Panikvärva innan transferfönstret stänger?

Gruppdynamiken är ett ämne som Fors berör i krönikan. Foto: Samone Klinteberg
Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Henrik ”Henke” Larssons lagbygge har fått goda recensioner under försäsongen, det har bara varit en lagdel som varit skakig och det är försvarsspelet. De två unga mittbackarna har behövt en klar ledare intill sig när Peter Larsson saknats, kommer det komma in en mittback till i truppen innan transferfönstret stänger?

Det nya HIF gick obesegrade genom försäsongen och fortsatte den positiva eran in Svenska Cupens gruppspel där man efter en vinst och två oavgjorda avancerade till kvartsfinal. Där tog det stopp, mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Efter åtta matcher, varav fyra tävlingsmatcher, syns det vart det brister i lagbygget och det är inte för intet experter pekar på Peter Larssons frånvaro.

Peter Larsson är en ledare i backlinjen, men skadehistoriken och den skada som håller honom borta från spel just nu talar för att man måste ha in en ledare till i backlinjen som kan komplettera Jesper Björkman och Calle Johansson. De båda mittbackarna är unga och lovande, men har under försäsongen och cupmatcherna visat att de behöver ha en stabil och trygg mittback intill sig.

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson, till höger, bild från 2013 efter en segermatch på Olympia
Foto: Bjarki Tordarson

Visserligen testades mittbacken Ilir Berisha, tidigare i Örebro, tidigt under försäsongen och denne gjorde även ett av målen i segermatchen mot Häcken.
Jag vet att kollega Martin Klinteberg berört ämnet när han i sin krönika efter den senaste matchen skrev, ”Vi saknar en general” – läs hans matchkrönika på Allt Om HIF här.

Och visst är det så, igår stod det klart att en 22-årig dansk mittback tränar med Helsingborg. Mittbacken heter Frederik Helstrup och kommer närmast från spel i AC Horsens, hemmahörande i danska andraligan, motsvarande Superettan här. Huruvida om det är en framtidsman eller inte är för tidigt att säg i nuläget, men om det är en general vi söker bör vi lyfta blicken och leta efter en äldre mittback.

Gruppdynamiken är ett ämne som Fors berör i krönikan.  Foto: Samone Klinteberg
Gruppdynamik är ett ämne som Jimmy Fors berör i sin krönika.
Foto: Samone Klinteberg

Det finns även fler synvinklar och utan att låta allt för pessimistisk drar jag en parallell till hockeyallsvenskan, krönikören Sanny Lindström skrev på Twitter angående Malmö Redhawks som förstörde gruppdynamiken genom värvningar.
I det här fallet fick han rätt, Malmö som varit klara serieledare hela säsongen tappade allt på slutet och blev till slut trea i tabellen och får nu kvala sig uppåt.

”Hej då gruppdynamiken” – Sanny Lindström den 6 december 2014 på Twitter.

Nu är fotbollen annorlunda och man får inte som i hockeyn plocka in spelare hursomhelst utan det sker när transferfönstret är öppet två gånger per säsong. Men poängen och andemeningen jag vill få fram här är hur det påverkar gruppen att ta in en spelare i den elfte timmen efter att man under hela försäsongen arbetat på att svetsa ihop truppen. Riskerna för ett felbeslut känns som större.

bbl_jimmy_fors

1 kommentar

  1. Plus att vi har lösningen i form av Palsson som föll ner i backlinjen senast mot IFK, där jag tror han skulle varit med från start för att fått mer trygghet. Blir spännande se om det nu dels blir en träningsmatch men också dels om Henrik väljer att spela ihop Calle & Palsson som jag tror skulle funka bra ihop – för PL lär inte vara matchklar 100% till en allsvensk premiär även om läkningen funkar som det ska, och känns som ett vågspel chansa med honom…

    Och Pär hoppas jag också är tillbaka tills dess, då hans bollbehandling med fötterna skulle genast öka tryggheten i backlinjen – för det är onekligen där Matt inte direkt har sina bästa kvalitéer om än han skött det OK hitintills…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*