Supporterintervju – Gefle borta

Idag möter HIF Gefle IF på bortaplan i Allsvenskan. Vi tog ett snack med supportern Simon Svensson om hans tankar om HIF, bortaresor och läktarkultur. 

Gefle är en av dem längsta bortaresorna – vad driver dig till att åka på så långa resor?

Först och främst så brinner jag för vår klubb Helsingborgs IF, i med och motgång. Det är en faktor som driver mig. En annan stor faktor som driver mig är gemenskapen och stämningen vi har. Stämningen på bussen till och från matcher är underbar; med sång, god dryck och allt bra folk. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att spendera min fritid på. Att åka på längre matcher brukar oftast ge bättre stämning och bättre drag på bussen! För mig är fotboll och HIF inte en hobby, det är en livsstil!

Hur ser en dag ut för dig på en bortaresa?

Jag kan beskriva hur jag tror natten och morgondagen (idag, söndag) ser ut. Eftersom bussen går vid 2-3-tiden natten till söndag så kommer vår uppladdning att börja nere i stan på någon pub. När det är 30-45 minuter till avfärd så rör vi oss upp mot IH där avgången mot Gävle är. Sedan är det en 10-11 timmar lång resa fullmatad med sång, bra atmosfär, god mat, god dryck och sist men inte minst så ska vårt HIF visa att plastmattor inte hör hemma i Allsvenskan.

När började du följa HIF?

Det började väl med några strömatcher när jag var liten, runt 1998 (då jag var 5 år). Sedan gick jag på matcher till och från med min pappa som är grunden till mitt HIF-hjärta. Det är inget som jag kommer att glömma och det måste jag tacka honom för! Sedan vid 15-års ålder så fick jag mitt första årskort på södra ståplats, vilket var en av dem bästa julklapparna jag någonsin fått. Sedan fortlöpte det och jag försökte gå på så många hemmamatcher som möjligt, men då ska jag tillägga att jag inte var på så många bortamatcher. Dem bortamatcherna som var stående VARJE år var Halmstad borta och även Malmö borta. Men 2010 började mitt engagemang för klubben på riktigt, då gick jag på så många borta- och hemmamatcher som möjligt (gick på så många bortamatcher som plånboken tillät). I år så har jag missat två bortamatcher och en hemmamatch pga olika omständigheter, men mitt hjärta för klubben och laget växer för var dag som går!

Vilket är ditt bästa minne från en bortaresa?

Utan tvekan är det Göteborg borta 2013. Dagen började i en full bil mot Göteborg där ett svårt möte skulle äga rum. Stämningen på läktaren var på topp och alla trodde på en vinst för vårt HIF. Matchen drog igång och efter 20 minuter så gör Göteborg 1-0 till allas besvikelse. Några minuter senare så gör Göteborg 2-0 och mardrömmen är ett faktum, kändes det som i alla fall. Sedan dröjer det en kvart till i matchen tills vi gör ett reduceringsmål, och ett par minuter efter det så kommer kvitteringsmålet!! Vi går alltså in i halvlek med 2-2 och nu började pulsen att öka! Andra halvlek drar igång och fem minuter in så får Lindström på en dunderträff och stänker in 2-3 till vårt HIF!!!!! Stämningen är obeskrivlig och folk trodde att dem drömde, att vända så mot IFK borta – det är inte många som lyckas med det! Resultatet står sig till ordinarie tid, men ett par minuter in på tilläggstiden så får Accam bollen. Han gör världens löpning och lägger in bollen mellan benen på IFKs målvakt. Då var mirakelvändningen ett faktum och vi åkte hem med flaggan i topp!!

Hur ser du på HIFs läktarkultur och hur bidrar du till stödet?

Älskar vår supporterkultur enormt, den består av sång och åter av sång. Jag tycker det är bättre att få en hög ljudvolym pga röststyrka istället för som vissa andra lag som väljer att visa sitt stöd med en trumma och mumlande. Röststyrkan är det viktigaste och det finns ingenting som kommer att ändra min åsikt i det! Jag bidrar med så mycket röststyrka som jag kan ge, i med- och motgång, och försöker sjunga vårt lag i hamn!

Avslutningsvis, vad skulle du säga till alla HIFare där ute som inte åker på så många bortaresor och som tvekar lite, varför ska man välja att åka på HIFs bortamatcher?

Jag tycker att DU som aldrig åkt på en bortamatch borde ta dig i kragen och visa ditt hjärta även på bortaplan. Som jag nämnde ovan så är det mer än matchen som lockar. Så köp en biljett till nästa bortamatch så ses vi där! Och till dig som har varit med förr, du vet hur det är att åka på bortaresor. Så ta dig i kragen och köp en biljett så ses vi på bussen och på läktaren!

 

Simon Svensson - i mitten längst ner i bild - här i sällskap av delar av läktargrupperingen han är med i. Foto: Privat
Simon Svensson – i mitten längst ner i bild – här i sällskap av delar av läktargrupperingen han är med i.
Foto: Privat

 

Emil.Carlsvärd.BBL

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*