Reflektion – BK Häcken (h)

Andra raka 1-1 matchen. Och bägge matcherna mot så kallade “bogey-teams”. Det visar på styrka, trots att spelet stundtals inte stämmer. HIF är fortfarande obesegrade efter sex omgångar, det är det viktigaste.

Första kvarten var lite tveksam, men sedan tog HIF över spelet totalt och ägde – ägde – den sista halvtimmen av första halvlek totalt. Det var riktigt kul att se hur spelarna hade taggat till och satte press och stress på Häcken. Som sagt, efter att låtit Häcken kontrollera inledningen så övertog HIF initiativet och och kontrollerade matchen totalt. Det visades vilja (som vi knappt sett under denna säsongen), det visades anfallskombinationer och HIF såg ut att vilja punktera matchen i tidigt skedde. Dessvärre nåde man inte ända fram dock. Gerndt och Lindström (tillsammans med en alltid lika närvarande Jönsson), var outstanding i första halvlek. Skönt att se hur Gerndt verkligen ville visa både publik och sig själv att svackan bara skulle övervinnas! Bra där!

***

Stundtals det bästa spelet HIF visat upp i år!

***

I andra halvlek tog Häcken över spelet igen. Vi kan säkerligen vara missnöjda med en poäng idag, men vi kan inte glömma bort att vi tappade mot ett mycket starkt motstånd. Häcken är svårlästa och de skapade många kluriga kombinationer och avslut, där vi återigen kan tacka Pär Hansson för att vi fick behålla åtminstone en poäng idag.

***

Eiswohld gör en godkänd debut. Även om det inte var en höjdarmatch, får vi ha i åtanke att det var hans första från start, mot ett svårspelat motstånd. Godkänt!

***

Vi gnäller mycket på domarna (ofta), men vilken känsla domare Mattsson visade när Rachid blir neddragen men låter spelet fortgå till HIF’s favör, och Gerndt fick möjlighet att avsluta. Bra där!

***

Sundin kom inte alls in i matchen idag. Vilket var synd, då vi behövt hans djupledspringande förbi motståndarnas backlinje. Idag blev det bara “trampa vatten”…

Då anfallspelet inte klaffar, match efter match, är det kanske dags att göra något (tillfälligt eller permanent) för att försöka hitta tillbaka igen. Och med tanke på hur spelet sett ut när Jönsson flyttats upp till anfallet, så förstår jag inte varför detta inte görs från start? Och varför, varför byttes (den första halvlekens ena gigant) Lindström ut? Skadad? Ja då kan jag köpa det, men om så icke var fallet och Lindström fick gå ut istället för Sundin, ja då blir jag besviken…

***

Rachid visar återigen att han är jokern att kasta in för att förvirra motståndet. Men effekten varar bara 10-15 minuter, tyvärr…

***

Även om de höll på att ställa till det vi ett fåtal tillfälle, så är mittbacksparet bland det bästa jag skådat i HIF på länge, kanske någonsin?

***

Bara – bara – drygt 8700 på Olympia ikväll… Kom igen nu, vi kan bättre än så, visa det i nästa match!

***

Nollan i förlustkolumnen är intakt. Och jag är övertygad om att den kommer vara det även efter nästa match (Gefle hemma 9 maj). Det gäller nu bara för Karlsson&Ljung att våga (det är ingen chansning) ändra om i sitt tänkta spel. Låt Jönsson vara framspelaren till Gerndt, och jag kan nästan garantera att HIF kommer göra mer än ett eller två mål i nästa match. För även om vi plockar poäng och inte förlorar (än) så är jag övertygad om att vi kommer behöva lite fler plus-mål i höst!

4 kommentarer

 1. Jag var lite kluven inför dagens match. Häcken är ju alltid en svår motståndare för HIF och vi kommer ju alla ihåg vilket lag som förstörde festen i Henrik Larssons hemvändardebut.
  Samtidigt tyckte jag HIF visade stark moral i förra matchen när de kom tillbaka, kvitterade och tog en poäng uppe i Örebro – visserligen med priset att May var avstängd till dagens match.
  Så jag var övertygad att det här skulle bli en svår match och det blev det ju också. Tyckte Häcken spelade initiativ rikt och det syntes att deras anfallare till skillnad från våra spelar med sjävförtroende och vågar gå rakt på mål. Än en gång räddade Hanssons målvaktsspel oss, speciellt i den situation i slutet där Ranégie vänder bort sin försvarare och försöker placera in bollen – då var jag övertygad om att det var mål, men Hansson klistra den.
  Det var lite synd att HIF inte lyckades bevara den press och det spel de avslutade första halvlek med, då spelade de verkligen inspirerat och med fullt självförtroende. Jag trodde verkligen att vi skulle trumma vidare och avgöra i andra halvlek och att Sundins missar inte skulle ha någon betydelsen (speciellt den situation där han inte tittar upp och väljer avslut istället för att göra den klassiska “spela snett inåt bakåt”). Men istället kom Häcken ut som det bättre laget och lyckades ändra matchbilden och det kändes som att Häcken var närmare ett segermål än vad HIF var de sista tjugo minuterna.

  Det som var positivt i den här matchen var att
  * Gerndt visade lite lagmoral och jävla anamma för första gången. Gjorde även ett klassmål vi kvitteringsmålet.
  * tycker att Jönsson visar att det är han som är mest för proffsspel just nu.
  * Lindström, som många andra klagat på i match efter match, denna gång lyckades få ihop hjärta med teknik. Var strålande i slutet av första halvlek och jag tyckte att det var förvånande att det var han och inte Sundin som byttes ut.

  Mindre positivt var
  * att Sundin fortfarnde är iskall
  * att det förutom Rachid är ganska tunt på HIFs bänk, speciellt på anfallssidan. Tycker inte att Thern eller Eiswhold har visat något speciellt i de och den matchen de har fått chansen.

  Jaja, vi har fortfarande inte förlorat, slagit både Göteborg och Elfsborg samt tagit poäng mot våra två värsta “mentala” motståndarlag så nu hoppas vi på tre klara poäng mot Gefle hemma nästa måndag.

 2. Så himla bra vet jag inte om HIF:s spel var – ser det mer som att Häcken till skillnad från både när Elfsborg & Syrianska gästat Olympia spelade mer öppet vilket gjorde spelet mer chansrikt men det jag saknar mest i år är press & rörlighet!!

  När motståndarna fick bollen förra säsongen var hela laget högre upp & pressade motståndarna så vi vann bollen snabbt igen och kunde förlänga anfallet – nu blir det väldigt korta anfall med mest halvchanser medan man förra året kände att vi fick både 1,2 eller t.o.m. 3 chanser när vi pressade högre (kanske det enda man saknar av Lantz att han drev på hela laget mer) Nu är det bara Gashi som pressar högt & en höna gör ingen fjäder…

  Ang. rörlighet såg man det flera ggr i går när backlinjen hade bollen att nästan ingen av de 6 spelare på offensiv planhalva tog några löpningar, mötte backen som hade bollen eller rörde sig snabbt i sidled och vad blir då alternativet? Jo, slå en lång boll eller passa hem till Pär/sidled i backlinjen – och visst att det i går hade mycket att göra med Häcken störde högre upp än andra lag som spelat mot HIF. Men om så fallet desto större skäl att i tidigare matcherna borde rörligheten varit bättre men ack nej!

  Så det som behövs nu är att Rachid orkar en hel match och Rasmus mer central antingen på topp eller i en slags diamantformation på mitten så lossnar det ordentligt får man hoppas…

 3. Instämmer med Fredrik Forever… Inte var det så hemskt bra? Jo, en god stund i första halvlek då laget ökade tempot, intensiteten och pressade men i övrigt rätt mediokert och tappa poäng hemma mot Häcken är inte godkänt om vi vill vara med i toppstriden. Nu leder vi ändå tabellen och det är bra men vad jag ser överlag är stora svårigheter att få till tryck i sista delen av anfallsspelet, det är oftast inlägg eller en lång boll på Gerndt och hoppas att han ska göra något vettigt med den. Så länge Gashi kunde springa i djupled fanns ett hoppfullt tryck mot Häckens backlinje och det måste fortsätta för att få variation på anfallet. Sundin skapar i stort sett ingenting och Eiswold? Ja, han ska inte kritiseras för mycket men det är ingen ung spelare som går in och försöker sätta färg på någonting utan han spelar med försiktighet och då blir innermittfältet svagt. Vi har för få alternativ där! Jodå, försvaret är oftast ok men jag blir mer och mer fundersam på Peter Larsson. Han är tuff/kantig och gör en del konstigheter och han är framför allt ingen spelande mittback vilket jag tycker behövs på allsvensk nivå. Och Holgersson… vad vågar man säga? Håller helt med Fredrik Forever om behovet av stor rörlighet för med större rörlighet, fler alternativ och bättre utrymme för våra rätt konstruktiva spelare.
  Nej, jag är inte nöjd med gårdagens prestation men glad över att vi ligger kvar i toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*