Med fokus på vår nya Akademichef…

Foto: Johan Lilja

Sedan i mars är den förre HIF-anfallaren, Mikael Dahlberg, akademichef för Helsingborgs IF.
– Det är jätteinspirerande, och någonstans mer än ett jobb, säger han i en intervju med Unicoach.se

Mikael Dahlberg avslutade sin elitkarriär, som spelare, 2018 vilket innebar att hans sista klubb, som aktiv, blev HIF. Vid det laget hade anfallaren gjort över 300 matcher, för ett antal olika klubbar, på den högsta nivån. Under åren i HIF (2014-2018) blev det knappt 70 matcher och även om det är i Gefle han spelade flest matcher så är det i Helsingborg som familjen rotat sig och det är detta han ser som sitt hem numera

Men allt handlade inte heller om fotboll under den aktiva karriären. För att lyfta blicken och hitta en bra balans i livet så började Dahlberg tidigt att studera till beteendevetare, vilket i sin tur ledde till deltidsjobb inom bland annat rekryteringsbranschen. Efter att skorna lades på hyllan hann han också jobba för två olika företag, varav nu senast som verksamhetsledare på Resurs Bank.

Och intresset för ledarskap kommer, förstås, i mångt och mycket från fotbollen.
– Ja, fotbollsmiljön är bra på det sättet. En stor del i framgångsrika lag och föreningar handlar om ledarskapet, och det blir kanske ännu tydligare på planen där saker ställs på sin spets lite oftare, säger Mikael Dahlberg.

170829 Byte mellan Helsingborgs Lumala Abdu och Mikael Dahlberg under en fotbollsmatch i Superettan mellan Trelleborg och Helsingborg den 29 augusti 2017 i Trelleborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91835

Den 13 mars tillträdde han sin nya roll som akademichef i HIF, som ersättare till Jonas Ohlander. Två månader har gått sedan dess, och den första tiden har framförallt varit något av en inskolningsperiod för Dahlberg.
– Det har varit väldigt roligt redan från start, men sedan är det väl alltid så när man är ny på jobbet att det gäller att sätta sig in i vad vi gör och varför vi gör på det sättet. Det tar en viss tid innan man får ett större grepp om verksamheten.

HIF är en femstjärnig akademi som varit framträdande i sitt arbete med att fostra A-lagsspelare via den egna akademin, vilket inte minst blev uppmärksammat under fjolårssäsongen i Allsvenskan.

36-åringen, som ursprungligen kommer från Umeå, antyder också att vi eventuellt kan komma att få bekanta oss med ännu fler HIF-talanger i Superettan framöver.
– Det är upp till spelarna att fortsätta jobba varje dag för att utvecklas, men vi har en A-trupp som inte är så bred antalsmässigt, vilket hänger ihop med den situation som föreningen befunnit sig i, och det finns en möjlighet där att ta sig fram och få träna och spela med A-laget. Självklart är det en morot för våra yngre spelare.

Hela intervjun hittar du via denna länken

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*