Morgondagens män – möt Emil Åberg

Emil Åberg – Född:1992-05-18 – Forward

Vid sidan om fotbollen studerar han en fyraårig linje på Filbornaskolan, med inriktning samhälle. En normalvecka brukar innebära sju pass, samt en match. Men det kan som sagt variera från vecka till vecka, beroende på vad det är för typ av träning och hur kroppen mår. Ungdoms-kontraktet sträcker sig fram till december.

– Jag är en löpstark och löpvillig forward som kan göra mål, både med höger och vänster fot. Är en hygglig huvudspelare också. Har blivit starkare och mer noggrann med boll och försöker hela tiden förbättra det enkla i mitt spel. Mina spetsegenskaper är min snabbhet och att jag hela tiden ger 100%, oavsett. Brukar tänka att om man har en dålig dag tekniskt, så kan man iallafall springa och kämpa.

Karriären tog sin början i fem-sex-års åldern i Brösarps IF. Debuten i A-laget kom redan vid 13-års ålder och ett par år senare, under sommaren 2008, gick flyttlasset till HIF och Helsingborg.

– Det var ingen större omställning. Jag har tidigt fått lära mig att ta hand om mig själv och klara mig på egen hand, så mina föräldrar har uppfostrat mig bra. Jag valde att flytta direkt istället för att pendla.

HIF anses vara en av landets bästa plantskolor. Vad gör att man lyckas så väl?

– HIF vill alltid vara det spelförande laget. Man tränar mycket på tekniska detaljer, så man blir snäppet bättre än motståndaren på det. Sedan är tränarna väldigt seriösa – vilket gör att man själv ständigt vill bli lite bättre.

Vad känner du själv att du behöver förbättra?

– I rätt miljö, där jag känner att jag kan utvecklas hela tiden, kommer jag att förbättra mig på allt.

Vem eller vilka har betytt mest för din utveckling?

– Min familj såklart, som alltid har ställt upp för mig. Och min förre tränare i Brösarp, Per-Ola Lindkvist som gav mig chansen i A-laget redan när jag var 13 år. Sedan när jag blev äldre, så fick jag chansen igen och tog den, så han har betytt mycket.

– Annars försöker jag ta hjälp av tränare och vänner i min omgivning. Allt för att man skall må bra, samt få fram bästa möjliga resultat.

Hur ser du på framtiden och vad händer om det inte blir en karriär inom fotbollen?

– Har inte tänkt på det än. Går ju som sagt fortfarande i skolan, så man får se hur det blir med det sen. Tycker dock det är viktigt att man har något att falla tillbaka till, när karriären är slut, eller om man skulle ådra sig en allvarligare skada.

Du har blivit uttagen i A-laget vid ett par tillfällen och även fått debutera i år. Nervöst?

– Absolut, man var ganska nervös när man stod vid sidlinjen och väntade på att få hoppa in. Men sedan när jag väl var på plan, så var det bara en “jävligt go” känsla. I och med att jag vet vad jag kan, så var det bara att gå ut och köra – och göra det jag är bra på. Och då försvann nervositeten också. 

– Stämningen på Olympia är fantastisk och jag kommer aldrig glömma matchen då jag fick debutera inför 13500 (mestadels HIF-supportrar). Helt fantastiskt.

Vad är skillnaderna mellan ungdomslag- och spel i allsvenskan?

– Största skillnaden, eller skillnaderna – är kvalitén i de enkla sakerna. Samt att det givetvis går fortare och är tuffare fysiskt.

Vem eller vilka i A-truppen tar du intryck ifrån?

– Alla har individuella kvaliteter som jag försöker ta lärdom utav, så istället för någon specifik spelare försöker jag ta lite från varje.

Hur ser man som ung spelare utav idag på proffsspel utomlands. Vilket är drömlandet och vad är viktigast för dig när det gäller klubbvalet?

– Jag ser det som en jättemöjlighet och skulle jag få chansen att få spela utomlands skulle jag ta den direkt. Drömlandet står mellan England och Italien. England är snäppet bättre, men Italien är ett fantastiskt land med mycket känslor.

– En förutsättning är att man trivs i den aktuella klubben då såklart. Trivs man inte så utvecklas man inte heller, men jag hade inte tvekat om jag hade fått möjligheten.

Bosmanfall är en ständigt het fråga. Ponera att en utländsk klubb visar intresse för dina tjänster, men är endast villiga att skriva kontrakt med dig så länge du kommer gratis. Skulle du på något vis bli oroad eller endast smickrad?

– Både och. Jag vill såklart att de verkligen vill ha mig, men samtidigt känns det rätt så tar man ju chansen. Men det kan ju vara känsligt för den klubben jag spelar i också – att de inte får något för mig.

Favoritlag förutom HIF? – Arsenal, givetvis.

3 platser i Hbg? – Olympia, Norra hamnen, Aldas Café

Vilken musikstil lyssnar du på? – House och Elecro-House, men är allätare inom musik.

Har du något i MP3-listan som du skäms över? – Skäms inte över något.

Lars Bakkerud kommenterar Emil Åberg så här:

– En naturligt bra avslutare, med bra speed.

– Utrustad med såväl en god fysik som en härlig inställning.

– Behöver jobba med bollmottagningar, samt bli säkrare i sitt passningsspel

1 kommentar

  1. Jobba på Emil för det man sett av dig i inhoppet i A-laget samt i U21-matcherna lovar gott…

1 trackback/pingback

  1. Fd HIFare nominerade i Unibet 2:an – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*