“Skruva den som Ulrik” – del 10

För 10 år sedan bestämde sig Robert Schuller, hängiven och engagerad HIF:are, tillika tidigare AOH-medarbetare, för att följa HIF under en hel säsong, borta som hemmamatcher. Detta resulterade i en otroligt intressant och fängslande berättelse.

Sista turen på berg och dalbanan ? (2003-06-02)
Inför matchen så hade man en konstig känsla i magen, en sån som man får inför givna förlustmatcher – finns det sådana ? – Ja, varenda gång vi möter ett på pappret sämre lag än oss själva. Detta till trots var man säkerheten själv under Radio Stella´s inför matchen reportage där man uttalade sig, hur var det nu?
”Det handlar om att få in första bollen, sen kan det bli hur stora siffror som helst. Mitt tips 4-0”

Robert_Schuller
Robert Schuller – Författare till “Skruva den som Ulrik”

Visst resultatet var rätt om än omvända siffror, iofs så hängde på det där första målet för HIF som aldrig kom, eller hur det nu var. Det var även i denna match då jag för första gången fick uppleva stora delar av publiken lämna Olympia innan domaren ens hade blåst av.

Han som blåste i pipan var Anders Frisk, rikets bästa domare enligt en enig domarkår. Inte heller skall man bortse från det mannens ironiska efternamn, om han är frisk så föredrar jag nog hellre att ständigt vara sjuk likt Bakkerud.

Det enda positiva att ta med sig från denna match var att klacken stöttade och klappade i takt med att de vanliga Olympiabesökarna lämnade arenan. Trots all misär så gladdes man åt en annan vis mans ord dagen efter:
Jag vill att alla och framförallt Kärnan ska veta att det stöd vi får i motgång från klacken uppskattas oerhört mycket av spelarna och ledarna, säger Peter Swärdh.

HIF:s bästa spelare: Kärnan (spelare 12) Fick förresten glädjen att växla ett par ord med en för dagen mycket nöjd ESK tränare, en sympatisk man med en svår uppgift. Mellan andra och tredje gravölen så lovade han mig i alla fall att om de bara tar ett fåtal poäng till i år så blir det mot Bois och MFF. En klen tröst må tyckas men vid detta tillfället kände man sig rätt nöjd med det lilla.

Helsingborgs IF-Enköpings SK 0-4 (0-2)
0-1 Espirito Santo (26)
0-2 Espirito Santo (42)
0-3 Nichlas Norell (50)
0-4 Magnus Reuterwall (69)

Domare: Anders Frisk
Publik: 7742

***

När delmålet blev viktigare än huvudsyftet.
Ett par dagar efter fiaskot mot Enköping började Kvällsposten på typiskt manér att klanka ner på Helsingborgspubliken.
En helbild på klacken med överskriften ”HIF:s fans är odrägliga” prydde den exklusivare varianten av MFF´s programblad 2003-06-04. En viss krönikör utmålade sina personliga åsikter om Helsingborgare i allmänhet och HIF:are i synnerhet.

Dagen efter följde man upp föregående dags utspel genom att ställa två frågor:
1. Har Helsingborg Sveriges sämsta publik, samt
2. Har Malmö Sveriges bästa publik?

Diverse kommentarer från insändare prydde fint ytterkanterna på uppslaget som var motsvarande två helsidor. För att spetsa det lite extra lade man sen in en bild på Kärnan – tagen en regnig veckodag i Borås – allt för att understryka hur dåliga Helsingborgsklacken var. Bilden på Malmö som skurits in strax undertill var inte helt oväntat hämtad från en solig eftermiddagsmatch på Malmö Stadion – hmm smått vinklat, eller?

Den hetsjakt som Kvällsposten under senare år har bedrivit mot Helsingborg och Kärnan speciellt hade nu nått sin kulmen. Lite senare samma kväll skickades följande pressmeddelande från styrelsen i Kärnan till Kvällspostens redaktion:

Intervjustopp.
Från och med dagens datum 2003-06-05 kommer ingen ansvarig inom HIF officiella supporterklubb Kärnan att ställa upp på intervjuer eller att på annat sätt samarbeta med Kvällsposten. 
Orsaken till beslutet grundar sig i att tidningen under ett flertal år inte gjort annat än att sätta käppar i hjulet för vår verksamhet. Vi har genom åren fått ta allt ifrån diverse påhopp på supporterverksamheten som helhet, felciteringar av våra medlemmar, t.o.m direkta lögner har stundtals förekommit. Det mest beklagliga är ändå att det stundtals fortfarande förekommer. 

Vårt jobb med att driva supporterklubben är tidskrävande nog och då vi samtliga jobbar med detta ideellt vid sidan av våra ordinarie jobb är det enormt frustrerande att ständigt behöva försvara sig själv och den förening man representerar. Givetvis omfattar det här jobbet även att ställa upp för professionell media, något vi alltid har gjort och även fortsättningsvis kommer att göra. Tyvärr sysslar dagens Kvällsposten enligt vår mening inte med objektiv journalistik och således finner vi det omöjligt att inkludera Er i en professionell mediakår. 

STYRELSEN
HIF Officiella Supporterklubb Kärnan

Fyra dagar efter följande brev, som mottagits positivt bland majoriteten av föreningens medlemmar, publicerats så tog Kvällsposten kontakt med Styrelsen. Man ställde sig frågande till varför vi nu skulle avbryta ett enligt deras mening väl fungerande samarbete.

Stunden var illa vald då man nu inför stundande derbyn HIF-Bois & MFF-HIF skulle göra en supporterspecial där varje supporterklubb skulle få en helsida till sitt förfogande för att närmare presentera sin verksamhet. Vi tog upp ett par exempel som grundade sig i dålig journalistik och påtalade att utav någon anledning så är det bara Kvällsposten som lyckas missförstå vad vi åsyftar.

Han menade i sin tur på att vi skulle förlora mycket på att inte vara med – vi kontrade – Kan man förlora något man aldrig vunnit på?

Det skall dock nämnas att reportern som initierade kontakten förmodligen är den enda skribent hos Kvällsposten vars namn nämns med aktning i HIF kretsar. Detta till trots höll vi fast vid vår linje att även fortsättningsvis avböja allt samarbete med KVP.

Lite senare under tisdagskvällen 2003-06-10 när vi förstått att man från tidningens sida ville visa sin goodwill gentemot Kärnan i hopp om att vi skulle avbryta intervjustoppet, började så idéerna komma.

Första tanken var att vi skulle övertala dem att sponsra en resa till en bortamatch i Stockholm, men det tog inte lång tid innan ironin i situationen ledde oss in på en annan väg: Vi kräver att Kvällsposten som en oberoende kvällstidning sponsrar Helsingborgs IF med motsvarande belopp som man idag sponsrar Malmö FF, respektive Landskrona Bois.

Utan oss – ingen derbyfest..

 

I nästa avsnitt: […Det var inte utan man kom att tänka på det gamla snapphanekriget när man äntrade tunneln under Frösundaleden, men efter ett par minuters promenad så ankom vi så helskinnade till södra ståplats…]

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*