Med HIF-ögon…Dalkurd

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

Dalkurd Fotbollsförening (DFF) är en relativt ny klubb och bildades så sent som 2004. Klubben grundades ursprungligen utifrån ett socialt projekt, finansierat av IK Brage för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar, och den första säsongen hade laget en snittålder på under 17 år. Dock växte både föreningen och stödet i raketfart och klubben lyckades klättra upp i seriesystemet från Division 6 till Division 1 på fem säsonger. Inför 2016 tog sig föreningen äntligen upp i Superettan och, väl där, nådde man en fjärdeplats med 53 inspelade poäng – en enda poäng från en Allsvensk kvalplats! Laget blev dock den bästa nykomlingen någonsin sedan bildandet av Superettan.

https://www.youtube.com/watch?v=Kc_m1PexSJs

Då Dalkurd kommer från Borlänge spelar man givetvis sina matcher på klassiska mark – Domnarvsvallen! Tyvärr är arenan numera belagd med konstgräs och publikkapaciteten uppgår till måttliga 6500 åskådare.  Den 17-åriga medelåldern har bytts ut mot mer rimliga 25 och man har fyllt på truppen med en del rutinerade profiler. Tom Söderberg och Rawez Lawan drar numera båda på sig det gröna hemmastället och i Kina (Dalian Yifang) hittade man en annan fd Allsvensk profil som skall hjälpa laget i jakten på en Allsvensk plats. Mohamed Bangura, med ett förflutet i bl.a. AIK och Celtic, skrev på ett 1-års kontrakt med Dalkurd vilket tydligt visar på klubbens ambitioner. Även om äventyret i Kina (25 matcher/4 mål) inte får försvararna att skaka så har 27-åringen tidigare visat näsa för målet under, framförallt, sin tid i AIK.

Leonard Pllana provspelade med HIF 2015 och gjorde mål för vårt U21-lag
Foto: Grebbestads IF
Det närmsta kopplingen mellan HIF och Dalkurd handlar om en provspelare vid namn Leonard Pllana. Anfallaren lämnade hemlandet Kosovo för Sverige och spel i division 2 med Grebbestad. Sommaren 2015 testspelade Pllana för såväl HIF och Dalkurd, och anfallsesset hann med att visa sin målfarlighet i båda klubbarna, då han dels gjorde mål för HIF:s U21-lag i en match mot Häcken och även i Dalkurds träningsmatch mot Svärdsjö. Henrik Larsson valde dock att avstå och trots att även GAIS ville skriva kontrakt med 19-åringen så hamnade han i Dalkurd. Resultatet? Tre mål på 21 matcher under förra säsongen…

Visste du att…

  • 2008 blev Dalkurd framröstat till Sveriges bästa lag bland 276 lag i Allsvenskan till Division 3. Dalkurd deltog som prisutdelare på Svenska Idrottsgalan år 2010 och hyllades med ett tv-reportage inför miljontals tv tittare
  • Under de första fyra säsongerna vann klubben 68 av 75 matcher och hade en positiv målskillnad på 421 mål. Under den tredje säsongen i division 4 slog klubben rekord genom att göra 126 mål på 22 matcher. Ungefär hälften av spelarna i klubben 2008 var kurder från provinsen Mardin i Turkiet.
  • 2015 befann sig Dalkurd i Barcelona på ett träningsläger. När laget skulle åka tillbaka hem till Borlänge ändrade man sin flygbokning då det tilltänkta planets väntetid, i Düsseldorf, var för lång. Man valde istället att flyga hem via tre olika plan. Laget visade sig ha änglavakt då planet man skulle flugit med, Germanwings Flight 9525 från Barcelona till Düsseldorf, kraschade i Alperna och 150 människor miste livet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*