Stefan Schwarz hypotes stämmer

I slutet av 90-talet hade storklubben Manchester United          
ett radarpar i anfallet som satte skräck i alla motståndares
backlinjer, de jag syftar på är Andy Cole och Dwight Yorke.
Likheterna mellan den “kedje firman” och vår är slående,
de kompletterar varandra och gör den andre spelaren bättre
i alla lägen, de arbetar för varandra och framförallt
är de den bidragande faktorn till tre poäng vecka in
och vecka ut.

 

 

 

 

 

Förra året värvades Thomas Sörum in, HIF hade Mathias Ranegie och han på radaren, Ranegie snappades upp av lillebror i söder för 18 miljoner (överpris) och vi “fyndade” när vi la omkring halva summan på en av Tippeligans bästa anfallare. Sörum gjorde mål i sin hemmadebut mot Mjällby och många var lyriska över köpet, en målgörare som anslutit och han levererade direkt. Det dröjde sedan 17 matcher innan han slog till igen och då mot Sundsvall, i år har Finnbogason tagit rollen som “målskytt” i laget, även om det är poängen och laginsatsen som räknas så har det varit frustrerande – för såväl Sörum som alla som följer HIF.

Stefan Schwarz har i alla intervjuer som jag har haft med honom varit oerhört ödmjuk och diplomatisk i frågor om Sörum, framförallt har han betonat det grovjobbet han gör som anfallare, “han är en spelare som gör sin omgivning bättre”. Det är svårt att säg emot en herre som representerat några av Europas främsta klubbar och dessutom varit med och vunnit VM-Brons -94 så därför ville jag leka lite med siffror för att bedöma om Schwarz hypotes stämde:

Finnbogason utan Sörum:

75 matcher

32 mål

0 assist

0,42 i poängsnitt

Finnbogason med Sörum

19 matcher

10 mål

6 assist

0,84 i poängsnitt

(Siffrorna räknade efter hemmamatchen igår på Olympia)

Vad man snabbt kan se är att Sörum har hjälpt Finnbogason att fördubbla sitt poängsnitt, samtidigt som hans egen målproduktion har fått stå till sidan så har han varit starkt bidragande i att “göra sin medspelare bättre”. Det Schwarz talat så mycket om stämmer alltså i teorin och vi borde hylla tränarteamet som haft ett större tålamod med honom än vi “expertkommentatorer” vid sidan om planen.

I gårdagens match mot Wroclaw kände nog Alfred att han ville börja betala tillbaka till sin anfallspartner för hjälpen med poängsnittet, därför såg han till att spela fram till alla tre målen och var mer delaktig i spelet än tidigare. Det var en ny Finnbogason på Olympia idag, med en bollbehandling han inte förut har visat på Olympia var det han som gjorde sin omgivning bättre, något som gynnade den annars så hårt arbetande Sörum. Äntligen var det Thomas som fick vara målskytten – och det med bravur. För hans självförtroendes skull måste det här varit ett enormt lyft, nu gick de enkla bollarna in i mål, något det inte har gjort tidigare och äntligen fick Sörum vara i centrum som matchvinnare!

 

 

 

 

 

Den pressen som legat över hela värvningen av Thomas Sörum var som bortblåst ikväll, istället för att ifrågasätta Jesper Janssons köp och scouting av anfallare sjöng sektion 36-37 om att Sörum “Gör mål när han vill, gör mål när han vill….”.

 

5 kommentarer

  1. 18 miljoner? Var får du den siffran ifrån. Den riktiga siffran är närmare 11 plus några miljoner i bonusar som utfaller om det går bra för honom. Kan sluta på 13-14.

    Nog för att vi vill att de ska göra dåliga affärer, men det är ju dumt att dra siffror ur hatten.

  2. Kanske man ska som med all statistik ta det med en nypa salt då firma Alfred & Thomas bara spelat knappt 20 matcher ihop jämfört med de nästan 80 där Alfred haft en annan anfallspartner, och se vad siffrorna blir ev. senare i höst…

    Tror Alfred nog insett att ska Jesper & Co vara villiga att lägga upp slantarna för honom måste han visa mer än en väldigt skarp näsa för mål och det har man sett prov på nu de senaste 3 matcherna när bollbehandlingen på plan gått från stundtals klumpig till absolut god allsvensk klass – och så några läckra framspelningar på pluskontot så har han ett bra läge om inte nu Thomas upplever “ketchupeffekten” men som Svarre säger den gutten gör mycket gott förutom mål och det har synts tydligt om man valt att ta in hela bilden och inte bara fokusera på målskyttet…

  3. Jag håller med Fredrik om att man bör ta statistik med en nypa salt. Kul däremot att Sörum gjorde 3 mål igår! Bra att Finnbogason spelar fram. Däremot är jag inte alldeles övertygad om Sörums förträfflighet som partner. Han löper och möter bollar och öppnar en del möjligheter för andra men inte på något märkvärdigt iögonfallande sätt utan mer som en hygglig forward ska göra, alltså jag vill inte överdriva hans förmåga. Hans bollbehandling är inte bra och trots sin storlek är han inte svårflyttad. Kunde han bättre utnyttja sin tyngd i närkamper så skulle jag tycka det vore bra. Finnbogason gör mål och det är bra men jag har lite svårt att se honom som en riktig lagspelare om jag ska vara ärlig men så länge mål trillar in så är det ok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*