Med facit i hand…

Kalle Joelsson förlänger med HIF Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92124

..kan vi konstatera att det är betydligt lättare att rätta ett säsongstips istället för att tippa detsamma…

Inför säsongen valde redaktionen att försöka ge sig på att sia om säsongens utgång. Med facit i hand så kan vi konstatera att vi satte en ynka placering. Nu skall vi dock inte såga oss själva totalt då vi åtminstone var hyfsat nära med några lag!

I bottenskiktet hade vi Brage som en solklar favorit till att få lämna Superettan efter bara en säsong. Borlängelaget överraskade nog många genom att istället nå en 6:e plats. Även Norrby sågs som en för svag aktör för att klara sig kvar och här var vi ändå rätt så nära på det då Borås “andralag” var inblandad i bottenstriden ända in i slutet. Nu hamnade man på en 12:e plats och lyckades därmed undvika kvalet och får en ny chans, kommande säsong, i den näst högsta ligan.

Landskrona placerade vi på en kvalplats och blev samtidigt totalsågade av klubbens supportrar som, minsann, menade att Agim Sopi hade lovat att klubben skulle överraska. Hur det gick med det vet vi ju och att BoIS spelare i Division 1 kommande säsong är nog deras minsta problem sett till turerna utanför fotbollsplanen. Sett till årets trupp och det faktum att flera tongivande spelare lämnat så var vi fullt övertygade om att Degerfors inte skulle kunna upprepa sin fina åttonde plats från 2017. Mycket riktigt så blev man inte 8:a utan tog snarare ett steg uppåt och landade på en fin sjundeplats. AOH tippade dem som ett av kvallagen och därmed lång näsa på oss!

Även Frej Täby fick ett svagt förtroende från redaktionen där vi trodde att de skulle få slåss för sin överlevnad. Nu var ju iofsg klubben, precis som Norrby, inblandade i bottenstriden men man nådde ändå en niondeplacering vilket är en klar förbättring mot det kvalspel man tvingades in i under förra säsongen. Även här var vi några placeringar fel då vi tippade dem som 12:a i sluttabellen. Som 11:a hade vi noterat Värnamo då vi litade på att Roar, Anchinioti Jönsson och Abdu skulle lyfta laget men ack så fel vi fick. En av Sveriges främsta “plantskolor” får börja bygga från grunden igen då man fick däng i kvalspelet, mot Syrianska, och får lira Division 1-fotboll kommande säsong

Efter Varbergs försäsong så var det svårt att inte tro att laget skulle lyckats överträffa sin 11:e plats från 2017. Klubben får behålla sin Superettan-status 2019 men det var ju på håret då man, via kvalspel, klarade sig kvar på fler gjorda mål på bortaplan mot Oskarshamn. Här trodde vi nog mer på Jocke Perssons gäng och självklart är vi ju nyfikna på om Helsingborgaren får förnyat förtroende även kommande säsong?

Att Örgryte skulle nå en fjärdeplats var det nog inte många som trodde innan säsongen. Laget kvalade sig kvar, 2017, och hade en del långtidsskadade samt en pensionerad Johan Elmander att ta hänsyn till. Men med giganten Diego Montiel, på mittfältet, gick det vägen och vi konstaterar att någon nionde placering, som vi tippade, var laget inte ens närheten av. Detsamma gäller för seriens, kanske största, besvikelse – Gefle! Om 2017 var ett katastrofår för Gävle laget så kan man ju fråga sig vad 2018 var. Vi tippade dem åtta men Jesper Björkman, och gänget, lyckades med bedriften att gå från Allsvenskan till Division 1 på två säsonger!

OK att AFC Eskilstuna trillat ner från Allsvenskan men något lag hamnar ju alltid lite snett och med tanke på hög spelaromsättning osv så var vi fast beslutna att en sjunde plats inte skulle se som en för stor besvikelse för Ryssholms köpeklubb. En tredjeplats innebär att laget fortfarande, via kvalspel, har chansen på en omgående återkomst, till Allsvenskan, och vi var, med andra ord, ute och snurrade även vad avser Väsb..sorry..Cafe Oper…”Eskilstunas Stolthet”.

Då det inte blev AFC som föll ur ramen så blev det, istället, Jönköping Södra som snodde den titeln. Vi tippade sexa men J-Södra ville annorlunda och nådde, med nöd och näppe, en 11:e placering och fortsatt spel i Superettan.

Markus Holgersson jublar med champagne i omklädningsrummet över det allsvenska avancemanget
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Placering 1 till 5 då? Ja, vi hade Falkenberg som femma och hur den resan slutade vet vi ju alla. Hasse Eklund stod, troligtvis, för seriens främsta bedrift då han, med ett lag helt utan stjärnor, knep en andraplats och en Allsvensk återkomst för hallänningarna. Om nu Öster var överraskningen, med sin 5:e plats 2017, så var vi övertygade om att de skulle ta ytterligare ett kliv denna säsongen. Klubben hade ju som ett uttalat mål att man skulle tillbaka men det verkade Christian Järdler uppfattat som “tillbaka i tabellen” och levererade en svag åttonde placering till Växjöborna…

När det gäller Halmstads BK var vi faktiskt riktigt nära då vi trodde att Peter Larsson, och gänget, skulle knipa en kvalplats. Men det skulle visa sig bli för tufft för laget som var något ojämna och istället fick fira en femteplats i årets serie. Som tvåa hade, baserat på en grym försäsong, vi placerat Gais. Man vann alltså sin grupp, i Svenska Cupen, före bla Elfsborg och Hammarby men när det kom till seriespel så gick Göteborgarna genast att känna igen. Det blev en riktigt svag 10:e placering med bara tre poäng tillgodo från en negativ kvalplats. De har nog en del att fundera på inför den kommande säsongen…

Vi kunde ju dock inte summera vårt Superettan-tips utan att vi satt en enda rätt placering. Självklart förlitade vi oss på vad hela klubben basunerat ut, under inledningen på året, och placerade HIF på förstaplatsen. Jo, vi inser att vi “safade” då detta var det säkraste tipset av dem alla. Med andra ord så nådde vi i alla fall ett rätt och det var kanske den viktigaste placeringen av dem alla. Något säger mig att vi kanske ändå skall ge oss på att tippa Allsvenskan 2019 och, baserat på årets utgång, vet jag direkt vem som får mitt topptips…eller vågar man jinxa?

AOH redaktionens tips inför 2018 (rätt placering inom parantes)

 1. HIF (1)
 2. Gais (10)
 3. Halmstad (5)
 4. Öster (8)
 5. Falkenberg (2)
 6. Jönköping (11)
 7. AFC Eskilstuna (3)
 8. Gefle (15)
 9. Örgryte (4)
 10. Varberg (14)
 11. Värnamo (13)
 12. Frej Täby (9)
 13. Degerfors (7)
 14. Landskrona (16)
 15. Norrby (12)
 16. Brage (6)

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*