Pressmedelande angående fotbollsmatchen HIF-MFF

Med anledning av en historik med svåra ordningsstörningar, upplopp och ett flertal situationer som inneburit en allvarlig fara för folks liv och hälsa, har det varit uppenbart att en förändring måste ske.

Region Skåne, MFF, HIF och Polismyndigheten i Skåne har träffat en överenskommelse och ställt krav på förändringar inför det förestående fotbollsderbyt.

Kraven har hörsammats av berörda fotbollsklubbar och man har delat vår be-dömning om behov av förändring. I avsikt att begränsa riskerna för konfrontat-ion mellan våldsbenägna risksupportrar, har det därför skett en planering för busstransporter från bl.a. Malmö till arenan i Helsingborg för den delen av publiken som köpt biljetter till Malmös ståplatssektion. Det enda sättet att få tillträde till ståplatssektionen skulle därmed vara att komma till arenan med dessa särskilda bussar. Även om det skulle vara möjligt att ansluta utefter vägen har många supportrar känt sig provocerade utav den begränsning som det likväl skulle medföra.

Inför mötet med media måndagen den 10 september, presenterades en unik överenskommelse mellan kända supportergrupperingar från såväl MFF som HIF. Genom överenskommelsen ska båda lagens supportergrupperingar, på ett ordnat sätt och utan konfrontationer eller ordningsstörningar, ges möjlighet att marschera till arenan. Busstvånget skulle därmed hävas och istället ses som en service för intresserade supportrar. Ledningarna från såväl MFF som HIF har ställt sig bakom överenskommelsen och vill också häva det så kallade busstvånget.

Polisens kommenderingsledning bedömer överenskommelsen som ett lovvärt initiativ och har under gårdagen personligen träffat representanter från de båda lagens supportergrupperingar. Vid mötena påtog sig supportrarna ett stort ansvar och betonade allvaret i den unika överenskommelsen.

Ur polisens perspektiv, kan vi inte bortse från supportrarnas besvärande historik och är därmed mer återhållsamma i vår förväntan. Men vi kan inte heller blunda för det ansvar de säger sig vara beredda att ta.

Efter nogsamt övervägande, har vi därför bestämt oss att ge supportergrupperingarna förtroendet att marschera till arenan utan tvång på busstransport. Skulle det sedan visa sig att derbyt likväl förknippas med ordningsstörningar och konfrontationer, bör det vara uppenbart för alla parter att betydande begränsningar kan komma att ske.

Polismyndigheten i Skåne

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*