Reflektion från tv-soffan

Utan Henrik Larsson, utan Marcus Lantz och med en utvisning i tidigt läge, visar HIF återigen att vi är inte bättre än ett bottenlag i allsvenskan. Ja nu är det egentligen inte hela sanningen, då HIF stundtals i år visat att de kan om de bara vill…just den bristande viljan att kunna och att ge allt och lite till, är det som gjort HIF anno 2009 till just det där trista, håglösa bottenlaget, som inte är ett dugg roligt att se på!

Jag gratulerar Örgryte, Santos och Åge Hareide till en viktigt seger, då jag hellre ser Örgryte i allsvenskan än Djurgården eller Hammarby. Men att det skulle vara på HIF’s eventuella europa-spels bekostnad, var jag inte nöjd med.

***

Matchen då? Tja, vad finns att säga? Marcus Nilsson duttar i försvaret så att Ekstrand är tvungen att slänga ut sitt långa ben för att hindra den anstormande Santos. Inget att säga om den utvisningen, helt korrekt. Och det är väl lite det som är signifikativt för HIF anno 2009, en farlig massa duttande med bollen, som ett annat korpa-gäng…

En del målchanser fick vi ju trots allt. Med eftersom det var en håglös ointresserad Makondele som var den som var inblandad, fick ju resultaten av de försöken en given utgång.

Porcellis? Är det allt man kan hitta för tre miljoner i Brasilien? Han börjar ju likna Hammarbys video-juggar redan. Ytterligare en felbedömning vad gäller inköp av spelare denna säsong… (Jag kommer att återkomma för att slutsummera säsongen senare…)

***

Finns inte mer att tillägga om skitmatchen…

***

Tony Gustavsson till HIF? Jag hoppas innerligt att det är ett tomt rykte? I annat fall påvisar det återigen hur en rada felbeslut kan och kommer vara ödesdigra för vårt Helsingborgs IF! Jag uttrycker mig å de starkaste, jag vill INTE ha en Tony Gustavsson i MITT HIF!

***

Ridå…

***

Det är bara att konstatera, det blir ingen Henrik Larsson i HIF nästa år. Jag förstår hans beslut. Att avsluta en sådan karriär i ett medelmåttigt, håglöst och ointressant mitten/botten-lag i allsvenskan? Nej du Henrik, du gör rätt som lägger skorna på hyllan och får minnas alla de goda åren, både med HIF och din utlandssejour!

16 kommentarer

 1. Jag har sagt det sedan i maj: vårt mittbackspar håller inte. Snälla, alla andra HIFare i världen.. ni måste inse att så är fallet. Snälla? Please?

  Parafraserar OCF, får vi med oss Åge och Alvaro hem så är det en seger inför 2010.

 2. Håller fortfarande inte med. Våra mittbackar har en del att lära kanske, men spelar man ordinarie i U-21-landslaget så är man inte så djävla dåliga som en del vill ha det till.

  Men Marcus Nilsson ska nog inte spela på Ullevi mer…

 3. Nu, nu är jag beredd att hålla med dig Oldtimer! Jag har tyckt att de gör ett hyfsat jobb. Och har gjort ett hyfsat jobb. Men jag är inte sämre än att jag kan erkänna att jag hade fel…

  Det var minst andra matchen där nästintill exakt samma misstag gjordes och gav ett rött kort…

  Trots allt, så får jag säga att i det stora hela, gör inte mittbackarna någon sämre säsong än övriga 😉

 4. Ja, det kändes som om ni var på gång innan i år men ni bevisar att ni inte kan/hör hemma i den yttersta toppen av allsvenskan.

  stort credd till er oerhört stora klack, mäktigt!

 5. Joel och Markus var bra fram tills dem fick för sig att vara bäst i världen och ständigt tog sig vatten över huvudet. Hade Markus bara gjort det han är bra på, sparka bollen hårt och långt så in i helvete, så hade matchen förmodligen haft ett helt annat ansikte.

  Markus ska inte heller lägga en massa långbollar, han är snabb, stark och bra på huvudet. Håll dig till det. Vidic har kommit rätt långt med enbart de egenskaperna.

 6. Oasis: Ligger en hel del i det du skriver. Dessutom har en av våra skribenter, Zeus, kommenterat Joels bekvämlighet och förmåga att slarva.

 7. Med tanke på hur vi har släppt in mål hela säsongen måste man fokusera på var felet ligger. Det går inte att blunda för det längre. Vi har varit ett jävla såll och ingen, seriöst ingen, lär lägga den skulden på Pär.

  Då får vi titta på backlinjen. Ytterbackar i all ära, men även om de missar i defensiven så är det mittbackarna som bär det slutgiltiga ansvaret. Där har vi bevittnat en katastrofsäsong.

  Tyvärr så har insatser höjts i ett romantiskt skimmer enbart pga att det har rört sig om “egna produkter”, något som varit tillräckligt för att stämpeln “bra” skall ha blivit satt på båda. Jag har sagt det innan, jag säger det igen:

  vi brister på mittbackspositionerna.

  Jag har sagt det sedan i våras.

  Vi brister på mittbackspositionerna.

  Tack för att Ymer till slut håller med, Leif har jag gett upp på för länge sedan. 🙂

  /Oldtimer (som inte alls är bitter)

 8. Har några ytterst trevliga, insiktsfulla vänner jag gärna ser matcher med, både på läktaren och framför tv:n. De ser vad jag inte ser och kan i pausen vältaligt förklara hur taktik borde omdisponeras. Efteråt tar vi gärna några öl och analyserar lätt och djupt varför det gick som det gick. Tony G hade varit varmt välkommen i det gänget, men lika lite som nån av de andra passar han som tränare i HIF.

  Mycket onda traditioner har aktiverats i år. Angående mittbackarna: en gång fanns en elegant, begåvad “Lill-Fjös” Andersson cenrtalt där bak. Mest minns jag hans hårresande slarv och även gudar som Andy och Grankvist orsakade onödiga baklängesmål i nonchalant illusion att vara Beckenbauer.

 9. Oldtimer:
  Alldeles för onyanserad analys. Anta att mittfältet enbart stannade på offensiv planhalva och lät backlinjen sköta defensiven: Hade ett baklängesmål då enbart fått tillskrivas brister i backlinjen? Knappast. HIF blir ofta väldigt långa som lag och slarva påtagligt i presspelet. Där har HIF SOM LAG en hel del att arbeta med.

  Men visst, våra mittbackar (Joel mer än Marcus kanske) har en del att fundera på över till nästa år. Men först och främst är vårt svaga försvar en fråga som nästa tränare måste ta tag i.

 10. Mycket mittbackar nu. Men, det är dags att inse HIF:s prekära förutsättningar: Ebb i kassan. Så inför de närmaste 5 åren kommer HIF att vara ett habilt mittenlag. Det finns inga pengar att värva för och det gäller både tränare och spelare. Enda möjligheten att få in pengar i kassan är genom försäljning av någon lovande spelare. HIF kommer nu att behöva bygga nytt (men utifrån vad som finns) och hoppas på att några talangfulla spelare verkligen blommar ut och blir attraktiva. Tony G. kanske är bra här? Jag vet inte, tror nog att Roar varit minst lika bra eller varför inte en combo av Högaborgstränarna och Henke? Nu kommer det vare sig vi vill det eller inte att handla om en långsiktighet och det är bristen på kapital som styr detta. Tyvärr. Guldet kunde varit nåbart i år men nu lär det dröja.

 11. matjord:
  Huvudproblemet är att alldeles för många spelare, i alldeles för många matcher – av olika anledningar – inte spelar efter sin potential. Vi får inte ut i närheten av den fulla potentalen av dagens trupp.

  Jag vill först se att vi får valuta för dagens trupp innan jag oroar mig för vilka värvningar vi kan, eller inte kan, göra.

  Var finns viljan att vinna, att aldrig förlora. I glädje och medgång funkar det hyfsat, men i motgång, i regn eller på plast på bortaplan, då är det värre. Jag vill se en klar höjning av kravbilden av och på spelare och ledare utan att för den skull övergå i excesser och psykopati. En spelare som inte ger allt bänkas konsekvens *och med klar motivering om varför*. Någon “hårfön” behövs inte. HIF av idag, upplever jag, är ganska bekväma av sig.

 12. Många insläppta mål, men inte riktigt under hela säsongen. Det har ökat de senaste matcherna (fyra mot TFF trots Henke och Lantz på plan). Innan dess spelade våra mittbackar relativt stabilt.

  Wahlstedt, Sundin, Makondele, Stoffe, valfri centralmittfältare, Adama har verkligen inte imponerat defensivt.

  Det är snarare så att Marcuc och Joel varit de mest stabila sett över hela säsongen. Men gör de misstag så noterar folk detta direkt…

  Marcus var igår bättre än tex Skulason…

 13. Anledningen till att Marcus uppmärksammades igår är precis som bl.a. JC säger. Han gjorde ett ödesdigert misstag och det tar han med sig efter matchen. Men precis som noterat, var fanns t.ex. Skulason igår? Jag såg honom vid bollen för första gången efter knappt en kvart?

  Jag klandrar inte specifikt varken Ekstrand eller Nilsson. Jag klandrar hela laget. I försvarsspelet är det inte enbart försvarare som ska göra jobbet…

 14. Oldtimer
  Tänk så lätt det är att slå sig på bröstet och säga: “Jag har sagt det sen i maj …….”
  Dessutom tycker jag du har haft fel sen i maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*