Där finns en del fd HIFare på marknaden…

Det jobbas febrilt att sätta ett slagkraftigt HIF på planen inför återkomsten till Allsvenskan. I “sillytider” är det ju fritt att spekulera så därför passade vi på att kika runt bland de fd HIFare som sitter på utgående kontrakt

Hemvändare brukar alltid uppskattas av supportrarna som ett tecken på att man har en kärlek till klubben där man, kanske, en gång tog sina första staplande fotbollssteg eller ens karriär tog fart. Runt om i fotbollsvärlden finns där en del fd HIFare som har fullt sjå med att bestämma sig i vilken riktning deras framtida karriär skall gå. Sen finns det ju även några “long-shots” med en stark anknytning till staden Helsingborg. AOH tog tillfället i akt och sondera terrängen samt uppdatera er på vad som hänt sedan de lämnade klubben

Robin Simovic (27) Anfallare

Ursprungligen från Malmös ungdomsorganisation men spelade i HIF under tre säsonger. Drog till japanska Nagoya Grampus 2016 och har varit mycket framgångsrik i J-League 2 där han noterats för 38 mål på drygt 100 matcher. Gick till Omyia Ardija inför säsongen där han bara startat i knappt hälften av lagets matcher och noterats för sex mål. Med tanke på anfallarens ålder så är det väl mest troligt att han fortsätter karriären utomlands även om där funnits ett stort intresse, från Allsvenska lag, att plocka hem svensken.

Alexander Gerndt (32) Anfallare

Med 21 mål, på 37 matcher, för HIF så är det kanske inte konstigt att namnet kommer upp i den här listan. Förr eller senare kommer Gerndt, som även spelat med AIK, Sirius och Gefle, vända hemåt för spel i Allsvenskan. Tyvärr kantades han sista tid, i Sverige, av en misshandelsdom vilket gjort att hans karriär hamnat i skuggan. Ångar dock på i den Schweiziska ligan där han, numera, representerar Lugano. Anses fortfarande vara en av seriens främsta anfallare även om han mest agerat framspelare denna säsongen vilket enbart resulterat i tre mål från den förre Allsvenska skyttekungen. Kontraktet sträcker sig dock fram till nästa sommar för 32-åringen som verkar ha rotat sig i alplandet efter snart sex säsonger. Blir det en hemflytt ligger dock Helsingborg, som stad, nära till hands då frun, Frida, har sin familj här.

Johan Eiswohld (28) Mittback

Debuterade för HIF, i Allsvenskan, redan 2008 och när han lämnade, 2012, så hade det blivit totalt 16 matcher i den röda tröjan. Resan gick vidare till Ängelholm och karriärens såg, trots mycket speltid, utan att gå åt fel håll. men ack så fel…Upplockad av Allsvenska Sirius inför 2017 och där har mittbacken haft ett stort förtroende från tränarna. Innevarande säsong har det blivit 22 matcher från start för den Lundabördige Eiswohld. 28-åringen erbjöds ett nytt kontrakt, inför 2019, men känner att han vill vidare i karriären. Var den tar honom återstår att se?

Hampus Nilsson (28) Målvakt

En av Superettans främsta målvakter som värvades till HIF, från Landskrona BoIS, som 18-åring. Höll mest till i vårt U19-lag och när det vankades seniorfotboll lånades han ut till Värnamo och Ängelholm. Dock suttit på bänken i såväl Djurgården som Östersund innan han, slutligen, fick en ordinarieplats i Falkenberg. 28-åringen är, med sitt målvaktsspel, en av de främsta anledningarna till att hallänningarna åter är tillbaka i Allsvenskan. Även om bla IFK Göteborg visat intresse för Nilsson så lär väl en förlängning, med Falkenberg, ligga närmst till hands

Fredrik Olsson (33) Anfallare

I sommarfönstret visade HIF att man gärna värvar spelare med rutin och att åldern “bara är en siffra”. Givetvis är det inte hela sanningen och att Fredrik Olsson, som spenderade nästan två säsonger i HIF, skulle återvända finns inte på kartan. Men att målsinnet finns kvar visade han, inte minst, med sina 35 mål under sin tid i Jönköping Södra. Sitter på ett utgående kontrakt och här ligger nog en återkomst till moderklubben, Mjällby, närmst till hand. Olssons målfarlighet, och rutin, lär bli ovärderlig när ex-Allsvenskarna åter skall etablera sig i Superettan.

McDonald Mariga (31) Mittfältare

En spelare som knappast behöver någon närmre presentation efter en lång karriär inom bla Serie A och La Liga. Kom till HIF, från Enköping, 2006 och blev omgående en favoritspelare bland supportrarna. Efter endast en säsong i klubben så gick resan vidare till Italien där han representerat klubbar som Parma och Inter. Han även med en runda i spanska Real Sociedad och det i är Spanien vi även hittar hans “sista” klubb Real Oviedo. Trots att Mariga bara är 31 så blev han klubblös i somras och har därefter bla tränat med Serie C klubben Cueno som ansåg det som orealistiskt med en övergång då mittfältaren, enligt klubben, ansågs “för bra för denna nivån”. Stort affischnamn i hemlandet Kenya där han bla är ett av ansiktena för ett av de större spelbolagen. Om det blir någon fortsättning på fotbollskarriären återstår att se för den förre HIFaren som, enligt uppgifter, håller på att planera för ett bröllop, i Spanien, till sommaren.

Lucas Ohlander (25) Defensiv mittfältare

Det är ju svårt att bortse från den koppling som den förre HIFaren har till klubben där pappa, Jonas Ohlander, är Sportchef på ungdomssidan. Imponerade under sin senaste “inofficiella” period i HIF då han spelade med laget under försäsongen 2017. Något kontrakt blev det dock inte utan resan gick istället till den danska ligan och spel med Helsingör som tagit klivet upp i högsta serien. Sedan dess har Ohlander “skiftet” klubb och återfinns numera i Fremad Amager dit han anlände inför 2018. Det har gått som på räls fram till i slutet av September. Sedan dess har Ohlander stått utanför truppen av en okänd anledning. Kontraktet, med danskarna, sträcker sig dock fram till sommaren och efter det så återstår det att se vart karriären för den förre HIFaren.

Joseph Baffo (26) Mittback

När hans förra klubb, Eintracht Braunschweig, åkte ur Zweite Bundesliga valde försvararen att lämna. Baffo har sedan dess bla tränat med IFK Göteborg, Norrköping och stoppats från att provträna med Hamburg. De sistnämnda ansåg att Baffo inte var redo för ett provspel efter sin korsbandsskada. Innan den svåra skadan firade försvararen framgångar med U21-landslaget och behöver nog bara hitta en klubb för att åter få igång karriären. Håller i dagsläget i gång med moderklubben Värnamo.

Marcus Olsson (30) Vänsterback

Tvillingbror till landslagsbacken Martin men har fått nöja sig med att spela andrafiol i familjen. Lämnade Högaborg och gick, via Halmstad, vidare till England där han representerat Blackburn och Derby. I den sistnämnda klubben for han in och ut ur truppen innan en allvarlig knäskada satte stopp för fotbollsspelandet. Inte spelat någon match sedan i Maj och förväntas inte kunna återvända, på planen, förrän nästa år. Då kontraktet löper ut till sommaren så finns en stor risk att försvararen gjort sitt i Derby. Kan en återkomst, till svensk fotboll, locka så borde HIF kunna vara ett alldeles ypperligt alternativ för spelaren som spenderar större delen av sin lediga tid i Helsingborg.

Junes Barny (29) Mittfältare

Högaborgare som, via Ängelholm, Halmstad och proffsspel i Marocco, hamnade i Gais. Fanns dock på HIFs radar och kanske har intresset inte avtagit efter att Barny, senaste halvåret, tillhört Allsvenska Hammarby. Det var nämligen dit han kom i somras efter en imponerande vår i Superettan. Hos stockholmarna har han mest agerat defensiv mittfältare och knep dessutom en ordinarie plats i slutspurten. Här finns en option på ytterligare ett år men det är oklart om Jesper Jansson har för avsikt att utnyttja den eller om man istället har fokus på ett nyförvärv från de södra delarna av landet?

Daniel Bennassar Nilsson (26) Defensiv mittfältare

Ännu en fd Högaborgare som funnits på HIFs radar och även provspelat med klubben. Hamnade via Syrianska, och Ängelholm, i Gais där det var tänkt att karriären skulle ta fart men om han ansågs vara en nyckelspelare, under första säsongen, så har det vara ett kämpigt 2018 för helsingborgaren. Skador, skador och åter skador har gjort att det enbart blivit tre ynka matcher för 26-åringen. Om det blir en fortsättning hos Gais återstår dock att se?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*