Reflektion från Tv-soffan

Sex poäng på två matcher. Två segrar mot lag vi “måste” vinna mot. Bägge två utan att släppa in något bakåt. Ja, sammanfattningsvis, det känns tryggt, stabilt och lugnt HIF!

Djurgården var ett slaget lag redan efter drygt en och halv minut. Det var då HIF rullade upp hela motståndarlaget och satte Djurgårdsspelarna på läktaren med Rasmus 1-0 som juvelen på kronan. Just då, efter knappt 2 minuters spel konstaterade jag att det är stor skillnad på årets HIF jämfört med förra årets, stor skillnad i den positiva bemärkelsen. Nu ska vi ju kanske inte gå händelserna i förväg och spå slutet av denna säsong, men bilden börjar klarna redan.

Jag sitter i min fåtölj och bara myser och njuter av lugnet, det lugn som HIF visar på plan. Man är van vid att HIF-backarna (framför allt) tjongar upp och rensar undan med 75 meters passningar när de blir pressade, men nu spelar dom sig ur defensiven!

Matchen? Vi kan älta och tjata om dåliga planer och om dåligt väder. Men jag tycker vi lämnar det åt de medior som enbart är ute efter att hitta något att fylla sina spalter med. Det är som det är, och någon får göra något åt det, men inte nu!

Idag var det var två lag som bjöd upp till en hyfsat bra allsvensk match (trots underlag och väder), bägge lag försökte verkligen, och de som gjorde det bäst var HIF. Med kortpassningar, löpningar som bände upp och öppnade motståndarnas försvar så krigade sig HIF till sig tre poäng med stil.

Det är väl ingen som skulle säga emot mig om jag påstår att matchen lika gärna skulle kunna slutat 3-1 till HIF? Rasmus hade en nick som bara är ren och skär otur att den inte gick in. Gashis skott mot bortre stolpen i slutet av första borde stannat i maskorna. Tack vare Pärs “Tv-räddning” så har fortfarande HIF en nolla i kolumnen insläppta mål.

***

Erik Sundin och Rasmus Jönsson. Där har vi kanske svaret på HIF’s anfall i år, eller? I dagens match, långt mer än förra, så kompletterade de varandra på ett mycket bra sätt. Rasmus kommer ner och möter upp och Sundin sköter djupet. Lysande! Jag är inte ett dugg orolig för att det inte kommer fler mål, för det lär det göra…

Sundin, Gashi, Holgersson och Lindström – Där har ni mina fyra spelare som stack ut ur mängden idag, på det positiva planet. Jag är dock lite orolig för att Christoffer känns lite för mycket utanför och har svårt att komma in i matcherna? Och Pär “Rocky” Hanssons utboxningar idag, de kändes som om det var två för mycket.

***

Skrev jag att jag kände mig lugn och trygg av att se på årets HIF?

***

Man kan som åskådare (Helsingborgare) kräva att HIF ska spela en positiv och hejdlös anfallsfotboll, för att det ska vara roligt att titta på. Själv är jag mycket mer förtjust i spelet sett från den taktiska sidan, som även den kan vara anfallsinriktad naturligtvis.

Det jag har sett nu (och ja, det är tidigt på säsongen…), visar på ett mycket mer sofistikerat anfallsspel, som kanske inte är publikfriande, men som är snudd på mycket roligare. Det syns att det finns en plan bakom varje passning och löpning, inte bara framåt för stunden, utan också som en uppbyggnad för hela anfallet. Hela laget ligger högre upp, det är tajt mellan lagdelarna och detta gör motståndarna nästan tvingade till att spela boll på djupet då det inte finns utrymme för att spela sig igenom HIF.

Nu tror jag att Jens Fjellström på Canal Plus skulle kunna förklara det mycket bättre än vad jag gör, tveklöst, men jag kan se bilden och mönstret i Conny och P-O’s taktiska plan. Och jag gillar vad jag ser!

Nu ser vi fram emot IFK Göteborg på Olympia den 29:e, och då får vi ser hur den taktiska biten löser sig mot ett lag som är långt mycket bättre än både BP och Djurgården.

***

Matchen mot IFK Göteborg spelas en måndag kl 19:00 och sändas på Canal Plus. Men…jag kommer till Olympia, gör du?

2 kommentarer

  1. Angenämt med en god start på årets allsvenska för HIF och överraskande för mig. Tycks som om försvarsagerandet är bra mycket bättre i år och det verkar mycket lovande med Edmans insatser så här långt. Jag skulle vilja att HIF försökte låna ut Patronen, Porcellis och kanske någon mer av de som inte får speltid och istället flyttade upp fler av de unga spelarna. Skönt igår att Rasmus fick göra mål, hoppas nu det lossnar för honom.

  2. Som du säger, på pricken, det är både angenämt och en smula överraskande. Men överraskningen står nog i att HIF har blivit/varit nerskrivna inför säsongen.

    Så sent som förra säsongen hade allt annat än segrar mot dessa två lagen varit ett krav (och det blev ju inte så…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*