Mattias Lindström – “Som HIF:are tycker jag att det är pinsamt”

Helsingborgs IF är tillbaka i Allsvenskan, men det är inte utan svarta rubriker. Klubbens ekonomiska situation skvallrar om skulder på tiotals miljoner, vilket berör den tidigare HIF-stjärnan Mattias Lindström djupt.
– Det är pinsamt när man pratar med utomstående som säger att det är en skitklubb, säger Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

Efter två år i Superettan tog ett storsatsande Helsingborgs IF i höstas steget tillbaka upp i Allsvenskan. En lyckad satsning som gav önskat resultat sportsligt, men som samtidigt har orsakat föreningen ännu större hål i plånboken. Efter att ha gått över fyra miljoner back under 2017 så uppgavs föreningen i förra veckan göra ytterligare 13 miljoner i minusresultat 2018. En situation som dessvärre inte är ny för laget från “Sundets Pärla” och den är heller inte lätt att hantera för klubbens supportrar. Det vittnar de tidigare HIF-spelarna Mattias Lindström och Erik Edman nu om.

– Vi satt och diskuterade lite här hur vi ska lägga fram det eftersom vi båda är HIF:are, men när det är så svart på vitt så är det bara att ta konsekvenserna. Det som jag som HIF:are tycker är jobbigt är att det är pinsamt. Det är pinsamt när alla säger att “det är ingenting nytt” och “det är HIF i ett nötskal”, säger den tidigare HIF-stjärnan Mattias Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

– Som Helsingborgare, som HIF:are och som supporter, som jag ju är nu, så är det pinsamt när man pratar med utomstående som säger att det är en skitklubb och då pratar vi inte ens fotboll. Det är bara ekonomiskt. Det tycker jag är jobbigt och det är den stämpeln som HIF har fått nu eftersom det är tredje eller fjärde gången det här händer. Det är otroligt illa för klubbens rykte. De har en stämpel på sig nu och att sudda bort en sådan kan ta otroligt lång tid. Jag tycker att det är jobbigt och det är jobbigt för klubbens varumärke att alla, vart du än kommer, ska tycka att det är en skitklubb, fortsätter han.

Programledaren Mårthen Bergman drar därefter själv parallellen till ishockeyn och Leksands IF där elaka tungor fortfarande kopplar samman klubben med den ekonomiska rekonstruktion de tvingades genomgå 2012, men även till hur många inom fotbollen ser AFC Eskilstuna som en “fuskarklubb”.

– Som supporter och HIF-älskare så är det jobbigt att höra att en så anrik och fin klubb börjar placeras i sådana fack av utomstående. Det är helt värdelöst. HIF:are ser ju AFC som en riktig pajasklubb, men om fina HIF börjar sättas i samma fack så har det ju gått långt, konstaterar Lindström.

Poddens andra ex-HIF:are, Erik Edman, betonar att den här typen av ekonomiska problem inte är någonting nytt i Helsingborg och att det bevisligen är svårt för föreningen att ta sig ur den sedan länge grävda gropen.

– Man ska komma ihåg att resan började så pass tidigt som 1998-99, innan de tog det här första SM-guldet i någon form av modern tid. Då budgeterade de med för höga publiksiffror och med att de skulle sälja spelare på sommaren för att de skulle kunna behålla en konkurrenskraftig trupp. Redan innan Champions League (hösten 2000 reds. anm.) gjorde de såhär och när de kom dit så var det ett ålderstiget lag. De köpte ju 30-åringar och gav dem jättehöga löner och långa kontrakt, vilket gjorde att när det small rejält första gången, 2001, så satt de där med 75 miljoner i skulder och tvingades låna av kommunen, säger Edman och fortsätter:

– Denna typen av problematik har de alltså inte löst på 20 år. De har inte löst det på 20 år! Det har hela tiden kommit in nytt folk i ledningen och de överöses av problem som ingen tidigare har städat upp. När de nya personerna kommer in så vill de sätta sin prägel på det och så känner de till slut att de inte heller kan lösa det. Ska de verkligen våga börja om, rensa ut och ta bort skulder så kanske de riskerar att åka ur och det vågar de inte, mycket på grund av tv-pengarna.

Lyssna på hela Ljugarbänken via Itunes eller Acast.

Källa: Nordic Bet genom Martin Gustafsson

1 kommentar

  1. 75 miljoner i skulder? Snarare 39…som i det korta perspektivet var 54 (inkl. kapitaltillskott innan det användes för att betala av skulderna!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*