Optimisten och pessimisten – tema Granen

190425 Helsingborgs Andreas Granqvist deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och GIF Sundsvall den 25 april 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92291

Optimisten och pessimisten! Vi lät AOHs krönikör, Roland Nordqvist, blåsa liv i begreppet i ett resonemang kring Andreas Granqvist

Långt innan ens ordet podd var uppfunnet fanns fenomenet men då i radion. En klassiker som var ett av sin tids mest populära radioprogram hette Optimisten och pessimisten från slutet av 30-talet och på 40-talet. Ludde Gentzels förtröstansfulle “Optimist” tillsammans med Eric Abrahamsons “Pessimist” hör till ett av radions genom tiderna mest åhörda program. Optimisten och pessimisten författades av sportreportern Helge Härneman. Programmet fick på 40-talet en gång i veckan hela landet att stå stilla.

Optimisten: Snart får vi se vår älskade Granen göra comeback i den vackra röda tröjan. Som vi har längtat. Han kommer att rädda oss kvar i allsvenskan!

Pessimisten: Du skämtar? Andreas har gjort sin sista match. Han kommer aldrig att bli i speldugligt skick igen.

Optimisten: Vad snackar du om? Det är ju bara ett par veckor sedan som han själv sade att ”nu är det nära”.

Pessimisten: Just det. Och vad hände? Jo, han testade och fick ett nytt bakslag. Sanna mina ord, han kommer att tvingas lägga skorna på hyllan!

Optimisten: Absolut inte. Du såg ju att Andreas Landgren kunde komma tillbaka. Det är inte sämre virke i Granen så snart ser vi honom på planen igen.

Pessimisten: Jo, det är sant att Landgren kom tillbaka. Men minns hur det gick med Pär Hansson. Alla väntade på att han skulle återkomma men så blev det inte. Tror att Granen tvingas ta samma beslut. Jag önskar verkligen att jag har fel, men jag tvivlar starkt.

1906022 Helsingborgs Andreas Granqvist och målvakt Pär Hansson på läktaren inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 juni 2019 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod PA/ 92303

Optimisten: Du såg väl att till och med Janne Andersson räknar med Granen till nästa års EM? Jag är säker på att enda skälet till att han inte gjort come-back redan är att han vill vara hundraprocentigt säker på att skadan inte ska gå upp igen.

Pessimisten: Du glömmer att Granen inte är någon ungdom. Och nu har snart två tredjedelar av säsongen gått. Han hann bara spela en kort stund. Sedan var det kört. Han får satsa på jobbet som sportchef och överlåta åt de yngre att rädda HIF kvar i allsvenskan.

Optimisten: Om någon kan komma tillbaka så är det Andreas Granqvist. Han har både fysiken och viljan.

Pessimisten: Viljan är det nog inget fel på, men fysiken börjar jag tvivla på. Han har haft en lång och framgångsrik karriär. Men risken är att det här skadeeländet satt sig på psyket också. Med den skadehistoriken undrar jag om han vågar satsa som han gjort tidigare. Även om karriären som fotbollsspelare tar slut så finns ju ett liv efter det.

Optimisten: Om ett par veckor är han tillbaka på planen. Det är min fasta övertygelse!

Pessimisten: Eller också har han insett att allt slit han lagt ner på rehab varit förgäves och att det är dags att byta till sportchefsjobbet?

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*