Rollo: “Grus i maskineriet”

210810 Landskronas Filip Ottosson och Helsingborgs Wilhelm Loeper under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Landskrona den 10 augusti 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0089

Det såg ju så bra ut!  Efter EM-uppehållet har HIF steppat upp rejält och har ett poängsnitt på 2,11 och ett målsnitt på 1,88 vilket kan jämföras med 1,5 respektive 1 före uppehållet.  Både poängen och målen har trillat in i betydligt högre takt än under våren.

Men nu verkar det ha gått ”grus i maskineriet”.  Cupförlusten mot Eskilsminne skulle möjligen kunna betraktas som ett olycksfall i arbetet med tanke på att avancemanget tillbaka till allsvenskan har högsta prioritet. Däremot är det klart underkänt att tappa poäng på Olympia och inte ens lyckas göra ett enda mål mot bottengänget Vasalund. Hemmalaget ägde förvisso matchen större delen av tiden och skapade oerhört många chanser, men om man inte gör mål så vinner man inte. Svårare än så är det inte.

Just att göra mål hade HIF svårt med under första delen av säsongen. Det började förvisso bra med två mål borta mot Sundsvall i premiären och därefter fyra i hemmapremiären mot Örgryte, men sedan var det nästan som förgjort. Efter EM har vi noterat fyra mål mot både Västerås och Falkenberg och tre mot Akropolis. Det är på den nivån vi vill se HIF.

Visserligen har alla motståndare lärt sig att se upp med Vilhelm Loepers inlägg mot Anthony van den Hurk men Jörgen Lennartsson måste ha fler verktyg i lådan. Jag är personligen besviken på att Rasmus Karjalainen som bara gjort ett mål sedan han kom. Trodde att han var inköpt för att avlasta van den Hurk. Han gör visserligen ett gott jobb men en spelare i den positionen bör också leverera mål, enligt min personliga uppfattning.

Något som jag undrar över match efter match är varför HIF inte vågar slå bollar att löpa på mot några fler än Loeper? Adam Kaied är ständigt på språng på sin kant men det är väldigt sällan bollarna kommer. Och några inlägg mot de centrala spelarna i boxen ser vi inte heller särskilt ofta. Inlägg mot området kring straffpunkten kan ställa till det rejält. Och om anfallarna vågar utmana där så måste ju försvararna vara lite försiktiga så domaren inte får anledning blåsa straff. Två som vågar utmana är ju Kaied och van den Hurk men de får sällan möjligheten på inlägg från mitten. 

Nu ska vi kanske vara lite nöjda med tabellplaceringen som definitivt motsvarar förväntningarna men om HIF ska behålla topplatsen krävs uppryckning jämfört med de två senaste insatserna.

Den får gärna inledas i derbyt på lördag. Och sedan hålla i sig.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*