Rio-Kalle

Vi kommer att göra en presentation här på Allt Om HIF i tre delar om vår HIF-ikon och vår hjälte, Kalle Svensson alias Rio-Kalle.
Här kommer del ett:

Den Allsvenske Rio-Kalle

 

Det var den 4 Juni 1944 (65 år sedan idag!) på Råsunda som Kalle Svensson debuterade i allsvenskan i en ålder av 18 år, 6 månader och 24 dagar gammal.

Matchen spelades på ett Råsunda inför lite drygt 8.000 åskådare och motståndet stod AIK för. Det började inte bra i matchen, för varken Kalle eller för HIF. Redan efter 10 minuter gjorde AIK 1-0 och 20 minuter senare blev det återigen ett baklängesmål.
Kalle och hans HIF spelade upp sig efter det, men kunde inte komma närmare AIK i matchen, som slutade 2-0.

Kalles karriär i allsvenskan fortsatte med ytterligare två förluster på rad (IFK Gbg 0-2, HBK 1-2), innan han fick uppleva sin första allsvenska seger. Det var mot IFK Norrköping på Idrottsparken i en målrik match som till slut HIF vann med uddamålet, 5-4.

Kalle Svensson fick tyvärr aldrig vara med om en allsvensk serieseger med sitt HIF. Det närmaste han kom, var en andraplats 1948/49 och ytterligare en andraplats 1953/54.
Totalt sett blev det åtta stycken allsvenska medaljer för Kalle. Förutom de två andraplatserna, så blev det tre tredjeplatser och tre stycken fjärdeplatser.

Totalt spelade Kalle Svensson 349 allsvenska matcher. Det blev 312 matcher fram till och med våren 1959, då han beslutade sig för att värva ner och började spela för Gunnarstorps IF.

Sin längsta non-stop  svit med matcher i allsvenskan gjorde han mellan den 27 September 1953 till den 3 Maj 1959, 117 allsvenska matcher i rad…

Han återkom dock till HIF i Juni 1961 och spelade ytterligare 37 matcher i allsvenskan innan han la handskarna på hyllan efter den sista matchen i allsvenskan den 21 Oktober 1962. Matchen spelades mot IFK Malmö på Malmö Stadion och slutade med en 3-1 seger för HIF.
Det absolut sista allsvenska målet  som Kalle släppte in bakom sig, gjordes av IFK Malmös Bo Borg i den 87:e minuten.

Kalle Svensson var vid sin sista allsvenska match 36 år, 11 månader och 10 dagar gammal. Alltså nästan dubbelt så gammal som när han debuterade!

5 kommentarer

  1. Jävligt nice med sånt här att man ger våra ikoner lite uppmärksamhet! Kanske man hade kunnat göra en spalt med “ikoner” också lite bilder och sånt? bara en rolig tanke 🙂

  2. Husis: Håller med, vore spännande och lära sig mer om HIF:s kultspelare, är ju för ung för att minnas många av de stora ikonerna. Härligt iniativ iaf!!

  3. Kärnans medlemstidning har ju en klassisk spelar i varje nummer. Senast var det en tvåsidors artikel om Malte Mårtensson. Och tidigare har spelar som Rio-Kalle, Albin Dahl och Sven-Ove Svensson avhandlats. Bara att bli medlem så trillar den ner i brevlådan hemma.

1 trackback/pingback

  1. 60 år sedan Europacupäventyret: del 11 – IFK Malmö Fotboll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*