Reflektion – FC Twente (h)

Det holländska topplaget, Twente var besök på Olympia. Twente har endast en förlust på sju omgångar i ligan (mot Ajax). Detta holländska topplaget blev totalt utspelat i tre fjärdedelar av matchen mot HIF. Matchen slutade utan vinnare, 2-2, men med många förlorare – de Helsingborgare som inte var på plats!

Matchen började precis så som Hareide utlovat, det var ett fruktansvärt offensivt HIF som redan efter sju minuter chockade Twente genom att kontra in 1-0. Ett riktigt klassmål där Djurdjic fick avsluta. Det målet satte tonen för första halvlek. Även om det syntes att Twente är ett riktigt bra lag och skapade en del chanser och gav Sveriges bästa målvakt ett par möjligheter att visa sina styrkor som reflexsnabb burväktare, kändes det aldrig riktigt oroligt.

HIF:s försvar, med generalerna Atta och Larsson påminde inte så lite om de forna svenska landslagshjältarna Andersson/Björklund genom sitt ypperliga samspel och agerande både defensivt men även offensivt. Kombinationen Atta/Larsson är förmodligen det bästa mittbacksparet som jag sett spelat i HIF. Och då går jag bak i tiden till när Jönsson/Lilius satte skräck i motståndarnas anfallare.

Men naturligtvis är det inte bara försvaret som gjorde en stark insats. Mittfältet och anfallet bidrog många gånger till att Twente såg ut som rundningsmärke på trafiksskolans övningsbana. Rachid var spelsugen, Gashi och May visade återigen fjolårets jävlar-anamma spelstil. Och, naturligtvis, matchens stora behållning – Nikola Djurdjic.

Tre spelare – Gerndt, Finnbogason och Djurdjic – och alla har skrämmande (i positiv mening) likheter med varandra. Deras näsa för mål och deras instinktiva förmåga att stå rätt och hitta rätt. Där har vi och har haft ett oerhört kapital till att få som Jesper Jansson sa ifjol, göra HIF till ett av de attraktivaste lagen i Skandinavien.

Gerndt sålde vi dyrt, Finnbogason förlorade vi billigt – nu gäller det att få Djurdjic till att stanna och ge HIF den offensiva styrka som vi behöver resten av europa-spelet samt till nästa säsong. Visst, det sägs att Djurdjic:s prislapp är hög, och den blir ju naturligtvis högre desto bättre det går i HIF (Lex: Finnbogason), men man MÅSTE chansa för att vinna!

***

Helsingborg har tidigare benämnts som en “fotbollsstad”. En stad som går man ur huse för att stötta sitt lag på Olympia. Vi har tagit död på den myten nu va?

***

I ungefär 75 minuter stod HIF upp och gav hopp om tre poäng. Men sedan märktes det ganska tydligt att spelarnas ork bara försvann. Men jag är övertygad om att HIF kunnat hålla kvar ledningen och stå pall, om det inte hade varit för att vi fått fasta situationer mot oss.

Reduceringen för Twente, av den så TV4-Anders-Andersson-hyllade Rasmus Bengtsson, var inget annat än slarv och markeringsmiss från försvaret. Men det är inte slarvet som gör att man blir frustrerad, det är det faktum att det är för “snällt” försvarsspel i det läget. Det ska vara mer pang-på bara!

Kvitteringen till 2-2 kom till precis som många andra baklängesmål i år, genom en hörna för motståndarna. Samma sak där, det behövs mer tuffhet och lite mer pang-på! Man kan inte vänta och se vad motståndarna ska göra med bollen, bollen ska bort bara och det är främst målvakt och försvarets uppgift!

***

Det pratas om, främst från de 5568 som var på plats igår, att övriga inte har “hjärta” för klubben. Jag tror inte det är så enkelt, och jag tror inte på att Helsingborgarna ska delas upp i olika grader av supporterskap som på något vis ska rankas efter hur ofta du är på Olympia, eller hur högt du skriker, eller mycket du klappar. Det är inte så enkelt.

Men jag förutsätter att klubben börjar tänka i nya, moderna banor om HUR man ska få folk till Olympia. “Fotboll ska upplevas live” heter det på affischerna, ja men produkten fotboll är så mycket mer idag än bara 22 man på plan. Vad krävs för att folk ska välja att se fotbollen live istället framför tv:n?
Är det arenan, laget, arrangemanget som sådant, avsparkstider, avsparksdagar eller vad? Något måste ju naturligtvis göras för att höja intäkterna samtidigt som man vill locka fler och bättre spelare som kräver högre löner.

Den moderna fotbollen är redan här, hur mycket vi än vill protestera mot den, så det gäller fortfarande att göra produkten så attraktiv som möjligt!

***

Nu tar vi nya tag va? På söndag är det åter allsvensk match, borta mot Mjällby och i potten ligger fortfarande ett europaspel till nästa säsong. För hur lite folk de än må vara som beger sig till Olympia, så är det oerhört viktigt för klubben och spelarna att de får ett kontinuerligt spel i Europa!

 

 

3 kommentarer

  1. Tycker nog inte HIF:s dominans var så stor som du skriver men i mycket håller jag med dig. När det gäller Nikola så vore det tjänstefel om HIF inte investerar de pengar som gör honom till HIF:are några år framöver. Det gäller även Peter Larsson. I dessa har vi kvalitet. Att ha 2-0 mot Twente och inte “orka” duger inte! Laget hade behövt spela betydligt mer taktiskt änvad man gjorde sista dryga kvarten särskilt efter deras 1-2 reducering och det måste skyllas på dålig coachning. Men laget var pressat, inte lätt att stå emot när Twente i 90 minuter rann igenom på vår högerkant. Alldeles för ofta såg vi hur HIF:are avvaktade istället för att attackera sina anfallande motståndare och därmed sjönk spelplanen allt längre in i HIF:s straffområde. Bortsett från att Twenta var ett mycket bra lag sett över hela matchen så tänker jag att de skador som drabbade HIF igår var en anledning till att laget inte klarade att fullfölja matchen till 3 poäng.

  2. Nog dominerade HIF totalt men lika totalt var Twentes tryck (om inte mer) efter deras 1-2 mål så totalt sett rättvist med lite distans men samtidigt surt att släppa en tvåmålsledning på det sätt som det skedde…

    Atta/Larsson behöver nog fler matcher på sig att övertyga innan man kan säga att de konkurrerar ut sådana klassiska radarpar som Lillius/Jönsson men bäst i den tid jag följt HIF (1988) är utan tvekan Jacobsson/Nilsson: elegans kombinerat med järnvilja i en oslagbar kombination!!

    Chansa med ekonomin – nä, tack har man varit med om sviterna efter senaste CL så är det bara inse det får inte ske igen! Men om det dyker upp en finansiär/bolag som är villiga att pumpa in slantar för Larsson & Djurdjic och inte ska ha fingrarna med i hela verksamheten sen (läs Sänga-Bengt) så gärna för mig!

  3. Såvitt jag minns så hade Twente en stolpträff och ett öppet läge där Pär gör en idioträddning? Kunde varit 2-2 efter första halvlek. Ja, investeringar handlar om att säkra värdet på HIF genom hög kvalitet men visst de kan ju återgå efter säsongen till ruta 1 med Sörum, Santos som forwards och Hansveit, Atta, Baffo som mittbackar. Men då får vi också nöja oss med en mindre bra säsong. Dessutom är det ännu (igen) oklart om vem som ska träna HIF nästa säsong. Som jag ser det så är det av största vikt att lägga en grund för något som vi hoppas ska vara kontiuitet och att detta inte endast inbegriper Stoffe, Edman, Wahlstedt och Lindström!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*