Reflektion – AIK (b)

Blytungt förlust. AIK vinner med 2-1, genom mål av Borges i slutminuterna. Men det var inte det som var avgörandet i dagens match, det definitiva avgörandet hade domarteamet som dömde bort ett solklart mål till HIF.

Trots att det känns riktigt för jävligt så här precis efter slutsignalen, så måste jag  börja med att hylla.

Hyllning nummer ett går till en mittback. Vilken skillnad han gjorde, mr 100%- Peter Larsson! Utan en matchminut i kroppen på hur länge som helst, går han in och tokdominerar i sitt försvarsutrymme. Imponerande känns som ett alldeles för klent ord i sammanhanget.

Hyllning nummer två måste ju gå till den unge David Accam. Kommer från division 1 spel i Norrland (Östersund) och visar en pondus och en anfallsvilja som få. Frymt imponerande!

Hyllning nummer tre går till Jesper Jansson. Han har fått mycket stryk, ibland med all rätt, men han har ställt sig upp på nio och verkligen levererat under transferfönstret. Och totalt på hela säsongen kan vi räkna in följande; Uronen, Krafth, Atta, P.Larsson, Sadiku, Bedoya, Nordmark,  Accam, Djurdjic! (Har jag glömt någon?) Det är rätt hyfsade nyförvärv, eller hur?

***

Naturligtvis skulle HIF avgjort matchen i tidigare skede med tanke på målchanser som missas. Det är den röda tråden i de senaste matcherna. Och en röd tråd som fått HIF att nu ligga på fem raka förluster. F E M raka. Kan inte minnas senast det hände…

***

Just nu är ju så klart besvikelsen enorm. Och den är främst riktad mot det inkompetenta domarteamet som viftade och blåste under dagens match. Alla 14.000 på Råsunda, samt de säkerligen 75.000 framför tv:n såg det som dessa herrar missade. (avgör själv på bilden här bredvid)

Och detta är bara en i raden av händelser som får en till att tappa rätt mycket gnista och tro på den svenska fotbollen.

Balkongmattor, inkompetens i tävlingsledningen (SEF), strul i förbundet (SvFF) och inte minst de allt sämre domarteamen som härjar i Allsvenskan gör att man ställer sig frågan; – Vad fan har ni gjort med vår Allsvenska?

***

Nås av beskedet via Aftonbladet att en före detta HIF:are, Viktor Brännström avlidit sedan han segnat ner på fotbollsplan i Piteå. Vi beklagar och våra tankar går till familjen.

***

Nu är det bara att konstatera att till och med den obotliga optimisten (jag) får ge sig. Tåget mot att försvar sm-guldet har gått och lämnat Världens Finaste Förening stående på perrongen. Och dessutom ser det mycket svårt ut att nå till Europa-platserna (2:a och 3:a). Så passa på nu mina HIF-vänner, passa på att gå på Olympia när HIF spelar i Europa-League denna hösten. För tyvärr lär det dröja två år tills nästa gång. (Med förbehåll mot att om vi vinner Svenska Cupen så kan vi också nå Europa-plats!)

 

 

34 kommentarer

 1. Att Accam och Peter ska hyllas är det inget tvivel om. Att Jesper har tagit fram bra nyförvärv, framförallt efter sommaren råder heller inget tvivel om.
  Däremot så är kanske dax att diskutera det som ska få dessa spelare att bli ett lag… Conny/PO hade inte spelarnas förtroende och fick därför flytta på sig, tyvärr. Dock har det sedan dom fick gå, inte gått särskilt lysande. Nyförvärv till trots så läcker vi bakåt och vi har fantastiskt svårt att stänga matcher. Vi gör fortfarande inte många mål heller(Kalmar-matchen borträknat). Nej, det finns mycket att fundera på när det gäller tränare, styrelse, kortsiktiga lån (med eller utan option) och riktning framöver.

 2. Kortsiktiga lån är lysande när det gäller att knyta till sig högklassiga spelare över t.ex ett kval men undvika för långa kontrakt (lex 2000).

  Helt rätt väg att gå för att undvika ekonomisk härdsmälta.

  Atta, Larsson och till viss del Bedoya är egentligen för bra för allsvenskan och vi borde inte räkna med dom stannar här någon längre tid.

 3. Absolut, håller med. För att få dessa spelare att fungera krävs så klart en hel del arbete från tränarteamet.

 4. Klart vi vinner cupen (Europaleague då alltså) och även den svenska varianten. Med Larsson/Atta som mittbackar – vem skall kunna göra mål på oss?

 5. Oerhört trist att se hur linjedommaren inte gör sitt jobb! Så får det inte gå till! Javisst, PL, vilken comeback! Grym och äntligen en rejäl mittback. Tack, Jesper för honom! Synd han inte kunde värvas tidigare. Tyvärr förlorar HIF ännu en viktig match och visar att laget inte har den nivå som behövs för att vara med i toppen. I andra halvlek skänker laget bort bollar i parti och minut och låter därmed AIK få sätta press och det var väl lite väl mycket “långa bollar på Bengt”? Laget saknar stabilitet och ett spel som ligger fast match efter match och detta beror ju på tränarskiftet och på de många nya spelarna. Att Lindström inte byttes ut i paus är en gåta, hans alibi-spel idag gjorde inte mig glad. Dystert, dystert att se sitt HIF sjunka allt längre ner trots bra spelare.

 6. Jag hoppas verkligen att HIF försöker kontraktera Peter Gerhardsson som huvudtränare efter Åge. Han har gjort det oerhört bra i Häcken. Schwartz tycker jag ska fortsätta.

  I övrigt är det mest tragiska som hänt det senaste året misshandeln av U-laget som bla gjorde att Bakkerud (en utmärkt tränare och spelarutvecklare) stack hem till Norge igen. En pudel där så tror jag han kan tänka sig att komma tillbaks.

 7. Drattur – Jag är helt med på din linje. Peter är en jäkla bra tränare sett till de förutsättningar Häcken trots allt har. Han är dessutom inte heller rädd att ge ungdomar chansen. Ihop med Schwartz kunde det kanske bli riktigt skoj.
  Just nu saknar vi den stabilitet och röda tråd i spelet som Conny/PO/Laget ändå byggde upp. Och jag har också reflekterat över att vi bara orkar kriga i 70 min innan det tar slut, tendensen har funnits i många matcher sedan serien vände…

 8. För att göra en snabb bedömning så har vi på bekostnad av Conny/P-O tappat det kollektiva tänket…eller?

 9. Fredrik – Det var väl det som var deras grej. Det kollektiva spelet över hela plan. Med Åge har vi fått in mer individualism, vilket absolut inte är fel. Missförstå mig rätt 🙂
  Nånting har iallafall hänt – vi har tappat vår defensiva styrka och det beror inte enbart på nya spelare. De flesta som spelar var ändå med från starten i år och vet vad som gjordes då. Där har ju Åge absolut förändrat saker och ting. Rätt eller fel, upp till var och en att bedömma.

 10. Jo, alltså jag håller ju med. Det är skillnad på spelarnas agerande nu och tidigare. Och absolut, de flesta nyförvärven är rätt starka individualister.

  Jag skrev rätt ofta under fjolåret om “The Big Red Machine” – och den har lyst med sin frånvaro under året…

 11. HIF vann 5 titlar och spelade stora delar en mycket effektiv och attraktiv fotboll men under årets vårsäsong så försvann mycket av det och kritik riktades med all rätta mot Conny/PO. Efter sommarens överraskande skifte så har vi ett nytt tränarteam, en oerfaren och en väldigt erfaren samt ett antal nya spelare men kanske framför allt en ständig ström till rehab efter skador. Mot bakgrund av detta är det naturligtvis svårt att finna stabilitet och jag är va den uppfattningen att oftast visar sommarförvärv inte resultat förrän året efter. Truppen skulle ha satts bättre från årets början. Det har varit långt ifrån optimala förutsättningar för att lyckas nå bästa resultat denna så annorlunda säsong med försvar av SM-titel och CL-kval-spel och jag har tidigare uttryckt mitt missnöje över Jesper och Pauls klåfingrighet och ännu har jag ingen anledning att ändra mig där. Dock ska det bli spännande med Europa-league-spelet där HIF är i en rätt bra grupp och nu med en fältherre som PL så kanske försvaret kan stabiliseras och nå nivåer som håller och skapar förutsättningar för en offensiv strategi. Nej, det är nog svårt att hålla kollektivet igång när så många delar byts ut.

 12. Det ironiska är väl att under våren så hade vi förtvivlat svårt att avgöra matcher. Mestadels retliga oavgjort eller en tråkig uddamålsförlust (0-1). Nu i höst med bra offensiva lån har vi haft förtvivlat svårt att stänga matcher som vi leder 🙂
  “The Big Red Machine” kanske var ett resultat av att spelarna inte trivdes med Conny/PO utan just därför blev ett lag…?

 13. Intressant tes, den sista. Frågan är; Varför trivdes de då inte med CK/PJ? Och i så fall, varför presterade de utöver det ordinära t r o t s detta?

 14. Fredrik – Det jag hört om det, är nog sådant som stannar hos mig själv. Att ge mig in i en diskussion skulle förmodligen lätt avslöja min källa. Mellan raderna har det dock gått att läsa på flera ställen – missnöjet från spelarna med ledarstaben. Och det var väl framförallt PO som detta riktades mot…

 15. Truppen brandskattades på viktiga spelare under förra säsongen och klubben lyckades inte fylla luckorna efter dessa och det är en anledning till att maskinen hackade i våras men kanske också för att såväl spelare som ledare trodde att maskinen skulle gå av sig själv. Jag tror inte att spelarna var missnöjda överlag med Conny o PO, snarare med sig själva och att detta la de över på tränarna. Jag menar 5 titlar är 5 titlar så vad det missnöjet hade sin grund förstår jag inte.

 16. Intressant diskussion. En aspekt som dock inte bör glömmas är alla skador, framför allt i försvaret som jag anser har bidragit till att skapa osäkerhet. Kontinuitet är en styrka som vi saknat i år. Peter Larsson är oerhört välkommen tillbaka men vad vi verkligen behöver nu är ett samspelt mittbackspar. Om det blir Wallid eller Erlend bredvid Peter återstår att se.
  Baffo är stundtals bra men inte alls lika jämn.

 17. Roland – Tycker Baffo gjort det bra de senaste två matcherna. Han får väldigt oförtjänt, dålig kritik emellanåt.
  Men visst behövs det koninuitet, framförallt i mittbacksparet. Vi har släppt in alldeles för mycket mål på fasta situationer och inlägg i år. Det beror i mitt tycke mycket på avsaknad av bra huvudspelare typ Peter eller Atta.

 18. Leif o Henke. Poängen med resonemanget är att HIF inte fyllde luckorna efter de som lämnade, vilket ju framgått med all önskvärd tydlighet.

 19. Leif. Men då får vi ju vara nöjda med årets resultat? Är det så du menar? Den eviga balansen, ett noll-summe-spel.

 20. Man ska aldrig vara nöjd. Varken som person, spelare eller supporter :-)Däremot har nog Leif rätt i att ingen kan fylla de luckor vi fick framåt. I övrigt borde det kanske gjorts bättre…

 21. Måste också reflektera lite. Det är som vanligt många faktorer som påverkar.

  1) Tydligt att spelarna inte var helt nöjda med ledarna. Om det var befogat eller möjligt att fixa det vet jag ej.

  2) HIFs skador har spolierat mycket av försvarsspelet. Det påverkar inte bara matcherna det sänker kvalitet m.m. på träning. Ur den synvinkeln är det bättre med några få långtidsskador. Småskador på alla hit o dit är värre.

  3) Under matcherna har HIFs lag blivit för utsträckt. Backlinjen tycker inte med upp i anfall. Mittfältet lyckas inte bli tillräckligt kompakt. Det kombinerat med att HIF faktiskt sumpat rejält med bra målchanser gör att vi inte vinner. Mittfältarna har väl inte bidragit med många mål?

  4) Eknomin är oerhört viktig att hålla ihop. Med en budget som stod på minus 6 där resultatet låg i underkant är tungt. Det blir få miljoner över från vinsten att ha gått till EL. Det gör också att värvningarna fick vänta in i det sista.

  5) Håller med om att Peter Gerhardsson skulle vara en intressant tränare. Gärna med Swarre som tydligt uttalad talangutvecklare. Skulle även gilla om Reine stannar som scout och spion. Verkar till att ha bra äga. Peter passar in i tänket med att jobba lite mer långssiktigt och försöka få spelare som klarar steget från junior till senior.

  /Ebbot

 22. Glömde skriva att försvaret verkar till att ha saknat en general. Atta verkar inte riktigt till vara en som styr på ett bra sätt. Han är bara en djävel på göra sitt jobb och hjälpa andra. Med Peter L är generalen tillbaka. Uppehållet nu kommer jäkligt lägligt….

 23. Ebbot – Den sista punkten är nog helt rätt och fantastiskt betydelsefull.
  Såg att Nordmark är vår bästa målskytt i allsvenskan.
  Det säger nog en hel del med om hur hur rätt du har i punkt 3. Vårt mittfält är inget hot i år. May har 25 skott mot mål, bara 10 har träffat. Gashi 12/2. Lindström 20/4. Tillsammans har dessa 3 gjort 0 (noll mål) i allsvenskan år…

 24. Henke: Hur såg det ut förra året då det gäller mittfältet då?
  Tokdominanta eller på ett ungefär likadant?

 25. Fredrik – Kan bara konstatera att mittfältarna iallafall gjorde fler mål. Tror de 3 jag nämnde noterades för 7 mål totalt, detta samtidigt som forwards gjorde mål. Slutsatsen av det hela har jag dock inte klart för mig… än 🙂

 26. Henke: Kanske lite tidigt för en slutsats då de trots allt har 9 matcher på sig att göra sju mål. Vi får följa upp det efter säsongen och göra en utvärdering då. 😉

 27. Analysen blir intressant! Har känslan av i fjol fick HIF ofta chansen till ett andra anfall eller ett tredje. Man skapar en situation som motståndaren avvärjer. Men HIF vann då tillbaka och kunde komma till anfall igen. Det gör att laget hinner fylla på och motståndaren blir ofta trött. Man bröt helt enkelt längre upp i banan och fick närmare till mål.

  Nu trycker man hårt men det bli liksom vakum bakom första linjen där motståndaren kan vända upp om de bryter bollen

 28. Ebbot, jag är helt med på vad du skriver. Har svårt att sätta fingret på vad som gör, att det blir så här bara.
  (Ibland får jag för mig att avståndet mellan lagdelarna ökat och därför blir det konstigt med att mittfältarna inte hinner “upp” i anfallen – precis som att dom inte är tillräckligt tighta med backlinjen när vi är pressade. Oftast finns det en ytan mellan backlinje och försvar där motståndare kan husera rättvända)

 29. Tror det var en av connys styrkor att få laget jäkligt kort. Mittfältet lyckades suga upp massor med andra bollar i fjol. Det kan ju även handla om form och självförtroende. Är rätt lite som skiljer.

  ifjol hade aikmatchen vunnits o man hade tyckte det var lite tur men rättvist. Nu går det på andra hållet.

 30. I ärlighetens namn har det väl sett ungefär likadant ut hela året? Skadorna på försäsongen gjorde mer illa än vad man kunde tro. Vi hade ju inga forwards under hela försäsongen. Mittfältet har blivit “hängande” då motståndarna allt oftare väljer att spela över våra mittfältare och då dras laget sakta men säkert ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*