Min syn på – domarna

Har under den här säsongen följt en hel del matcher och i många av dessa har matcherna avgjorts av rena katastrofdomslut. Men hur illa är det egentligen med domarkvaliteten? Är domarna lika dåliga som dessa beslut? Hur kommer det sig att det ser ut som det gör? Med mina erfarenheter som tränare, domare och domarutbildare ska jag här försöka ge den bild jag har av våra självplågare som vakt att utsätta sig för allmänt spott och spe. Ibland berättigat sådant men oftast inte.

Det som stör allra mest är att man från fotbollsförbundet och domarsidan har haft så svårt att nå hyfsat lika nivå i bedömningar. Visserligen har det blivit något bättre de senaste säsongerna men fortfarande är det som är straff för den ene domaren inte straff för den andre. Än värre är det med handsregeln. En regel som faktiskt är enkel. Endast avsiktlig hands ska bestraffas. Ändå faller ett par av domarna igenom i detta. En annan sak som domarna har problem med är att de blåser “för säkerhets skull”. Man har inte sett men faller en spelare så tar man det säkra före det osäkra. Framför allt är detta tydligt när anfallande spelare försöker vinna bollen. Det räcker att försvararen slänger sig så.. vips.. en frispark.


Det finns en bred missuppfattning om när man ska blåsa straff. Den går ut på att man inte ska blåsa straff om spelaren inte faller (undantaget hands då naturligtvis). Detta förstärks av de så kallade experterna i TV och radio. “Han kunde stått upp där så nä, det ska inte vara straff”. Tyvärr hänger en del domare på detta resonemang. Tydligast den här säsongen är hittills situationen mellan IFK Norrköping och HIF. Rachid Bouaouzan tog sig in i straffområdet, får en smäll över smalbenet vilket hindrar honom. Rachid förstärker och domaren väljer att ge Rachid varning. Varningen är korrekt men samtidigt är det solklar straff. Det är möjligt att domaren inte såg touchen men det borde ha blivit straff där.  Många gnäller på spelare som filmar. Detta hade vi kommit ifrån om domarna blåst för straff utan att spelare var tvungna att käka gräs.

Felaktig hands och offside

IFK Göteborg har haft en del otur med domsluten. Mot IFK Norrköping fick man en felaktig straff emot sig och mot Örebro en katastrofal avvinkning på deras 3-2-mål.

Martin Hansson hade otur. Reprisen filmad bakifrån situationen ger Hansson helt rätt. Bollen stoppas med underarmen och slås ut till hörna. Ur den vinkeln hade jag blåst straff 10 gånger av 10. Lik förbaskat är det inte straff. Något man ser på reprisen filmad med kameran bakom mål. Just den situationen visar hur svårt det är. Detta misstag är ett förståeligt misstag. Även om Blåvitts supporters förmodligen inte håller med. Vad som inte är acceptabelt är däremot den helt sjuka avvinkningen i matchen mot Örebro. TRE spelare löser offsiden men när bollen når fram känner sannolikt assisterande att det är bättre att vinka för att inte ha missat en eventuell offside. Man går på känsla istället för på fakta. Även HIF hade en sådan avvinkning emot sig i matchen mot Elfsborg när Sundin blev avvinkad. Felaktigt. Kvaliteten på assisterande är bedrövlig rent allmänt. Nu är detta inte enbart i Sverige vilket många tror. (Flera förslag har förts fram med att köpa in utländska domare, inte minst engelska). Här kan man bara ta QPR- Manchester United som ett exempel. En spelare befinner sig två meter offside, får bollen. Känner en hand i ryggen (ingen knuff) faller som en fura. Målchansutvisning och straff. En mängd felaktiga domslut som för QPR kan bli helt avgörande för deras fortsatta spel i Premier League.

Fel spelare utvisad

Det är inte alltid lätt i en situation att se vem som gör vad. I matchen mellan Djurgården och Sundsvall slår en djurgårdsspelare till en sundsvallsspelare. Detta i samband med en hörna. Bollen är inte i spel och därför går hörnan om. En djurgårdsspelare blir utvisad. Men fel spelare. Visserligen befann sig spelaren i närheten men det är uppenbart att det var fel. Om man nu som domare ser förseelsen så kan man inte gärna ta fel på en mörkhyad arm och en ljus. Togs utvisningen på känsla? En korrekt känsla i och för sig men det är trots allt fel om man inte ser vem som gör felet.

Otur

Min generella uppfattning är att domarkåren det här året har haft en massa otur. Det görs väldigt få misstag men de som gjorts har blivit mer eller mindre matchavgörande. Därför blir gärna upplevelsen att domarna gjort usla insatser. Detta stämmer inte. Huvuddomarna har i det stora hela gjort väldigt bra ifrån sig. Ett stort undantag är Stefan Johannesson. Johannesson är en alibidomare. En sådan som går med tankarna att han inte ska avgöra matcherna och därför gör detta. Det räcker att se på hans insats i matchen HIF- Elfsborg. En karatespark i huvudhöjd ger inget annat än gult kort. En armdragning ger bara frispark. Förmodligen för att spelaren redan hade ett gult. Titta gärna på när han dömer. Han riskeliminerar så mycket att han åsidosätter reglerna. Inte bra. På tal om armdragningen.. En exakt likadan skedde  mellan AIK och Sundsvall. Där blev det både frispark och varning. Men då hade naturligtvis inte den felande ett gult kort sedan innan…

Inför femdomarsystem

För att underlätta för huvuddomaren så måste vi införa femdomarsystem. Visst, det är tufft att stå framför norra stå eller framför supporterläktaren i Malmö. Eller Gamla Ullevi eller Olympia för den delen. Men jag tror ändå att det behövs. Spelet i dag är så snabbt att domarna ofta hamnar på efterkälken.  Spelet vänder snabbt och det är inte ovanligt med domare som är i snabb rörelse men ändå 35 meter från situationen. Den snabba rörelsen ger dessutom domaren ännu sämre möjligheter att fokusera på helheten och ökar risken för felbedömning. Om man har två straffområdesdomare så minskas denna risk markant.

Det kommer säkerligen finnas orsak att återkomma i ärendet men välj gärna att titta på en match, utan att du redan innan har känslor inblandat. Man kan få mer förståelse för domarnas situation men man kan också se vilka domare som fegar ur. Ni vet, de där domarna som inte vill avgöra matcher..

Favoritdomare så här långt: Michael Lerjéus.

 

5 kommentarer

 1. Det beror på vad man bedömer. 1-0-målet är helt enligt reglerna. Offsideavvinkningen gör inte han.
  Men visst, några kort till kunde det ju blivit. 4 på MFF och 1 på Norrköping.

  Man kan tycka precis vad man vill om regeln för hands men Lerjéus är bäst i Sverige på att döma efter den.

 2. Med tanke på hur svårt det är att få tag på folk som du själv beskriver det mycket målande “våra självplågare som valt att utsätta sig för allmänt spott och spe” om domarrollen, så undrar jag hur man ska kunna fylla ett 5-dommarsystem med kompetent folk till alla matcher?

  Tror det är bättre då att köra som man gör i handbollen med 2 huvuddomare och har för mig att det testas i en ungdomsturnering i Sydamerika under FIFA:s regi för ett bra tag sedan. Man får ett par extra ögon och även den auktoritet som huvuddomare har med sig jämfört med de assisterande och man slipper jaga 4 ggr så många domare som det krävs för ett 5-dommarsystem…

  Inte sett så många matcher i år av andra lag så bara läst reaktionerna på domarkåren och tror som du att egentligen är det inte värre än tidgare, utan att det råkar blivit mer avgörande situationer som märks i media. Efter att det s.k. proffsdommarsystemet införts kan man i alla fall inte se någon förbättring men som tur var ingen försämring men dit lär det väl gå om det fortsätter så här med 1 st huvuddommare…

 3. Nja, idag har vi redan fyrdomarsystem så ytterligare en vore väl inte omöjligt att hitta. I Superettan har vi ju redan nu ett par domare som jag tycker har levererat. Pandzic (som gjorde allsvensk debut när han fick hoppa in mellan Gais och HIF för några år sedan) och Kanerva. Det blir mao sex domare till. Och det är som huvuddomare vi har problemen. Att vara straffområdesdomare kan de facto inte vara så svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*