Olympia – en av Sveriges mest anrika arenor

Olympia, Helsingborg © Bildbyrån - 28648

Man brukar ofta kalla Olympia för en av Sveriges vackraste arenor, och det är inte konstigt. Den är dessutom helt klart en av de mest anrika.

Arenans historia startade redan år 1898, och sedan dess har hela området runtomkring den blivit ett centrum för sport och idrott i Helsingborg. Stadions namn är inspirerat av de Olympiska spelen som hölls i Aten år 1896. Här kan man hitta många olika slags träningsanläggningar.

Det finns löparbanor, både grus- och gräsplaner samt en multiarena för flera idrotter. Här finns även en ishockeyrink, tennisbanor och badmintonbanor. Olympiastadion har självklart varit hemmaarena för HIF ända sedan idrottsföreningen grundades år 1907.

Fotbollsarena från 1985

Olympia byggdes om till att enbart vara en fotbollsarena vid en renovering år 1985. I och med att HIF återigen kom upp i Allsvenskan år 1992 skedde ytterligare ombyggnader. Efter det var färdigställt var det många som ansåg att Olympia var Sveriges allra finaste arena. När det var fotbolls-VM för damer år 1995 spelades den första matchen mellan Sverige och Brasilien här, samt vissa av de övriga matcherna. För fem år sedan bestämde kommunen att bygga om och rusta upp arenan och hela idrottsområdet runtomkring, och år 2017 var bygget färdigt, redo för större och bättre upplevelser.

Arenan ägs av Helsingborgs stad, som har drivit den sedan 1941. Man har arrangerat VM i fotboll och friidrott här, och alla stora svenska fotbollsspelare genom tiderna har spelat matcher på arenan. Zlatan Ibrahimović, Thomas Ravelli, Gunnar Gren, Kurt Hamrin och Glenn Hysén – alla har de kämpat och svettats här. Många av dem har fått platser döpta efter dem, det har uppförts statyer och monument, och vissa av dem har till och med blivit till spel. Det allra nyaste är spelautomaten om Glenn Hysén som ni hittar här: https://www.storspelare.se/casinospel/go-glenn-1.1079197.

Fotbollsplanens placering

Idag finns det inga som helst likheter med originalet Olympia som byggdes 1898, förutom platsen där den står. Det var tänkt att bolaget som konstruerade arenan skulle bygga en skridskobana, en bassäng för isen och en cykelbana på platsen. Tyvärr visade det sig att grunden där bygget planerades var alldeles för porös för att kunna hålla en vattenmassa, så det blev en fotbollsplan istället och det är den enkla anledningen till att fotbollsarenan ligger där den gör idag.

När Olympia invigdes den 31 juli 1898 var det riktigt dåligt väder. Dessutom hade invigningen redan skjutits upp två gånger, också på grund av vädret. Det var tänkt att det skulle spelas en fotbollsmatch på invigningen, men matchen blev inställd eftersom det var för mörkt.

Översiktsbild över Olympia från läktarplats
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Tivoli och omklädningsrum

I och med Helsingborgsutställningen som ägde rum år 1903 fick Olympia en lite annan funktion. Istället för en sportarena var det ett stort tivoli med flera karuseller och olika slags attraktioner. I samband med detta byggdes några olika lokaler, bland annat ett café och en enklare servering. Dessa blev sedan omklädningsrum för de idrottare som använde arenan.

Man byggde en populär liten kiosk vid entrén år 1909. Man passade även på att bygga ett par tennisbanor och en läktare med ett tak. Sedan förbättrades arenan ytterligare i och med att fotbollsplanen fick internationella mått, och genom att man ersatte cykelbanorna med löparbanor år 1915. Sedan dess har man inte gjort någon större ombyggnad på Olympia förrän 1985. I och med renoveringen som var klar 2017 är arenan redo för en stark framtid tillsammans med HIF.

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*