Olika perspektiv

Låt oss se David från start idag.

I går kväll rapporterade Kvällsposten att David Accam lämnar HIF för spel i Chicago Fire. Prislappen uppgavs till 19 miljoner kronor och man skriver om ett miljonklipp för HIF. Vi som varit med ett tag vet om att sanningen inte är riktigt så bra. 

Accam lämnar för spel i MLS. Vad blir kvar till HIF? Foto: Bjarki Tordarson

19 miljoner kronor blev alltså priset för David Accam. Det ekonomiska kaos som varade över hela förra säsongen verkar följa med oss ett tag till. Idag publicerade Helsingborgs Dagblad par artiklar om hur det egentligen var med de där miljonerna som kom in i början av förra säsongen och framför allt var de kom från. I en intervju berättar Claes Ohlsson om vad det är som gjort att man fortfarande lever med en riktigt bedrövlig ekonomi.

I årsredovisningen från i våras, fanns en liten notering som löste den omedelbara krisen för klubben. I dag rapporterar HD att bakom de inkomna 15 miljonerna kom från huvudsponsorn Resurs Bank. För miljonerna fick de enligt vdn Kenneth Nilsson bland annat en inteckning på David Accam, vilket innebär att denne blev intecknad till 65%.

Trots det sportsligt magra året så säger Kenneth Nilsson att HIF fortfarande är en attraktiv klubb för Resurs Bank att samarbeta med. Det enda som skulle kunna ändra på det är om “Det skulle vara om klubben står för något som vi inte kan stå för. Men det finns inte på kartan.” säger vdn till HD.

Andra sponsorer har inte samma åsikt. I intervjun med HIFs ordförande Claes Ohlsson berättar han att under året har sponsorintäkterna blivit mindre än planerat för 2014. Förväntade 33,2 miljoner blev bara 27,4. En av anledningarna uppges vara händelserna vid säsongspremiären. Då hoppade en sponsor av, men samtidigt medger Ohlsson att HIF har varit dåliga på att uppdatera sättet man arbetar med sina samarbetspartners. Något som man nu arbetar med att förändra.

Däremot har klubben lyckats väl när det handlar om spelarförsäljningar. Under inledningen av säsongen fick sportchef Jansson veta att man var tvungna att sälja spelare för drygt fyra miljoner. Den summan ligger just nu på 13,6 miljoner och då är inte Imad Khalilis utlåning till Saudiarabien medräknat. De miljonerna, 3,5 till antalet, användes för att styra upp det sparkrav som fotbollssidan an HIF hade fått på sig under året.

Och visst miljonklipp är ju ett relativt begrepp, även när man tar bort det som ska till externa finansiärer och den del som ska betalas till Östersund för Ghananen så finns det ju några miljoner kvar. Men de är inte många. Å andra sidan, några miljoner är mer än noll. Även om undertecknad tycker att ett miljonklipp borde vara större.

Björn Velander BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*