Nattsvart kväll

Så här nära inpå en förlust i en av årets mest känslosamma och laddade matcher är det svårt och finna ord, men vi var alla där och vi alla såg den genomkörning rivalerna i söder bjöd upp till.

Med många spelare borta, kanske viktigast av alla Ardian Gashi avstängd, mönstrade Helsingborg ikväll en svag elva. Bergholtz med få minuter under säsongen in på innermittfältet som ersättare för Gashi, likheterna mellan Sveriges två bästa lag de senaste åren har varit deras innermittfält, att mönstra Bergholtz mot Pekalski och Figureido var ett drag som kunde vara himmel eller pannkaka. Dock tror jag att majoriteten hellre sett en matchvan Nordmark (även om han inte övertygat) bredvid Mahlangu från start. Erlend i backlinjen, ifrågasatt som vänsterback men efter denna matchen är han nog ifrågasatt på alla positioner på planen. Total avsaknad av fart och kan inte ens minnas en enda brytning från honom under hela matchen.

Vi kan leta fel i all evighet, eller så kan vi vara goda förlorare och lyfta fram kvällens motståndare för den insatsen de gör, oavsett hur ont det gör i ett rött och blått hjärta. Malmö var idag bättre på alla positioner, till och med deras tidigare vacklande backlinje gjorde en bättre prestation än vår egen. Största spelaren för dagen, och då inte bara till storleken, var deras Ranegie som totalt dominerade luftrummet vid uppspelen, Sadiku och Erlend var chanslösa i duellerna. Dock var den största boven idag Malmös kreativitet, ständig rörelse och flera passningsalternativ då är det lätt och roligt att spela fotboll när det går bra, men den känslan tror jag inte någon av Helsingborgs spelarna hade.

Conny sa till media att de gör en okej andra halvlek, och detta är något han antagligen kommer få ”äta upp” i dagarna, men bortsett från att det inte släppte in fler mål så bjöd de inte på mer i andra än det gjordes i första offensivt.
Grundregel nummer ett – Det är aldrig accepterat att bli förnedrade i ett derby och det bör alla som spelat och spelar i Helsingborgs IF känna till, så även tränarteamet.

Ett av de främsta skälen till varför det är blytungt i ett skadedrabbat lag grundar sig, enligt mig, i en konservativ tränarstil som i våra bästa stunder väljer att inte lufta de spelare som behöver speltid, med ett U-21 lag vore detta lättare men det är något tränarteamet valt bort för året – enligt mig ett fullständigt idiotiskt drag. Det syntes i Krafths första match när han fick kramp efter 75 minuter, det märktes idag att Bergholtz knappt rört en boll i tävlingsmatcher och framförallt märks det på Skad-E-rik Edman att han hade behövt matchträning innan han går in som startspelare i ett skånederby.

***

Att någonting inte stämmer i Helsingborg i år har inte undgått någon och kontraktssituationen med Conny är nog ingen slump, det är tid för en förändring, både kortsiktigt och långsiktigt. Den kortsiktiga planen är att Jesper Jansson tar sig i kragen och finner en lösning för att värva in kreativa spelare till laget, framförallt en målgörare, Sörum har ännu inte övertygat och i en klubb som Helsingborgs IF med fem raka titlar är hungern efter fler stor bland supportrarna. Den långsiktiga lösningen är att utvärdera och se om man vill fortsätta eller inte fortsätta med Conny Karlsson vid rodret, han har gjort ett jättebra jobb och byggt grunden till det vi har idag och dessutom vunnit titlar åt klubben, men då med spelare som haft den rätta vinnarmentaliteten och hjärta för Helsingborg. Det är viktigt att styrelsen har ett tränarteam som står bakom klubbens satsning, det måste skapas en kontinuitet i hur man fostrar sina egna och får upp de till A-laget, men med en tränare som inte vill ge de unga chansen väljer de bort en fortsättning i klubben till förmån för att ge ungdomsproffs livet i Europa en chans istället.

Trots alla känslor i kroppen och knoppen så här nära inpå matchen så kommer hjärtat alltid klappa för vår klubb Helsingborgs IF, det är bara att bryta ihop och komma igen efter denna match, på söndag är det en ny drabbning då BK Häcken kommer på besök och då får vi alla stå upp för klubben och spelarna i medgång och motgång.

Det var allt för ikväll, bäst idag (skrämmande nog) var Bergholtz, tätt uppvaktad av Emil Krafth, den unge högerbacken som övertygar mer och mer för varje match som går.

4 kommentarer

 1. Då glömde du nog en viss “man of the match” Pär Hansson som räddade oss från en repris på 5-0 nederlaget för några år sedan som faktiskt var en värre upplevelse…

  Jag tycker killarna tog tag i det från start av andra halvlek och både Sörum & Lindstrm hade bra nicklägen men denna kväll var inte vår kväll och även om vi fått in en boll eller två hade MFF säkert kontrat in en eller två till också, så utgången var odiskutabel!

  Däremot är beslutet med hoppa över U21-serien mycket märkvärdigt och syntes idag med saknad av matchtempo hos flera av spelarna, så det blir något för den sportsliga ledningen i HIF att ta sig en funderar över tills nästa säsong, ihop med tränarfrågan som lär komma på tapeten inför slutet av säsongen – tror inte heller det är en slump att det varit så tyst pga HIF:s ledning funderar på ett annat huvudtränarnamn & Conny kan inte heller vara mer än nöjd med sin utdelning vad gäller medaljer: ska vi tro på Gerhardsson/P-O 2013 eller tar P-O steget upp till huvudtränare?

 2. När det gäller Pär så är väl problemet att vi vant oss vid att han håller denna nivå, i mina ögon är han inte bara Allsvenskans bästa utan hela Sveriges, tyvärr delar inte Hamrén min åsikt.

  För att vara en klassmålvakt av högsta rang som med all sannolikhet kommer synas på större arenor än Olympia de kommande säsongerna får man väl säg att han håller den nivå man förväntar sig av målvakter med hans kaliber, men visst var han skillnaden mellan de siffrorna de blev och större….

  Tränarfrågan är en intressant fråga, personligen tror jag inte Gerhardsson kliver tillbaka till HIF men avgörande för utgången lär vara tabellplaceringen av de bägge lagen.

 3. Bergholz tycker jag klarade sitt jobb rätt bra liksom Kraft och naturligtvis Hansson. Nordmark tror jag inte hade inneburit något oavsett var han hade placerats. Problemet är endast delvis nivån på spelarna. Det är ett allt större problem med hur laget spelar. Det tog inte mer än fem sekunder igår förrän den första bollen singlade genom luften i riktning mot huvudena på anfallarna. Det tog mindre än fem sekunder färefter innan MFF hade satt press på HIF:s backlinje genom att enkelt vinna nickduellen och sedan med fart och kraft ställa om. Under tiden sprang May och Bergholz fram och sedan tillbaka d v s trampade vatten. Så fortsatte under hela första halvlek. HIF var totalt uddlösa och totalt utspelade av ett skickligt MFF där spelarna visade kraft i närkamperna, fokusering och löpvillighet i attackerna. I andra halvlek rullades bollen mer på marken av HIF och gav fler spelalternativ, längre anfall och några målchanser. Så som HIF spelat de två säsongerna innan i år. Fortsätter HIF spela som hittils i år så sjunker laget till en mittenplacering och det är här som Conny antingen står fast vid dagens spelide eller återvänder till den tidigare varianten och därmed låter allsvenskans bäste innermittfältare få vara det nav i anfallsspelet som han ska. Det är upp till Conny men om han uthärdar så bör han enledigas tidigare än vad som verkar planerat.

 4. Kanske dax och prova spela när alla är friska:

  Pär
  Edman Baffo Atta Krafth

  Sadiku

  Andersson May Gashi Bouaz

  Sundin

  Behöver dock en anfallare som gör mål så ta hem Prica nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*