Leif minns – Mjällby

Mjällby AIF. Förra gången HIF och Mjällby spelade seriefinal var den fantastiska säsongen 1979. Båda lagen var obesegrade fram till dubbelmötet när serien vände.

HIF:s hemmamatch spelades först och den tillhör en av de stora klassikerna i modern tid. Mjällby, med Flemming Pherson och Sven- Bertil Andersson mfl i laget ledde med 2-0 innan HIF kom in i matchen.

Med kvarten kvar kvitterade HIF efter en hörna efter mål av Lasse Bengtsson. En strut i högra krysset som var årets mål. Returen på Listerlandet slutade med Mjällbyseger med 2-1 och även om serien levde in i näst sista omgången då HIF mötte Sleipner och vann med 4-3 efter en sjukt svängig match och med reservmålvakten Greger Jansson (från Häradsbäck) i mål så tog Mjällby hem serien och avancerade till sitt första besök i allsvenskan.

Första seriemötet mellan laget spelades 1977. Det skulle bli en enkel match och det blev det också. För Mjällby. Förlust på Olympia med 4-1 och förnedringen var total. Inte minst för att Mjällby tog ledningen med 1-0 efter 10 sekunder. Flemming Pherson var målskytten efter assist av Sven- Bertil Andersson.

Ett sista Mjällbyminne var matchen i höstettan 1992. Mjällby vann på Olympia. Denna gång höll HIF på att ta igen Mjällbys 4-1-ledning men trots enormt övertag så nådde HIF bara till 4-3. En trist start på en höstsäsong som präglades av Svenska Fotbollsförbundets panik att få upp HIF för att rädda fotbollen som publiksport. Flera medier hade seriösa funderingar på att INTE bevaka matcherna utan bara köra TT-reportage. Det var då HIF klev in och gav allsvenskan ett fantastiskt lyft. Eller som Hans Cavalli-Björkman, dåvarande ordförande i MFF sa: “Trots dåliga fotbollsresultat så sluter publiken upp kring HIF på ett sätt som vi i Malmö avundas. Det finns en speciell fotbollskultur i Helsingborg som vi inte har i Malmö!” (Hm, no shit?)

2 kommentarer

 1. Hej Leif
  Jag googlade på mig själv idag o hittade det här intressanta inlägget.
  1977 o 1-4 på Olympia var inte så kul. Matchdagen blev jag inkallad till spel pga sjukdom. En annan bakgrund var att vår tränare Brian Birch hade avgått under sommaren o Bert Olsson tagit över.
  Kommer du ihåg vem som var den andra mittbacken som jag spelade med?
  Flemming gjorde mål eft 10 sekunder efter en slalomåkning genom vårt försvar. Jag var kvar på stranden.
  1979 med storpublik på Olympia o min kvittering är däremot ett helt annat minne.
  1981 på hösten mötte vi MAIF på Strandvallen igen o vi vann med 3-0 om jag minns rätt. Då hade jag tagit över som ledare o gav vår back Mats Svensson ett enda uppdrag. Vad kan det ha varit?
  Jo att neutralisera Sven-Bertil. Se till att han inte slår en enda djupledsboll! Se till att han spelar bakåt eller i sidled! Inget fult spel bara täck av! O se det fungerade.
  Annat var det när jag själv spelade mot Flemming. Djupledsbollar på Flemming o hårda löpningar o tuffa tacklingar. Men Flemming o jag var kompisar o det var nästan jag lyckades värva honom till HIF.
  Vilken grej det hade blivit både för Flemming o HIF!
  Är du med i Sveriges Fotbollsstatstikers Förening? Om ej så bli det.
  200:- om året med massor av intressant läsning.
  Lasse Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*