Med HIF-ögon…Åtvidaberg

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

En knapp månad efter att HIF registrerats som klubb så bildades en annan legendarisk förening i fotbollssverige. Den 1 juli 1907 såg Åtvidabergs Fotbollförening, ÅFF, “Åtvid”, “Bruket” dagens ljus. Så sent som 2015 spelade klubben i Allsvenskan men deras historia är så mycket mer än bara så. Åtvidaberg tillhör en av de riktigt stora och framgångsrika klubbarna i svensk idrottshistoria och har huserat namn som Ralf Edström, Roland Sandberg, Conny Torstensson och Roger Magnusson.

Även om klubben hade sin första storhetstid på 60-talet så är det början 70-talet som man främst förknippar med Roar Hansens ÅFF.

Foto: Bjarki Tordarson
Roar Hansen var ständigt ifrågasatt under sin tid som HIF-tränare. Numera återfinns han i Åtvidaberg.
Foto: Bjarki Tordarson
Klubben sponsrades av FACITs ägare Gunnar Ericsson vilket gjorde det möjligt till en riktig storsatsning. Ericsson var dessutom ordförande för både ÅFF och Svenska Fotbollförbundet. Två allsvenska slutsegrar (1972 och 1973) och två finalsegrar i Svenska cupen (1970 och 1971) i början 1970-talet är de största framgångarna.

Klubbens största framgång i europacuperna är en kvartsfinal i Europacupen för mästarlag 1974/1975 där man förlorade mot Barcelona. I Cupvinnarcupen 1971/1972 skrällde man med att slå ut Chelsea – efter 0-0 hemma fick man 1-1 borta och vann på bortamål. I kvartsfinal förlorade man mot Dynamo Berlin. Säsongen 1973/1974 skakade ÅFF Bayern München i Mästarcupen, där de tvingade storlaget till straffläggning efter en sensationell vändning då man förlorat borta med 1-3 men sedan vunnit hemma med 3-1.

Den fantastisk sagan höll i sig ända till 1976 då laget drösade ur Allsvenskan. Under några säsonger for man som en jojo mellan Allsvenskan och dåvarande Division 2 men 1982 var sagan definitivt slut och det skulle dröja till 2010 innan laget nådde högsta serien igen.

I 1974 års svenska landslag, som blev femma i VM i Västtyskland, ingick hela 8 spelare som spelade eller hade spelat i Åtvidaberg, bland annat Ralf Edström, Roland Sandberg, Jan Olsson, Kent Karlsson, Jörgen Augustsson, Benno Magnusson och Conny Torstensson. Här är gänget samlade tio år senare!
Under perioden 2012-2014 nådde ÅFF tre raka åttondeplaceringar i Allsvenskan. 2015 kom Roar Hansen in i klubben efter en misslyckad period i HIF. Samtidigt valde föreningen att låta spelartruppen genomgå en rejäl föryngring vilket resulterade i att man trillade ner i Superettan där man, förra säsongen, hade seriens yngsta trupp. Ändå nådde klubben en 6:e plats efter en något jobbig inledning.

Bortser man från 60-70-talets legendariska spelaruppsättningar så har ÅFF, även på senare år, lyckat skaka fram många intressanta spelare. Magnus Eriksson, Anton Tinnerholm, Tom Pettersson och Viktor Prodell är bara några av de aktörer som har haft Kopparvallen (8100 åskådare) som arbetsplats.

 

 

Av HIF intresse så har, förutom nämnda Roar Hansen och Roger Magnusson, en del spelare spenderat tid i både HIF och ÅFF. Reine Almqvist, Bo Augustsson och Alexander Zaim har samtliga ett samröre med båda klubbarna. Måns Herrmann provtränade, under en period, med ÅFF och inför förra säsongen hämtade HIF in mittfältaren Martin Christensen från ”Bruket”.

I dagens Åtvidaberg hittar vi både försvararen, Jon Birkfeldt, och mittfältaren Björn Westerblad som båda har ett förflutet i Världens Vackraste Förening.

Självklart kommer ÅFF sakna förlusten av Superettans skyttekung Shkodran Maholli den kommande säsongen. 23-åringen ersätter en annan fd ÅFFare, John Owoeri, i Häcken och hoppas att hans målfarlighet skall hålla i sig även i Allsvenskan. Simon Helg, Fredrik Holster och Linus Tornblad besitter samtliga erfarenhet från spel i såväl Allsvenskan som Superettan och kommer bli nyckelspelare i en trupp som annars, främst, består av ett gäng sena 90-talister.

Visste du att…

• Roar Hansen inte är den förste fd HIFaren som tränat ÅFF. Peter Swärdh har varit ansvarig för klubben under två perioder på 2000-talet.

• Enligt sägnen skall fotbollskonsten ha kommit till Åtvidaberg genom en rörmokare från Stockholm som 1905 arbetade på ett bygge i orten, men först 1907 bildades Åtvidabergs idrottsförening. ÅIF var en flergrensförening och med bland annat fotboll som en del, men även grenar som tennis och friidrott ingick i programmet

• 1951 kvalificerade sig ÅFF för första gången till allsvenskan. Den första allsvenska säsongen blev dock mest ihågkommen för att laget bara tog en enda seger.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*