Morgondagens män – möt Rasmus Lindgren

Rasmus Lindgren/Född:1994-06-17/Mittfältare

Fotbollskarriären började redan vid fem-sex-års ålder i moderklubben Avesta AIK. På vägen har han utvecklats till att bli en välmeriterad pojklandslags-spelare och sedan den förste juli 2010 ingår han i HIF:s tipselit. Akademiansvarige Hans Carell uttalade sig så här i samband med övergången:

Vi är väldigt glada och nöjda att vi i stark konkurrens med många allsvenska klubbar, lyckats knyta en av landets mest talangfulla 16-åringar till föreningen.

-Rasmus är en spännande spelare med mycket utvecklat passningsspel och fin speluppfattning. Detta kombinerat med en karaktär att hela tiden vilja utvecklas, gör att han har goda förutsättningar att bli en duktig allsvensk fotbollsspelare i HIF. Med Rasmus i klubben förstärker vi konceptet och satsningen på utbildningen av unga duktiga fotbollsspelare till allsvenska spelare.

Du flyttade ju nyligen från Avesta. Hur har omställningen varit och hur trivs du i stan?

– Ja det stämmer. Omställningen fotbollsmässigt har varit ganska stor. Från att komma från en liten klubb till en av sveriges bästa föreningar. Jag trivs bra i stan.

Vad fällde avgörandet för att det blev HIF?

–  Jag var nere i Helsingborg och fick bland annat prova att träna med A-laget. Jag fick ett bra intryck direkt och magkänslan gjorde att jag valde HIF. Helhetslösningen med fyraårigt gymnasieprogram på Filbornaskolan var också en bidragande faktor. Sist men inte minst är ju klubben känd för att släppa fram egna unga spelare i A-laget.

HIF anses vara en av landets bästa plantskolor. Vad tror du gör att man lyckas så väl?

– Jag tror att man lyckas utveckla talanger för att man har bra tränare med stor erfarenhet och väldigt bra träningsmöjligheter med Olympia, samt konstgräshallen under vintrarna.

Vem eller vilka har betytt mest för din utveckling?

– Min pappa, som även var min tränare i Avesta.

Till vardags studerar han likt många av sina lagkamrater på Filbornaskolans samhällsprogram. En normalvecka omfattar ett halvdussin träningspass exklusive matcher och ungdomskontraktet sträcker sig fram till studenten.

Vad händer sedan om det inte blir en framtid inom fotbollen?

– Om jag inte lyckas med fotbollen så vet jag inte vad jag ska göra, det är inget jag har tänkt på.

Han beskriver sig själv som en bollsäker mittfältare med bra passningspel, men som ändå vill utveckla allt. Framförallt sin speed, både med och utan boll.

När tror du att du på allvar kommer att konkurrera om en plats i A-laget?

–  Jag hoppas jag kommer upp och konkurrerar så snart som möjligt. HIF har enligt mig Sveriges bästa lag, så det är tufft, men så snart som möjligt.

Vem eller vilka i dagens trupp känner du att du lär och utvecklas utav?

– May Mahlangu är en fantastisk spelare som jag brukar titta extra på, samt försöker lära mig mycket utav. Han spelar dessutom på min position.

Har du någon förebild och vem anser du vara världens bästa fotbollsspelare idag?

– Zlatan är min idol, men världens bästa spelare just nu är Messi.

Vilket är drömlandet att bli utomlandsproffs i?

– Min största dröm är ju att bli proffs utomlands och om jag får välja, så spelar jag helst i premier league – då det enligt min mening är världens bästa liga.

(Och då favoritlaget förutom HIF, enligt egen utsago är Chelsea, så kan vi nog också ana oss till vilken klubb som skulle passa herr Lindgren allra bäst.)

Tre favoriter i Helsingborg: Olympia, hemma, stranden en fin dag.

Vilken musik lyssnar du helst på? Jag lyssnar på allting faktiskt – ingen speciell musikstil.

Har du något MP3-listan (eller CD hemma) som du skäms över? Nej, det finns det inte 🙂

Vad tycker du om stämningen på Olympia? Det är en grym stämning med väldigt bra fans!

Lars Bakkerud – Tränare för tipselit, ger följande omdöme:

– Det är en väldigt ambitiös spelare som verkligen satsar allt och som egentligen har alla nödvändiga förutsättningar för att lyckas.

– Han har en fin grundteknik, en bra passningsfot och god spelförståelse.

– Flytten till Helsingborg har inneburit en stor omställning för honom, men han har bemästrat det hela väldigt väl. Det han primärt behöver förbättra är tempot, såväl i spelet med boll som utan.

* Översta bilden är lånad från HIF.se

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*