Inför Varberg-HIF

200615 Vy från läktarplats under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

HIF behöver ta revansch på Varberg och resa hem från Halland med tre pinnar i bagaget, för att lyfta från nedflyttningsträsket.

Varberg har gjort en drömlik resa på två år, från att ha varit ett sent mål från att rasa ur superettan 2018, till allsvenskt avancemang i fjol, och nu till en säsong som har varit mycket bättre än någon hade kunnat ana. Hallandslaget som spelar i allsvenskan för första gången någonsin, har överraskat hela fotbolls-Sverige rejält. Joakim “Jocke” Persson som är fostrad i Högaborgs BK i Helsingborg som så många andra tränare och spelare i svensk och internationell toppfotboll, är både tränare och sportchef i Varberg. Efter en spelarkarriär i Malmö FF, IFK Göteborg, och i Italien, Tyskland, Danmark och Norge startade han sin tränarkarriär i Ängelholms FF som han var ett mål från att föra upp i allsvenskan 2011. Via Kristianstad hamnade han så i Varbergs BOIS som han nu är på väg att göra till ett stabilt allsvenskt lag.

200615 Varbergs Astrit Seljmani gör 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

Varberg körde över HIF i den allsvenska premiären med 0-3 på Olympia, när målkungen Astrit Selmani, som vann skytteligan i superettan ifjol gjorde två mål. Han var på HIF:s radar inför den här säsongen men valde att stanna hos de grönsvarta. Utöver tränaren Joakim Persson finns det flera spelare med Helsingborgsanknytning i Varberg. Robin Book som såldes till Örebro SK i fjol men som är tillbaka på lån, har fostrats i HIF och Eskilsminne, Jon Birkfelt är fostrad i Eskilsminne, Monday Samuel och Tashreeq Matthews har spelat i HIF, och i somras värvade man Junes Barney som är uppvuxen i Högaborgs BK på Harlyckan. “Jocke” Persson har med sitt stora kontaktnät i svensk fotboll lyckats med mycket kloka värvningar. Inför säsongen värvades de unga div 1-spelarna Alexander Johansson och Albin Winbo (Tvååker) och Gustaf Norlin (Skövde). Alla tre är hungriga med stor potential och har gjort succé så här långt i allsvenskan. Man värvade också Helsingborgaren och försvararen Jon Birkfelt från IK Freij, mittfältaren Luke Le Roux (Sydafrika), den rutinerade målvakten Stojan Lukic, Tashreeq Matthews (Dortmund), mittfältaren Robin Tranberg (Dalkurd), Monday Samuel och försvararen Gideon Mensah (FC Nordsjälland).

Så även om man släppte iväg starka spelare som Robin Book (Örebro SK), som nu är tillbaka på lån, Nahom Netabay (IK Sirius) och Tobias Carlsson (Häcken), var man väl rustade inför sin allsvenska debut.

Varberg ligger på åttonde plats med 26 poäng och har tre segrar mot Mjällby, Sirius och Örebro, samt en förlust senast i hallandsderbyt mot Falkenberg med 0-2, med sig i bagaget inför måndagens match. HIF har en seger och två oavgjorda, och ligger på negativ kvalplats. Men för di röe gäller det att tänka positivt och ta med sig årets främsta insats på bortaplan i den senaste omgången, när man spelade 2-2 mot Hammarby. Uppladdningen inför den matchen var återigen pressad med tanke på nya skador på målvakten Alexander Nilsson och lagkaptenen Martin Olsson. Så det var starkt att få med sig en pinne hem från Stockholm under de omständigheterna.

U 19-lagets 18-årige målvakt Ian Pettersson och Max Svensson som är på väg mot sin fina fjolårsform, var de mest framträdande i ett väl kämpande HIF. Max gjorde ett fint mål själv och en assist till Alex Timossi vid kvitteringen till 2-2, och sprang därutöver oavbrutet hela matchen och ställde till mycket problem för Bajenförsvaret.

200913 Hammarbys Aron Johansson och Helsingborgs Ian Pettersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0024

Skadeläget i HIF-truppen inför måndagens bortamatch i Varberg är som vanligt bekymmersamt, om även lite ljusare än inför Hammarbymatchen. I veckan rapporterade sjukgymnasten Victor Dymne till HD att förstemålvakten Anders Lindegaard kan vara spelklar mot Varberg, att Brandur Hendriksson som var sjuk senast är frisk, att tvillingarna Martin och Marcus Olsson som haft skadekänningar med största sannolikhet är återställda, men också att det fortsatt är frågetecken för Andreas Granqvist och Alexander Nilsson. Nyförvärvet Shkodran Maholli är inte skadad, så det är andra skäl som har inneburit att han inte har spelat en enda minut hittills.

Huvudtränare Olof Mellberg har spelat in en ny modell med en 3-5-2-uppställning de senaste matcherna. Det har visat sig vara en vägvinnande taktik. Med löpstarka tekniska  lirare som Max Svensson och Alex Timossi som partner till Anthony van den Hurk på topp, får holländaren större ytor att operera på, och då kommer hans kvalitéer bättre till sin rätt. Rasmus Jönsson och Max Svensson som har haft det tungt en period, har också hittat rätt i den nya spelmodellen. Rasmus styrka ligger i att få driva upp bollen centralt, slå fina djupledspassningar till anfallarna, och sen själv anfalla i en andravågenroll som targetplayer.                              Sammanfattningsvis har jag positiva känslor för en HIF-skuta som är på väg att hitta rätt kurs i slutspurten av årets allsvenska. Trots sju sorger och åtta bedrövelser under året, så verkar laget nu vara på väg att hitta en bra balans. Men det gäller att käka taggtråd på varenda träning, och som sagt måste det kosta blod, svett och tårar att vara HIF-are i varenda match som är kvar, för att kontraktet ska säkras. En trepoängare i Varberg hade varit ett starkt kvitto på att man är på rätt väg.

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*