Robin Lundgren – “Vi kommer inte att göra några spektakulära värvningar nästa år”

HIF är på väg att sätta en ny organisation men med en del välkända ansikte. I samma veva som Joel Sandborg utsågs till klubbdirektör så valde klubben även att presentera en annan återvändare i rollen som administrativ chef. AOH träffade Robin Lundgren för att prata ekonomi, relationer och målsättningar inför den Allsvenska återkomsten

Det kändes spännande att bege sig till Olympia denna tisdag för att intervjua Robin Lundgren, senast anställd i HIF, och huvudansvarig för administrationen. Jag hade många funderingar och frågeställningar kring hur vi ska få vår nyblivna allsvenska klubb att på sikt bli ett av Sveriges bästa lag igen, som jag ville bolla med honom.

Vad innebär din nya roll i HIF ? Vilka är dina konkreta arbetsuppgifter?

Som administrativ chef har jag tre huvudområden som jag ansvarar för; den administrativa sidan, ekonomin, och så ingår jag i sportgruppen som bl a ansvarar för rekryteringen av spelare. Jag är sammankallande i sportgruppen och utifrån vad vi kommer fram till initierar jag förhandlingar  med spelare, klubbar och agenter. Jag har ansvar för vår totala budget, såväl på fotbollssidan som på den administrativa sidan. Framöver ska jag ta mer ansvar för administrationen för fotbollen när Hans Carell som jobbar med det nu, går i pension.

Du återvänder ju till klubben efter att ha varit borta några år. Vad känns bättre i HIF nu än när du var verksam här förra gången?

För min del handlar det om två saker, att HIF har en stor potential samt att det är rätt ledning. Att Joel Sandborg antog utmaningen som klubbdirektör var helt avgörande för mig. Han har en förmåga att lyckas med de utmaningar han antar. Han är en vinnare helt enkelt.

Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut inför den allsvenska återkomsten 2019 ?

HIF har haft ett par jobbiga  år ekonomiskt. 2018 är inget undantag. Med den ryggsäcken in i 2019 har vi inte samma förutsättningar som våra konkurrenter i allsvenskan. Det är otroligt viktigt att vi ligger kvar i Allsvenskan 2020 med tanke på att de s k SEF-medlen mer än fördubblas. Med det i åtanke måste vi lägga så mycket medel vi bara kan på att ha en trupp som klarar att ligga kvar i Allsvenskan även 2020. Övriga frågor får bli lite sekundära just 2019.

Var är utvecklingspotentialen bäst när det gäller att förbättra ekonomin ?

Vi sitter med Sveriges modernaste arena, men har inte lyckats kapitalisera på den. Faktum är att vi har lägre intäkter än tidigare samtidigt som vi har betydligt högre hyres- och driftskostnader. En ekvation som så klart rimmar illa. Som jag ser det är Olympia en fantastisk bas för att utveckla en mer inkomstbringande verksamhet med hospitality där så många som möjligt känner sig välkomna, med fler arrangemang för barnfamiljer med ansiktsmålning, autografskrivning m m. Jag tror också att vi kan hitta fler sponsorer och få ännu mer snurr på restaurangen. Vi måste likt en fotbollsspelare hela tiden utveckla och utmana oss att göra bättre affärer, för att i slutändan kunna lägga mer resurser på vår kärnverksamhet – fotbollen.

Du har huvudansvar för administrationen. Hur kan den delen vidareutvecklas ?

Vi är nöjda med hur vår organisation ser ut för tillfället och planerar inga förändringar.

Andreas Granquist och Krister Azelius har uttalat sig i HD om att ta ansvar för att ha en budget i god balans. Hur ser du på budgetfrågan, går det att satsa på bra spelare, och ett slagkraftigt lag, och samtidigt ha en stabil totalbudget ?

På längre sikt är jag övertygad om att det går bra. 2019 blir det svårt. Men alla vi som jobbar med HIF har samma målsättning, nämligen att på längre sikt bygga ett lag som hör hemma i toppen av allsvenskan. Jag räknar inte i antal år utan ser det som att vi ska bli allt bättre efter hand. Vi kommer inte att göra några spektakulära värvningar nästa år. Det är en grundförutsättning inför framtiden att vår budget är i balans.

En av mina hjärtefrågor som medlem i HIF är att klubben ska ha bra relationer med politiker, medborgare och övriga klubbar i staden. Hur ser du på klubbens sociala ansvar i Helsingborg ?

Det är en mycket viktig bit, HIF ska beröra alla medborgare i Helsingborg positivt. Vi ska göra vad vi kan för att skapa goda relationer till alla Helsingborgare, och bygga upp klubbens förtroende utåt. Det är viktigt att vi är aktiva ute i samhällslivet på olika sätt.

Ska ni knyta närmare samarbete med klubbar i hela norra Skåne, typ Ängelholm, Landskrona, kanske Hässleholm och Kristianstad 

Det är alltid intressant. De senaste åren har vi fått reducera personalen med tanke på Superettan, och frågor typ denna har fått ligga lite på is.

Hur kan ni vidareutveckla samarbetet med övriga fotbollsklubbar i Helsingborg, med nätverksarbete, spelarutbyte m m ?

Det känns som det primärt ligger på ungdomssektionens ansvarsområde. Men vi är positiva till att bygga ut bra samarbete och dialog med alla klubbar i Helsingborg. HIF vill vara alla Helsingborgares lag. Vi ska inte känna konkurrens utan samverkan. Jonas Ohlander har varit sportchef ungdom ett par år nu och utvecklat ett stort kunnande och kontaktnät.

HIF har en mycket bra ungdomsorganisation med många talanger och starka lag. Hur ska ni framöver locka ungdomarna att vara kvar längre i klubben, innan de söker sig vidare i    karriären ?

Det är så klart en delikat uppgift. Ta t ex Alexander Timossi Andersson som spelade kvar hos oss ett tag, efter att han hade skrivit på för Bayern Munchen. Unga spelare överlag behöver en trygg miljö omkring sig för att utvecklas i sin egen takt. Å andra sidan stoppar vi ingen individ som vill testa sina vingar i en internationell proffsklubb. Men vi vill naturligtvis ha bra betalt när vi släpper iväg våra spelare. Jag tycker att P-O Ljung har etablerat en proffsig atmosfär kring seniorlaget och visat att han och HIF kan och vågar låta de unga spelarna få chansen. Faktum är trots att vår plånbok är tunn så känner jag ett starkt intresse från spelare att vilja komma hit.

HIFs Alex Timossi Andersson återfinns numera i Bayerns ungdomsavdelning. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Vad har du för målsättning med laget på kort och på längre sikt ?

Vi ska ju ha samma målsättning i klubben men jag ser gärna att vi  etablerar oss i allsvenskan 2019, och sen hela tiden har målsättningen att bli bättre än året innan.

För ni diskussioner om att bygga upp mer internationella nätverk för att hitta talanger på andra håll i världen ? Alvaro Santos och Andreas Granquist lär väl ha stora kontaktnät ?

Vi har tentakler ute över delar av världen via olika agenter. Men det är inte aktuellt att etablera en särskild akademi. Då vill vi hellre satsa på vår egen ungdomssektion, och på att utveckla våra egna talanger.

Går det att bygga ett lag som slåss i toppen av allsvenskan där ekonomin samtidigt är i god balans, på fyra-fem års sikt ?

Som sagt vill jag inte nämna antal år, men jag tror att vi har potential att göra den här resan tillbaka till den allsvenska toppen, om man tänker klokt och långsiktigt.

Hur kan ni locka ännu mer publik till Olympia ? Hur ser du på vad klubben mer kan göra för att få stopp på bengalbränningar och våld på och runt arenan ?

Vi har nolltolerans mot bengaler och våld och gör vad vi kan för att få bukt med dessa yttringar. Jag tror på dialog med de olika supportergrupperingarna, stöd till matchvärdar, samarbete med polisen, och ännu mer trevliga familjära arrangemang, typ happenings på matcherna. Det ska vara en folkfest när HIF har hemmamatch.

Hur kan ni vidareutveckla HIF:s själ med klubbkänsla och lojalitet, hos spelare, supporters och medborgarna i staden ?

Framförallt genom att återskapa förtroendet kring våra ekonomiska mellanhavanden hos staden, genom att satsa mer på vår ungdomsavdelning, genom att fortsätta satsa på hemvändare i laget, och genom att synas och verka så mycket som möjligt ute i samhällslivet i Helsingborg.

1 trackback/pingback

  1. HIFs Administrativa chef checkar ut – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*