Spelprogrammet en sportslig katastrof

Känslan från förra året att HIF ofta har färre vilodagar mellan matcherna än kommande motståndare dokumenterades i en genomgång där det visade sig att HIF låg i klar nackdel i förhållande till sina motståndare. Därför var det intressant att göra en ny genomgång av de första 19 omgångarna. Ingen hänsyn är taget till Svenska Cupen eller kommande EL/CL-kval.

Dessutom är det skillnad på när man får två vilodagar mer än motståndaren. Är det sju dagar mellan matcar herna har detta mindre betydelse än om man får sex dagar i stället för fyra. Rimligtvis borde detta slå relativt jämnt ut. HIF har vid fyra tillfällen av 19 fördelen av fler vilodagar. Vid samtliga tillfällen är tidsrymden mellan dessa matcher för förfördelat lag MINST sex dagar. Allra mest skiljer det mellan omgång tio och omgång 11. Där har HIF två dagar till godo på kommande motståndare, men uppehållet är hela 18 dagar för Gais. Dessutom är det stor risk att HIF under denna period får avstå ett par spelare för landslagsuppdrag vilket Gais inte behöver.

Första gången HIF hade fördel var i omgång 2. Elfsborg fick en vilodag mindre men hade ändå sex dagar. Andra gången HIF hade fördel var i senaste omgången då Gefle stod för motståndet. Gefle hade dock sju dagars vila. Tredje gången är i slutet av maj. HIF möter MFF den 24. Gais spelar sin match den 26. HIF och Gais möts i omgången därefter den 13 juni… Sista gången HIF har fördel är mot Göteborg den 31 juli då HIF har två vilodagar fler än Blåvitt. Här har Blåvitt match den 25 och HIF den 23 (derbyt). Det är dock en klen fördel då HIF sannolikt spelar EL-kval mitt i veckan…

UTFALL

Utfallet när man bara räknar plus- och minusdagar i allsvenskan (exkluderat svenska cupen och Europa- samt Champions Leauge-kval) är som följer. Reservation för att matcher kan komma att flyttas.

Listan som följer är rankad på lag som har flest vilodagar i förhållande till sitt motstånd kommande omgång. Högst upp = flest vilodagar.

1. 7 dagar Kalmar FF*

2. 5 dagar Gais, Syrianska och Mjällby

5. 4 dagar Halmstad

6 . 3 dagar Norrköping, Gefle

8. 2 dagar AIK (här ska noteras att AIK har två dagar mer vilotid än HIF från cupmatchen i veckan till matchen på måndag)

9. 0 dagar MFF och Häcken

11. -2 dagar Örebro

12. – 3 dagar Trelleborg

13. – 6 dagar Göteborg och Elfsborg

15. – 8 dagar Djurgården

16. – 10 dagar HIF (lägg härtill att det inte i en enda omgång är till HIF:s direkta fördel ens när de har två vilodagar mer från allsvenskt spel).

 

Noteringar

Jag har naturligtvis inriktat mig mest på HIF:s för- och nackdelar och det går säkert att hitta fler som är drabbade, dock ingen som är i närheten då HIF efter 18 omgångar hade – 12 och inför Göteborg (som gör skillnaden till – 10) spelar en EL-kvalmatch i veckan.

Att detta hände i fjol är en sak men att drabbas ännu ett år är mycket, mycket konstigt. HIF spelar fem matcher på femton dagar pch nu två matcher där motståndarna har fått vila sex dagar medan HIF bara fått fyra dagar… Om någon undrat över varför Rachid, med sin skadehistorik, stod över första halvlek mot BoIS så har man nog fått ett svar nu.

2 kommentarer

  1. Fast det gick ju inte så pjåkigt förra året trots det flititga matchandet så vi kan nog greja det ett år till, och så länge man bara är inne i en vinnande trend tror jag att spelarna inte känner av ev. skavanker, trötthet eller brist på motivation…

    Men visst är det märkligt att vi drabbas 2 år i rad: kan det vara Lars-ÅKe som har ett horn i sidan till HIF sen den där affären med alla våra afrikanska spelare för något år sedan, trots att vi är en av få föreningar i Allsvenskan som har stor andel av egna produkter i truppen…

1 trackback/pingback

  1. | Allt Om HIF | - HIF informerar – Inför AIK-HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*