Jesús Fredin

– Att sparka en tränare är för mig lika naturligt som att dricka en öl. Jag kan sparka 20 tränare under en säsong, ja till och med 100 om det skulle behövas.

Det är ett citat från Atlético Madrid´s legendariske/ökände (välj själv) ordförande Jesús Gil y Gil. Han sparkade tränare i parti och minut och spridde kontroversiella citat omkring sig så att till och med en legendarisk bjuvsmålvakt skulle ha blivit avundsjuk.

Det är snart dags för det extra årsmötet i HIF och valberedningen har föreslagit omval för Sten-Inge Fredin. Inget sensationellt med det men den här gången har valberedningen i alla fall gjort en grundlig undersökning för att få reda på vad medlemmarna tycker.

De verkar stå på Sten-Inges sida. Alltså föreslås det omval för honom.

Några alternativ till honom har inte framförts mer än Bengt Adolfsson och Kjell Jakobsson under tidigare år. Nu verkar det som om de alternativen är borta eller så planerar de att kuppa in i år sig då de inför tidigare årsmöten gått ut i media långt tidigare för att lansera sin kampanj. Men i år har det varit tyst, både inför det ordinarie årsmötet och inför det extrainsatta.

Då och då framförs det önskemål om att HIF ska välja ordförande enligt Spansk presidentsvalsmodell vilket onekligen hade varit en frisk fläkt i den annars så förutsägbara svenska modellen på föreningsdemokrati.

Jesús Gil var borgmästare i Marbella på den spanska solkusten, han drev också ett byggföretag som efter att han blev borgmästare i Marbella fick väldigt många lukrativa kontrakt av staden och de som ville investera i solkusten.

Det kan ju klart vara en ren slump?

Nåväl, genom sina pengar så lyckades han bli vald till ordförande i Atlético Madrid i en kampanj där han lovade vitt och brett om vilka spelare som skulle värvas till klubben som i ett nafs skulle bli större än Real Madrid. Visst kom det spelare och tränare till klubben men resultaten under Gil´s 16 år som ordförande var torftiga med tanke på hur mycket pengar som lades ner på spelare och tränare, endast år 1996 med Radomir Antic vid rodret slutade med guld i både ligan och cupen Under Jesús Gil´s ordförandeskap tränades Atlético av tränare som, César Luis Menotti, Ron Atkinson, Javier Clemente, Arrigo Sacchi, Claudio Ranieri och Luis Aragonés.  Plus ett gäng andra. Alla misslyckades och fick sparken av Jesús Gil.

Då har jag ändå inte räknat upp alla de spelare som passerade in och ut i klubben under dessa år.

Jesús Gil avsattes av de spanska myndigheterna år 2003 misstänkt för omfattande korruption, han avled år 2004 innan åtalet hade hunnit till domstolen. De flesta av hans nära medarbetare från tiden som borgmästare i Marbella sitter nu i fängelse, det kan ju ge en fingervisning om vart den gode Jesús Gil var på väg.

Tesen att om man har mycket pengar så ger det automatiskt framgångar stämmer inte, titta bara på det svenska exemplet Malmö FF. Hur mycket pengar som helst, med svensk mått mätt, men ack så torftiga meriter sedan pengarna flöt in. Kanske dags att dumpa smeknamnet ”Real Malmö” för det mer passande Atlético Malmö?

Ett annat problem med en presidentvalskampanj som jag ser det är att man kan få personer valda till president i klubben som egentligen har helt andra motiv med klubben än vad de trogna medlemmarna har.  Affärsmän och politiker är i första hand oavsett vad de säger just affärsmän och politiker. Se på Bengt Adolfsson, han ville bli ordförande i HIF men förlorade maktkampen mot Fredin för några år sedan. Nu går han knappt till Olympia på matchdagar längre enligt en intervju i HD, så mycket var det med hans hjärta för klubben…

 Jag har på nära håll följt en annan klubb där idrott och politik verkligen flöt ihop och det gick ut över det sportsliga. Men den historien tar vi nästa lördag.

Av: Stefan Christensen

7 kommentarer

  1. Trevlig läsning och även om SIF med största sannolikhet sitter kvar denna gång, så tror jag personligen ändå att ett maktskifte inom klubben är på gång, frågan är bara när det sker…

  2. Det känns som att folk hela tiden velat se Fredins huvud rulla, efter en massa floppsaker så känns det ändå som att han på något sätt har lärt sig av sina misstag… och som alla säger så har han faktiskt dragit upp ekonomin ur båtten… ge honom i alla fall året ut..

  3. Husis: Det som kan störa mig är att man fick som huvuduppgift att sanera ekonomin, men att man efter ett par år nu faktiskt ej har lyckats

  4. kan ligga något i det, men vissa saker har ju spelat in, typ lånet av granen och henke vettifan om han kom efter eller före fredin…

  5. Kommunen satte villkoret att alla vinster i form av försäljningar OAVKORTAT skulle gå till att göra avbetalningar på lånet. Efter ett par år ändrade man detta och gav styrelsen ett spelrum med detta då man ansåg att klubben arbetade på rätt väg och därför är lånet inte helt reglerat ännu.

    Henkevärvningen kostade ju en del varav det mesta gick i dels lånet från BA samt de pengar som hans bolag, Smart Safety, sponsrade just Henke med. HIF stod för lön men då det mesta vid värvningen gick i sign-on så belastade det inte HIF:s ekonomi. Dessutom är det lite för enkelt att bara räkna förvärvet, det lär ha kommit in en och en annan krona också med tanke på Henkes spel. Inte minst 2006 på hösten då nästan samtliga HIF-matcher sändes av TV4, TV4-sport eller Canal +.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*