Satsa på framtiden Hamrén

Att Erik Hamrén har ett mittbacksproblem syntes uppenbarligen tydligt i Österrike enligt rapporterna. Att Hamrén är desperat kan vi konstatera när vi läser att han försöker övertyga Mellberg att göra come-back.  Hade han blickat framåt istället för bakåt hade han kanske sett lösningen.

Att söka framtiden är sällan fel. Det gäller bara att ha ett öppet sinne och mod.

Om Hamrén haft de båda egenskaperna skulle han kanske ha upptäckt vad många av oss andra fotbollsentusiaster sett. Han kunde ha upptäckt allsvenska serieledarnas stora löfte! En kille som han riskerar missa om han inte agerar i tid.

I HIF har unge Loret Sadiku blommat ut rejält under våren.  Hans rutin är visserligen begränsad men det kompenserar Loret med ungdomlig entusiasm, gott spelsinne och en klokhet som man ofta ser hos äldre spelare.Loret Sadiku

Jag vet inte om han hade varit lösningen mot Österrike, men jag är helt övertygad om att han inte skulle göra bort sig mot Färöarna. Nu underskattar jag verkligen inte tisdagens motståndare, men jag tror ärligt talat att unge Sadiku är tilltäckligt mogen för att klara en sådan uppgift.

Att Jonas Olsson inte var mogen sin uppgift kan jag utläsa av rapporterna från matchen. (Jag såg den faktiskt inte själv eftersom jag var upptagen av annat).

Vad jag kunnat utläsa borde Hamrén ha satt inte Per Nilsson på en av mittbacksplatserna och tydligen hade han planer på det också, men av någon anledning valde han ett sämre alternativ.

Nyligen avslöjades att Sadiku har ett alternativ om han vill dra på sig landslagströjan. Han skulle kunna få representera Albanien.

Loret som spelat i det svenska U21-landslaget har fått förfrågningar från Albanien och enligt en intervju i Aftonbladet berättat att han allvarligt övervägt det alternativet.

Jag är dock övertygad om att han gärna skulle välja det svenska landslaget om han fick chansen.

Men då krävs en förbundskapten med mod och förmåga att se framåt.

Tyvärr skulle jag inte bli helt överraskad om Hamrén istället kallar in gamle Daniel Majstorovic…

Jag var skeptisk till ”Majsan” redan när AIK värvade hem honom till Sverige och det känns som om jag hade fog för de tankarna. Daniel må ha varit en riktigt bra mittback men nu har han framtiden bakom sig. Han platsar ju inte ens i AIK:s startelva.

Och Olof Mellberg verkar vara klok nog att sluta på topp, nöjd med att ha fört sitt lag Villareal tillbaka till Spaniens högsta serie. Att han skulle lyssna på Hamréns locktoner tvivlar jag starkt på.

Det finns en högst påtaglig risk att Sverige missade chanserna till VM efter förlusten i Österrike.  En ny miss mot Färöarna skulle innebära att möjligheterna i princip försvann.

Erik Hamrén behöver ett par mittbackar som han kan lita på i tisdagens match. Jag skulle gärna se Per Nilsson och Loret Sadiku göra jobbet. Den enda faran jag ser är att duon inte är särskilt samspelta.  Men de är förmodligen tillräckligt skickliga för att klara uppgiften ändå.

Återstår ”bara” för Hamrén att hitta någon forward som kan göra målen, nu när Elmander är borta. Men tyvärr tror jag att Robin Simovic behöver lite mer tid för att växa in i den tröjan.

Jag spår dock att både Loret och Robin kan bli framtida landslagsspelare. Möjligen behövs då en modigare förbundskapten?

3 kommentarer

  1. Jag tror att även Loret behöver mer tid. Men om vi förlorar mot Färöarna och VM-chansen är borta kommer nog Hamrén satsa på yngre spelare.

  2. Mod kan man inte direkt klandra Hamrén för att sakna, skulle snarara vilja säga att han är nästintill dumdristig ibland i sina laguttagningar och det har ju synts i resultaten som onekligen pendlat rejält…

    Visst hade det varit skoj om Lorent fått chansen och för hans utveckling nog bättre ju tidigare så han får chansen att bekanta sig med landslagstänket – och så hade vi både sluppit ett träben samt ex-BOIS:are i blågult -:)
    Ska bli intressant se om Hamrén fortfarande är nöjd med anfallsbesättningen eller om han lyfter in någon ung lovande kille som t.ex. Hrgota (M´Gladbach) eller varför inte Simovic? Hamréns danske kollega Olsen hade som tradition i början av sin karriär i rödvitt att alltid ta med skytteligaledaren i den nationella serien (nu är ju El Kabir inte svensk…), och ge honom speltid vilket ofta ledde till mål från dennes sida – så värt att testa tycker man?

  3. Varken Granen eller Olsson håller på landslagsnivå. Men sedan handlar det också om att konstatera att Hamrén inte har arbetat med försvarsspelet alls. Överhuvudtaget har det varit ett hattande under Hamréns tid och inga linjer riktigt. Ett antal märkliga beslut, mer av lust än eftertanke kanske lite populistiskt? Hamrén är ingen taktisk räv. Tyvärr mycket snack och lite verkstad där.
    Loret bör ges chansen framöver men inte nu. Sedan kan man också hoppas att Kraft utvecklas för våra ytterbackar i landslaget är inte heller särskilt imponerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*