 miljoner.

Man ställer sig frågande till om där inte finns någon klubbkänsla hos spelarna idag, det är kanske därför Helsingborg nu presenterat sin strategi för långsiktig framgång. Den största delen av truppen kommer i framtiden att utgöras av egna produkter, antingen hemvändare, talanger eller s.k. rollspelare.
Det medför att spelarna har rötter och känslor i och
för klubben och man vet om att spelarna i truppen
är villiga att göra allt och lite till för HIF:s framgång.
I den delen av rollspelare så ser jag Lindström som
det perfekta exempel, trots att klubben avböjde hans
tjänster när han ville flytta hem till Sverige igen så
såg han till att ha en ”HIF-klausul” när han skrev på
för Gais istället. Idag är han en av truppens mest
viktigaste spelare med sitt enormt stora hjärta och
ger definitivt mer tillbaka till klubben än han någonsin
tagit. Om det är denna typ av rollspelare vi kommer
att arbeta för att alltid ha i truppen är min övertygelse
att de yngre spelarna också lättare kommer att våga
ta för sig mer i senior sammanhang.

Trots bakslaget med Finnbogason så är det ett faktum att vi varit med om motgångar förut men alltid kommit tillbaka starkt, förra året ”sålde vi guldet” enligt många men avslutade säsongen på bästa möjliga vis ändå. Vi är med i toppen och vid vinst imorgon är vi med om titelracet på allvar. Det är dags att borsta av sig känslorna över det som har varit och blicka framåt – allt stöd behövs så nu ser vi till och visar styrka och tar tre poäng både imorgon och på tisdag.

3 kommentarer

  1. Utifrån hans ageranden på diverse sociala medier samt den egna viljan i agerandet gör att jag utesluter han snyfthistorier.

    Tyvärr kommer han att bli ihågkommen som en stor förlorare, trots sina insatser i boxen.

  2. Man ska inte ta allt som skrivs på twitter, facebook etc. På allvar. Hur många ” ha ha” eller smileys används inte jämfört med verkliga livet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*