Schwarz: “Stå bakom oss och ge oss energin vi behöver”

Inför matchen på Olympia har vi som
alltid talat med assisterande tränaren
Stefan Schwarz. Lugn och med fullt fokus
på hur man ska tvåla om skottarna svarade
han på AlltomHIF:s frågor.

 

Hej Stefan, tung förlust sist?

Vi gjorde det ändå bra med fina insatser och bra fotboll, men sen när de gjorde 1-1 och fick lite energi så tog de över mer och mer. Första halvleken gjorde vi det riktigt bra och med den insatsen förtjänade vi ett bättre resultat med oss.

Så som vi spelade stundtals och mestadelen av matchen så är det ett bra besked utifrån hur vår prestation var. Sen är det så i fotboll att man förlorar ibland, vi tar dock insatsen med oss och med tanke på oturen med förkylningar och skador så var det bra av oss – en vecka innan förlorade ju Malmö där uppe med 4-1.

Var står du i frågan om konstgräs? Ger det så stora fördelar som många säger med de lag som är bra på konstgräs?

Visst blir det en annan typ av fotboll, så enkelt är det, men man måste anpassa sig efter de förhållanden och råd som finns, det kan man inte ursäkta sig för.

Men för svensk fotbolls utvecklings skull är det betydligt mycket bättre att spela på naturgräs, det räcker att man tittar på de europeiska cuperna där är det inte många lag som spelar på konstgräs som går långt. Jag citerar Mourinho på frågan om konstgräs ”det är bara att titta på alla lag som är kvar i Champions League” (då hade alla lag naturgräs utom CSKA Moskva).

Första gången man själv spelade på konstgräs i mitten på 80-talet så var det likt en matta som man la i hemmet så vi har ju sett att utvecklingen har gått framåt på konstgräset.

Nicola Djurdjic presenterades idag, vad har du att säg om honom som spelare för oss som inte känner till honom?

Det är en spelare som är både målskytt och framspelare som förfögar över en bra speed som löper väldigt mycket offensivt och defensivt. Han hade ett mycket bra ”partnership” med Sörum under sina två säsonger tillsammans i Haugesund och det är lovande då de känner till varandra väl. Med honom så får vi in ännu mer kvalitet i truppen, han är i bra form och gjorde två mål så sent som i helgen och har gjort 12 mål på 18 matcher under säsongen. I Champions League har vi en fördel eftersom många ligor i Europa inte riktigt har kommit igång, t.ex. Skottland, här tillför Nicola som nyförvärv mycket eftersom att han redan har matcher i benen.

Det sägs att Åge ”handplockade” honom, stämmer det?

Nej, inte riktigt, Helsingborg har haft koll på honom sen innan men det är självklart att Åge har en bra insyn och koll på den norska ligan, liksom att han har koll på de andra ligorna i Europa också förstås. Han har sett och följt honom eftersom att Nicola var högst aktiv i målprotokollen i fjol och blev även utnämnd som tippeligans bästa anfallare.

Nu är det Champions League som gäller, kommer vi att se några förändringar i truppen jämfört med den ni hade i lördags?

Det blir väl lite förändringar, de som inte är tillgängliga inför matchen är Lindström och Erlend, alla andra är tillgängliga.

Lindström har börjat träna så smått, han och läkarteamet har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans och han är nog tillbaka som tillgänglig nästa vecka igen.

Kommer Djurdjic finnas med i snacket om startelvan eller är det för tidigt?

Nicola kommer på ett eller annat sätt vara med i truppen, mer än så vill jag inte säg eftersom skotsk media antagligen följer allt som skrivs om honom just nu så ska vi inte ge dom en möjlighet att läsa på allt för mycket.

Det är en spelare med kvalitet, precis som de andra spelarna i truppen, därför är startelvan någonting som vi får överväga inför matchen, vi har ju en sen kick-off (20:45) och man får överväga alla scenarion som kan uppstå under matchen och ta ett beslut som är bäst för laget.

Matchen betyder mycket, inte bara för staden och klubben utan för svensk fotboll och vi vill lägga så mycket fokus vi kan på att förbereda oss på bästa möjliga vis och ställa upp med det för dagens bästa manskapet.

Hur väl scoutade är Celtic?

Vi har bra koll på dom, det är en stor klubb med många titlar och traditioner.

Vi ser framemot matchen och känner oss redo för en bra och ärlig fight, det ska bli två spännande matcher.

Hur kommer ni att spela för att få med er en vinst från hemmaplan?

Det är alltid viktigt att från första sekund ha koncentration och fokus på allra högsta nivå när man spelar den här typ av play-off matcher, vi får inte lov att gå ner i varv utan måste vara på tå hela tiden. Man måste också vara redo att ta initiativ och vara redo för att hantera alla situationer under matchen, det är ett bra lag vi möter men vi har en bra game-plan. Det är viktigt att alla är förbereda och trots att man bara startar med elva spelare så är det vi alla som bidrar, de på plan, de vid sidan om och sen har vi en fantastisk kväll där arenan är utsåld – det kommer att bli en fin atmosfär med våra fantastiska supportrars stöd.

Vi får hoppas att spelarna har samma inställning som du har när ni spelar inför ett fullsatt Olympia, lycka till Stefan.

Deras inställning är vi inte oroade över, vi är övertygade om att vi kommer att lyfta oss när vi har publiken med oss i ryggen som pushar oss framåt under hela matchen.

Stå bakom oss och ge oss den energi spelarna behöver för att vinna matchen!

 

1 kommentar

  1. Vi kommer definitivt att stå bakom er ikväll! Jag tolkar värvningen av Djurdjic som ett besked om att Reine scoutat och förmedlat att HIf mycket väl kan rubba Celtic över 2 matcher och att HIF nu är beredda att gå “all in” i jakten på en CL-plats! Mycket spännande. Mycket lovande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*