Rollo: ”Att döma ut insatsen efter åtta spelade omgångar vore mig främmande”

210515 Helsingborgs Andreas Granqvist har ont under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 15 maj 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0055

Nu när HIF tagit EM-uppehåll efter dussinet spelade matcher kan det vara läge att se om det gått som man tänkt sig och därför passade jag på att kolla mitt tips inför SuperEttan. Det var ”lysande”. Tre av de fyra lagen som just nu toppar tabellen hade jag väl samlade. Tyvärr måste man vända på tabellen för att tipset ska stämma…

Skämt åsido. För närvarande har jag noll rätt! Och jag förmodar att jag inte är ensam om det, men det spelar ju faktiskt ingen roll eftersom det är sluttabellen som räknas. Att tippa en serie, som Superettan, är en tuff uppgift för de flesta. Lagen är svårbedömda och även om de som flyttats ner från allsvenskan tidigare anses ha ett bättre läge så är det inte alltid det stämmer. Trupper byts ut. De bästa spelarna vill inte följa med ner till en lägre serie och drar om de får möjlighet.

HIF, som trots de senaste årens motgångar, har ett hyfsat stabilt rykte som laget stundtals har svårt att leva upp till. Huvudsakligen beroende på att ekonomin inte ger utrymme för några utsvävningar.

210519 Helsingborgs Wilhelm Loeper deppar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Norrby den 19 maj 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0056

Att döma ut insatsen efter åtta spelade omgångar vore mig främmande. Till skillnad från många otåliga supportrar kräver jag inte heller Jörgen Lennartssons & hans stabs huvuden på ett fat! Visst finns det saker som man kanske skulle önska att han gjort annorlunda, men vi får inte glömma att han har ett, av klubbens ekonomi, begränsat spelarmaterial! Det finns potential i truppen. Inget snack om den saken, men bredden på toppen är inte tillräckligt hög. När killar som Anthony van den Hurk, Andreas Granqvist och Andreas Landgren inte är disponibla så hackar det. Dennis Olsson har vi knappt sett skymten av men det lilla vi sett tyder på att där finns något!

Efter måltorkan har en del högljutt ropat på att killar som Alhaji Gero och Noel Mbo ska ”få fler chanser”. Men de som ropar i den riktningen har kanske missat att ingen av de båda har levt upp till förväntningarna vilket är anledningen till att de saknats i startelvorna. Det ser Jörgen/Mattias precis som tidigare tränare konstaterat. Att killarna gör bra insatser i U21-laget mellan varven hjälper inte, eftersom det är en annan nivå.

Jag tror mer på ungdomar som Adam Kaied och Assad AlHamlawi.

Men något som oroat mig är vilken bedrövlig teknik flera av spelarna på mittfält och i anfallet visar upp. Anders Lindegaards långa utsparkar känns som ”pärlor till svin”, eftersom de sällan tas emot och leder till anfall!. Van den Hurk är duktig men resten…

Snabba uppspel från egen planhalva borde fungera bättre om man kan få ordning på passningarna. Att det är en detalj som gnuggas på träningarna har jag förstått av kollega Antony Thörns rapporter, men hittills har resultatet inte varit tillfredsställande.

Framför allt  begriper jag inte varför passningstempot stundtals påminner om den gåfotboll jag och ett gäng pigga pensionärer ägnar oss åt? Nu när EM nalkas hoppas jag att Jörgen och Mattias ”tvingar” spelarna att kolla och ta lärdom. Snabba, växelvis korta och långa passningar kan öppna de flesta försvar, vilket vi troligen kommer att få se exempel på i EM.

210519 Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Norrby den 19 maj 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0056

Även om det blev seger mot Gais senast så imponerade laget inte. Jag trodde knappt mina ögon när jag såg fyra spelare springa mot exakt samma yta i ett försök till anfall. Det där var något jag trodde man vant sig av med redan på pojklagsnivå!

Att alla passningar inte måste slås ut mot kanterna är en annan sak. Ni minns väl Granqvists underbara passning till Loeper när Granen gjorde sin första match? Varför vågar ingen av mittfältarna slå sådana? Charlie Weberg verkar ha lite mer blick för det och försöker.

Jag roade mig med att kolla hur många poäng lagen hittills förlorat. HIF har tappat 12 poäng, vilket ger laget en åttondeplats om man räknade tabellen efter det, men det blir lite missvisande eftersom laget spelat fler matcher. Däremot kan man se att Värnamo ”bara” tappat fem poäng och Sundsvall sju. HIF ligger alltså fem poäng bakom nuvarande serieledaren. Det är en indikation på att laget fortfarande kan nå en topplacering om laget lyckas får ordning på spelet tills omstarten. Jag tror att Värnamo kommer att tappa och jag är väldigt säker på att tabellen kommer att skifta utseende på många positioner under hösten.

Vi får väl se hur det går med det tipset.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*