Reflektion – IFK Norrköping (h)

“Varje match lever sitt eget liv” – Ja det är en klyscha som tränare börjat använda allt för ofta. Tyvärr stämde det uttalandet inte speciellt mycket idag, då HIF befann sig kvar i det låga tempot från matchen mot New Saints i onsdags. IFK Norrköping levererade och HIF fick inkassera sin första hemmaförlust sedan oktober 2010.

Jag hade redan innan matchstart känslan av att denna match skulle bli lik matchen mot GAIS 2010. Matchen som vi då bara skulle vinna, men som slutade med en oväntad förlust. Den matchen visade sig bli väldigt avgörande för var guldet skulle hamna. Då blev den stora vinnaren Malmö FF.

I och med dagens förlust mot IFK Norrköping samt det faktum att Malmö vann borta mot Gefle, ligger Malmö sex poäng före och Elfsborg kan gå fram till ett nio-poängsförsprång om de vinner sin match i den 17:e omgången. Hur avgörande dagens förlust mot IFK Norrköping kommer att bli, det visar sig i höst.

***

Dagens match var uppdelad i två helt olika matcher. Så att säga att “varje match lever sitt eget liv”, stämmer ju delvis. Första halvlek var bland det sämsta jag sett HIF prestera på länge. Varför?
Ja, som Lindström sa i efter-intervjun; “- Vi var helt enkelt dåliga” .
Svårare än så är det faktiskt inte att analysera den halvleken…

I andra halvlek blev det (av naturliga skäl) mer fart på HIF. Men fortfarande fanns det kvar lite av första halvleks dåliga spel, darrande självförtroende och osäkerhet i försvaret som återspeglades över hela plan.

Hareide bytte ut de bägge anfallarna Sundin och Santos mot Sörum och Finnbogasson. Och ja, jag köper ju så klart de två bytena, men bara för att jag vet att det omöjligt går att byta tio spelare i en fotbollsmatch.

Sundin och Santos var absolut inte de sämsta två på plan. Anfallet var absolut inte sämre än försvaret och mittfältet. Men någonstans måste man börja, eller?

***

Kommentatorerna på Canal Plus berömde HIF’s försvarsspel de första tio minuterna i matchen. Sedan reviderade de sina åsikter ganska radikalt. Och vem som helst kunde ju faktiskt se att försvaret var totalt ur balans och havererade likt ett japanskt kärnkraftverk. Ingen som helst kommunikation eller samspel. Bara ängsligt och ostrukturerat.

Visst det går att peka ut en eller två svaga länkar. Men jag har redan fått se en hel del på nätet där personliga påhopp har nått höjder som ligger på gränsen av vad som är ok. Jag är tämligen övertygad om att en del av spelarna vet innerst inne hur deras prestationer såg ut idag. Jag behöver inte hälla på mer vatten på den kvarnen…

***

Allsvenskan eller Champions League? För en del verkar det vara något man måste välja på?

Jag har överhuvudtaget ingen förståelse för när folk säger att HIF ska satsa på Champions League och lägga mindre krut på Allsvenskan. HIF spelar till vardags i Allsvenskan, eventuellt Europa-spel i form av Champions League eller Euro League är bara en bonus, ett avbrott från vardagen och ska ses därefter.

Ska man börja trixa och fixa för att göra allt för att nå till ett eventuellt slutspel i Champions League, och därmed kanske sabba chanserna till en topp-placering i Allsvenskan, då är man väldigt farligt ute och i och med det sabbar man för nästkommande säsong.

Fullt fokus på Allsvenskan nu! Men visst är det härligt att få se lite europeiskt motstånd som grädden på moset!

***

Jag satt (på plats på Olympia) och följde May Mahlangu extra noga under matchen mot New Saints. Jag följde upp lite under dagens match. Mest för att jag är lite fascinerad över att Årets Allsvenska Mittfältare 2011 håller en så låg nivå under 2012. Och ni har väl inte missat de faktum att det tog Mahlangu 109 matcher för HIF innan han noterades för en assist! 1 0 9  matcher! (Det finns målvakter som har bättre assist-poäng än så…)

Mahlangu spelar defensivt och är en länk mellan försvaret och övriga mittfältet. Men han tycks i år vara väldigt hämmad i det spelet och jag får känslan av att han vill så mycket mer än så, men tyvärr slutar bara den viljan i en frustrerad 50-metersrush som i princip inte gör mer än Mahlangu själv trött.

Det pratas, skrivs och diskuteras väldigt mycket om Sörums brist på mål. Men jag skulle vilja sticka ut hakan ( i snålblåsten) och säga att Mahlangu har precis samma problem , fast i sin roll som defensiv bollvinnare/mittfältare. Det har låst sig helt i positionsspel och i passningsspel. Och oftast blir han dessutom av med bollen i närkamperna.

***

Finnbogasson gjorde sitt tionde mål för året. En helt ok summa mål utslaget på det antalet matcher han gjort. Kort sagt, en målskytt.
Lånetiden går ut nu om drygt 14 (den 15 augusti), och egentligen finns väl inget annat alternativ än att slänga upp pengabörsen och betala de 500.000 Euro som Lokeren begär. Vad har vi för alternativ?

***

By the way – När man säger att “varje match lever sitt eget liv”, uttalar man en stor osäkerhet och tro på det man gör och en brist på ett långsiktigt arbete…

 

 

 

2 kommentarer

  1. Hareide/Schwarz satte ut ett gäng sopor på planen och tog rejält betalt av den publik som letar sig till Olympia. Maken till försvarshaveri var länge sedan jag sett. Kraft håller inte på den här nivån o särskilt inte när han har en uselt spelande Baffo intill sig. Jag vill inte se Baffo som mittback fler gånger, han är en dålig postionsspelare och en riktigt kass passningsspelare. Jag har ännu inte sett något som övertygar mig utan menar att hans talang är överskattad. Edamn var HIF:s bäste vänstermittfältare! Vart Nordmark höll hus undrar väl alla fortfarande, enb riktigt dålig värvning. HIF:s innermittfält fanns knappt och har i år rasat ihop fullständigt. Finnbogason är bra i straffområdet men i övrigt saknar han många egenskaper och Sörum? Ja, han tacklade en i ryggen o gick på ett avslut men det var också allt han gjorde. Atta o Hansson var bra men Atta ska väl hålla ihop sin backlinje lite bättre? Däremot var det en fröjd att se IFK:s första halvlek. Stabilt backlinje, innermittfältare som tuggade och tog närkmaperna på allvar, yttermittfältare som flöt förbi och skickade precisa inlägg till skickliga och effektiva anfallare. HIF är långt ifrån ett liknande uppträdande. Vi har haft tur, haft små marginaler och inte mött några topplag förrän igår då IFK gästade Olympia. Hareide/Schwarz har plottrat runt mmed laguppställningarna så att överhuvudtaget ingen stabilkitet är möjlig att utveckla. Men det tråkiga är att det varken är spelarna eller tränarnas fel att HIF har dessa problem. Inför årets säsong så hade HIF fem raka och en stundande CL-kval och ett stabilt spela att luta sig emot men vad gör då klubbledningen? Jo, man ställer till en soppa som kan få följder framöver. Ett scenario är att HIF inte klarar det polska laget och tappar i allasvenskan. Det blir ett fritt fall. Efter säsongen åker Hareide hem igen, viss spelarflykt och så står man åter på ruta ett! Allt tack vare styrelsen, Myllenberg och Jesper Janssons agerande under årets säsong! Nu hoppas jag att HIF vänder på det som inte fungerar men det lurar faror runt hörnet och det blev väldigt tydligt igår!

  2. Låter onekligen som ett eko av varningsklockorna från i fjor när HIF skulle “sålt bort guldet” – nu är vi ju i en situation där vi dessvärre pga förlusten mot Peking ligger än sämre till och klart att truppen inte håller samma klass som den vi startade med i fjor. Men likväl har HIF haft häng på toppen och det visar att klassen ändå finns där men visst var det som sol & regn i förrgår på bägge lagens insatser: HIF skakigare än ett korthus i första men i andra hade vi vänt på det om Sörum fått lite flyt med sig i sin avslutning nästa direkt efter paus – då kände man igen den röda maskinen från stunder i våras men mest i fjor och då började Peking dessvärre maska, fuska & ta koll på tempot värre än Håkan Svensson & HBK en gång i tiden…

    Och visst ska man säga att HIF ska klara av det men långa stunder i andra halvlek kändes det som vi spelade 11 mot 12 – nästan 13 med tanke på hur många offsideavvinkningar assisterande domaren hittade i slutet trots hela Pekings lag nästa satt i knäet på målisen. Och att målisen inte fick en tillsägelse efter 50 minuter för extremt maskande är ett skämt för domarkåren om än han hittade ett gult i sin ficka till sist.

    Så extra surt att förlora denna match och den fina sviten på Olympia pga den fina andra halvleken. Mot GAIS när vi förlorade senast var vi dåliga hela matchen så inget att snacka om – rent spelmäsigt kom May & Lorent aldrig igång då Peking hade perfekta offensiva & defensiva löpningar första 45 medan Santos envisades att springa & jaga boll över nästa hela plan så samarbete med Sudden bara blev ett stort svart hål! Hareides byten kan man inte klaga pa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*