Med HIF-ögon…Örgryte IS

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

 

Örgryte IS fotbollssektion är Sveriges äldsta fotbollsklubb och var en av de drivande i fotbollens utveckling i Sverige under 1890-talet. Klubben bildades nämligen redan 4 December 1887 och är en av de äldsta fortfarande verksamma klubbarna i Sverige. Föreningens motto lyder ”Mens Sana In Corpore Sano” vilket är latin för “en sund själ i en sund kropp”. ÖIS spelade den första “riktiga” fotbollsmatchen någonsin i Sverige. Den spelades den 22 maj 1892 på Heden i Göteborg mellan Örgryte IS och Idrottssällskapet Lyckans Soldater i samband med gymnastik- och idrottsfesten i staden samma år. Öis vann dessutom med 1–0.


 

Den 8 november 2015 stod det klart att Örgryte tagit sig tillbaka i Superettan och elitfotbollen. Annars har den historiska klubben verkligen åkt berg och dalbana genom seriesystemet under hela 2000-talet. Dessutom med ett ständigt konkurshot över sig. Historiskt sett tillhör dock klubben en av de mer framgångsrika föreningar inom svensk fotboll. 56 Allsvenska säsonger, 12 SM-guld och 1 Cupguld är siffror som imponerar för en klubb som dock haft sin storhetstid under slutet av 1800-talet/början av 1900-talet. Undantaget den fantastiska resan som laget gjorde 1985 med några kommande HIFare i truppen.

 

1984 missade ÖIS SM-slutspelet precis då man slutade nia i allsvenskan men i skuggan av IFK Göteborgs stora framgångar (SM-guld, Uefa-cupseger) började det rulla på allt bättre för Örgryte. Framgångarna kulminerade med den överraskande SM-segern mot just IFK Göteborg 1985. ÖIS tog sig till dåtidens SM-slutspel som trea i allsvenskan och mötte Kalmar FF i semifinalen. ÖIS besegrade Kalmar med 4-2 och 3-1. I finalen slog Örgryte ärkerivalen med totalt 6-5. Segern grundlades i den första matchen som man vann med 4-2. Laget tränades av den gamle storspelaren Agne Simonsson och bland spelarprofilerna märktes en imponerande ung målvakt vid namn Sven Andersson, Glenn Martindahl, Jan Hellström, Hans Prytz och Conny Karlsson. Den stora segerorganisatören var dock Sören Börjesson – ofta kallad Mäster Sören. Börjesson blev allsvensk skyttekung med 10 mål medan Jan Hellström blev Örgrytes bäste målskytt i SM-slutspelet med 5 mål.

 

 

 

SM-guldet blev tyvärr en engångsföreteelse och den efterföljande Europacupen för mästarlag åkte man ut redan i första omgången mot de östtyska mästarna Dynamo Berlin. Klubben hängde kvar i Allsvenskan några år till men 1990 stod det klart att man trillade ner i dåvarande Division 1. Örgryte skulle till och med hamna i division 2 innan man började gå upp i seriesystemet igen. 1991 blev Torbjörn Nilsson ny tränare. 1991 kom Öis tvåa i Vårettan Västra bakom Västra Frölunda IF som gick till allsvenskt kval. Öis slutade sista i Höstettan Västra 1991 och hamnade därmed i division 2.

1992 stod Öis för ett unikum då laget gick från division 2 till allsvenskan på en säsong. Dåvarande spelsystem möjliggjorde detta då Öis vann vårserien i division 2 vilket gav en plats i Höstettan Västra där Öis tog hem förstaplatsen och gick till allsvenskt kvalspel. Örgryte var sedan tillbaka i allsvenskan efter kvalseger mot Gais med sammanlagt 4–1. Ni som kan er historia vet ju vilket de övriga lagen som klev upp det året var…

 

Bortsett från cupguldet 2000 (seger mot aik) så har framgångarna uteblivit under 2000-talet. Visst höll klubben till i Allsvenskan under några säsonger men då varken de sportsliga framgångarna, eller ekonomin, gått hand i hand så har man haft en riktigt tuff resa på många plan.

Säsongen 2010 slutade i besvikelse då en tilltänkt allsvensk återkomst slutade med en niondeplats i Superettan. Ekonomin var återigen i kris och 7 februari 2011 meddelade Örgryte IS att fotbollssektionen kan komma att slås ihop med Qviding FIF. Detta möttes av motstånd av föreningarnas medlemmar och förslaget drogs tillbaka. Den 11 februari 2011 begärde Örgryte Fotboll AB sig i konkurs. Fotbollssektionen togs över av föreningen Örgryte IS och klubben flyttades ner till Division 1 södra. Sedan dess har alltså klubben studsat mellan två serier men verkar nu ha stabiliserat, både ekonomi och spelförmåga, och återfinns, som jag nämnde tidigare, numera i Superettan.

 

 

Kopplingarna mellan HIF och Örgryte finns än i dag då laget bla tränas av Marcus Lantz. Dessutom finns de förra HIFarna Fredrick Björck och Sebastian Carlsen i årets trupp. Annars är där många spelare, och tränare, genom åren som har en historik i båda klubbarna. Sven Andersson, Piter Esberg, Conny Karlsson, Åge Hareide, KG Björklund, Jozo Matovac och Pär-Olof Ohlsson är några av de namn som dyker upp i båda klubbars historieböcker. 2009 anslöt dessutom Alvaro Santos till Örgryte från franska Sochaux. Brassen ville helst återvända till HIF men då klubben inte hade de ekonomiska resurserna så blev det ÖIS för vår legend istället. Det var just ekonomin som gjorde att Örgryte tvingades låna ut Santos till Gais under hans sista säsong i Göteborg. 2011 hade dock HIF åter fått ordning på torpet och brassen kunde återvända hem till den klubben som ligger honom närmst om hjärtat.

 

Förutom Björck och Carlsen så förlitar sig Örgryte, denna säsongen, mycket på hemvändaren Johan Elmander. Efter en fantastisk utlandskarriär, som avslutades i danska Bröndby, så var Elmander klubblös fram tills den 16 september då han efter flera turer slutligen presenterades av den forna klubben Örgryte IS. Innevarande säsongen har väl gått si och så för anfallaren. Istället är det spelare som Daniel Sliper och William Atashkadeh som imponerat så här långt. Dessutom verkar den förre AIKaren, Martin Mutumba, fått fart på spelet efter en längre skadeperiod. Helt klart så har Örgryte en trupp som bör vara med på den övre halvan av serien om man bara lyckas slipa bort sina ojämna insatser och ras som drabbar laget då och då.

 

Visste du att…

· Den 13 september 2007 uppstod rykten om en sammanslagning av de tre göteborgsklubbarna Örgryte IS, BK Häcken och Gais. Gemensamma protester från supportrarna till de respektive klubbarna för att förhindra projektet hörsammades och sammanslagningen uteblev.

· Örgryte spelat hela 30 säsonger i den näst högsta divisionen och att man fortfarande har rekordet för flest assist av en spelare under en säsong (Pavel Zavadil, 17 st, 2008)

· 1997/1998 vann HIF Svenska Cupen efter två finalmatcher mot Örgryte. Efter 1-1 borta och 1-1 hemma så fick man slutligen avgöra finalen på straffar inför drygt 13000 åskådare på Olympia. Först klev Svante Samuelsson fram. Sven Andersson räddade. Henrik Bertilsson klev fram. Sven Andersson räddade. Och till sist sköt Magnus Källander utanför. Samtidigt satte P-O Ljung, Peter Wibrån och Arild Stavrum sina straffar och efter bara tre straffomgångar stod det klart – HIF var cupmästare!


 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*