När guldet blev till sand?

Jag var närvarande i Tipshallen under gårdagen och fick för första gången sedan i oktober se mitt HIF live. Men det jag såg i oktober och det jag såg igår, det var av naturliga orsaker, två helt olika lag. Det ena var ett mästarlag, det andra var ett medelmåttigt mittenlag.

Rubriken låter kanske negativ. Fast den är inte menad i negativ mening mer än att det guldet HIF tog ifjol, det betyder inget inför denna säsongen. Förutom att HIF ska kvala in till Champions League så har vi samma startpunkt och förutsättningar som t.ex. Åtvidaberg. Vi står alla på noll poäng.

Gårdagens träningsmatch då? Jo, Conny tyckte det var en ok match. Han ser naturligtvis matchen från sin tränarposition och kommenterar den med ett tränat mediahandlag. Det jag såg, det var inte ok. Det fanns vissa enskilda delar av laget som var var ok, men laget som i helhet var det inte. Det fanns spelare som var bra, det fanns spelare som var dåliga.

Vad jag kunde konstatera är att HIF, även i år, kommer ha ett försvar i absoluta toppklass. Hanstveit och Atta var mycket bra i första halvlek, trots att det var en träningsmatch och att de inte spelat ihop så länge. Loret Sadiku visade spännande potential på mitten. Men i övrigt så var det mer mellanmjölkens mittenlag än champagnens mästarlag vi fick se.

***

Jag ställde frågan i ett inlägg här under förra veckan; Hur oroliga bör vi vara?

Nu har jag fått mitt svar på min fråga i alla fall.

***

Vad är det viktigaste för dig i en fotbollsmatch? Är det viktigaste att man inte släpper in något mål, eller är det är viktigare att man gör mål?

Jag behöver inte göra någon käck frågespalt på den, jag vet redan svaret till 99,9%, med större säkerhet än vad SMHI kan spå dagens väder, så kan jag säga att det viktigaste för dig är att vi gör ett mål framåt än att vi håller nollan.

Så med den sammanfattningen kan jag säga att den negativa stämning som finns från supporterhåll över HIF för tillfället, hade vi kanske kunnat varit utan om vissa delar hade prioriterats på bättre sätt?
Nu kommer det säkerligen lånas in en forward med all chansning som det innebär. Men istället för att kunna ha trimmat in ett anfallsspel i tid, ska det nu hoppas och chansas på att det eventuellt kommer fungera om tre veckor då säsongen startar…

***

“När guldet blev till sand” var en låt som låg på Svensktoppen i herrans massa år. Peter Jöback sjöng och den var skriven av ABBA-herrarna Björn & Benny. Låten är skriven till musikalen “Kristina från Duvemåla” och handlar om drömmar. Drömmar om guld och rikedom i ett nytt land. Men drömmen sprack då det visade sig att verkligheten är det man måste övervinna först för att kunna förverkliga sina drömmar…

Så innan HIF börjar drömma om Champions League, spela i den danska ligan eller bygga ny arena, så kanske man ska börja med det väsentliga?
– Skapa ett vinnande lag…

 

10 kommentarer

 1. Jag undrar om vi såg samma match för Hanstveit var verkligen inte bra. Nonchalant, långsam som gjorde att Östers anfallare kom förbi gång på gång. Får hoppas att Baffo blir mer stabil för Hanstveit håller inte. Dock var Atta och Sadiku riktiga ljusglimtar i mörkret. Mycket bra insatser!

 2. Jag gjorde ingen enskild kommentar om Hanstveit. Hanstveit OCH Atta gjorde en bra match…

  Så, jo, jag tror vi såg samma match?

 3. “Hanstveit och Atta var mycket bra i första halvlek,” lite skrattretande att du inte skrev en enskild kommentar om honom för att Atta var med i samma mening? Hur många gånger kom egentligen Öster i djupled mellan Hanstveit och Uronen? Vad jag kunde konstatera hände det minst tre gånger i första halvlek. Och detta mot en Superettan-lag. Enligt mig är detta ingen bra insats…

 4. Vad var det som var skrattretande i att jag använde referensen – mittbackspar -, istället för att bedöma enskild insats? OM det nu var så att Öster hade “lätt” att komma in på djupet mellan Hanstveit OCH Uronen, så har det ju fler förklaringar än att Hanstveit skulle vara dålig?

 5. Ja, jag har inte sagt att det inte beror på andra. Men att man inte kan stänga sådana ytor och hänga med Superettan-spelare är inte ok… Du får gärna utveckla vad de gjorde så bra tillsammans, så kanske jag kan få en bättre förståelse varför du tyckte Hanstveit var så bra!

 6. Jo, som jag faktiskt skrev. Deras samarbete sinsemellan, trots att de inte kamperat ihop speciellt mycket, visade att det fanns potential att få ett mittbackspar i absoluta allsvensk toppklass under året. På ett sätt som i mina ögon tycktes helt naturligt, gick Atta framåt på spelare medan Hanstveit tog djupet. Sedan fanns det ju naturligtvis brister i bägge spelarnas prestationer, men den gjorde jag ingen bedömning av här och just nu…
  Framgick det tydligare nu om vad jag menade?

 7. Ok, då måste jag säga att jag tycker det är väldigt komiskt att de gjorde en “mycket bra första halvlek”…

 8. Ja, komiken i det måste då vara att de inte spelade ihop under hela andra halvlek? 😉

 9. Först som sist; Jag såg inte matchen. Såväl Hansveit som Sörum är frågetecken än så länge. De kom in sent på förra säsongen och det är först i år som vi får se deras kaliber. Det kan mycket väl vara så att de inte håller tillräcklig nivå. Träningsmatcher är träningsmatcher men alla matcher vill man vinna, det gör gott för självförtroende m.m. Det är ett orosmoment att anfallet inte är i fulltränat skick och att det saknas en spets sedan får Conny säga vad han vill. Jag tycker också det är oroväckande att det varit så svårt med alternativ till Ursut. Handlar det om beslutsvånda? Om snålhet? Om brist på alternativ? Det går trögt liksom spelet kan jag tycka men jag gläds åt Attas insats och åt vad jag hör om Uronen.

 10. Såg inte heller matchen men visst gnager oförmågan att få in bollen i mål (bortsett för Rachid & Matte och nu är han skadad på obestämbar tid) – dock det jag sett tidigare av HIF i år tycker jag inte spelet är så illa som det verkade vara i denna match och betänk att våra ordinarie anfallare alla varit skadade/är på väg tillbaka så svårt att begära max utav dom ännu – dessutom ang. de 99,9% så är det en märkligt ställd fråga: visst vill man se mål men har man ingen trygghet i laget rent defensivt är det svårt att få kreativitetn offensivt att lossa – och just nu är jag mer bekymrad att Conny & Co laborerat en himla massa med försvaret & särskilt mittbackarna så spela ihop ett par nu tills nästa match mot BOIS, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*