Rollo: “Dags att ta initiativet HIF!”

201025 Helsingborgs Anthony van den Hurk deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Örebro och Helsingborg den 25 oktober 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0020

Efter tre omgångar, som resulterat i fem poäng, ser jag ett mönster i HIFs prestationer. Trots att HIF är ett lag som motståndarna kan väntas ha största respekt för, så har laget inte i någon av de tre inledande omgångarna dominerat bollinnehavet…

Så här har innehavet sett ut, med HIFs siffror först: GIF 46-54, ÖIS 44-56 och J Södra 48-52. Alltså ett knappt övertag för motståndarna varje gång. Ungefär tvärtemot vad man förväntar sig. När ska HIF börja ta initiativet?

Ser man till skottstatistiken så förlorade HIF den rejält i premiären mot GIF-arna. Laget fick bara till 3 skott, men alla träffade mål och de gav som bekant 2 mål och en poäng. Mot såväl ÖIS som J Södra ”vann” HIF statistiken klart med 9-4 respektive 9-5, men effektiviteten mot ÖIS var som bekant klart bättre. Sex skott på mål resulterade i fyra fullträffar, dock med hjälp av ett självmål. I Jönköping hade lagen vars tre skott på mål, vilket tydligt avspeglades i matchbilden. Uddlöst och chansfattigt är en bra beskrivning.

Något som är lite anmärkningsvärt är hörnstatistiken. I premiären hade motståndarna 15 hörnor mot bara två för HIF. I de två senaste matcherna har HIF fått fler hörnor än motståndarna, 4-2 mot ÖIS och 6-3 mot Jönköping.

Man behöver inte vara något taktiskt geni för att räkna ut att ju fler chanser man skapar desto fler mål bör man rimligen göra. Däremot är det långt ifrån alla gånger som det lag som har mest boll vinner. Det handlar mer om vad man gör med bollen när han har den. Det vill säga slår rätt passningar och har hög effektivitet i anfallsspelet.

Jag har noterat att både Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström gång på gång återkommit till att passningsspelet behöver bli bättre, vilket även vi som ser matcherna kunnat konstatera. Man kan förstås invända att planerna ännu inte håller högsta kvalitet och därför försvårar det, men det är ju en faktor som drabbar båda lagen lika mycket. Och ärligt talat ställer jag högre krav på HIFs spelare än på de flesta övriga lagen.

Passningsslarvet som ledde till att Jönköpings Perparim Beqaj och två av hans lagkamrater fick friläge mot slutet kunde ha kostat en poäng. En fantastiskt bra räddning av Kalle Joelsson, men bedrövligt av Jönköpings-spelaren. Tvivlar på att exempelvis van den Hurk missat ett sådant läge.

På söndag väntar Athletic Eskilstuna som har en nästintill identiskt tabellrad med HIF. Då krävs det att hemmalaget visar var skåpet ska stå.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*