Lagkaptenen med de gyllene fötterna

Lagkaptenen har imponerat stort under årets säsong med fantastiska och avgörande räddningar. Med hans säkra passningsförmåga har han även skapat lugn och trygghet i den bakre delen av laget.

Pär Hansson tycker att det hittills har varit en bra säsong.

– Det har gått väldigt bra. Det har varit en bra säsong, både för lagets del och för egen del. Vi hoppas att vi kan hålla i det så länge som möjligt och försöka att inte ha någon riktig svacka i spelet. Hittills har vi lyckats bra med det.

Pär har hittills storspelat i Allsvenskan den här säsongen med fenomenala räddningar mot exempelvis IFK Göteborg borta och mot Kalmar FF hemma.

Photo By Gedda
Photo By Gedda

– Det är skönt att göra räddningar när vi lyckas vinna, då innebär det  att det betyder poäng och det är alltid kul att hjälpa laget.

Inte nog med att Pär har lyckats med fantastiska räddningar under årets säsong. Han har även hållit nollan i åtta matcher.

 Ja, precis, det blir så ibland. 

Inför säsongen blev Pär utsedd till ny lagkapten. Stunden när han blev tillfrågad om han ville bli ny lagkapten var väldigt speciell för honom. Han blev lite överraskad men väldigt glad och stolt när han fick frågan om att vara lagkapten.

– Klart att jag blev väldigt stolt och ärofyllt och vara det i en klubb som HIF, som man har hjärtat och spelat så länge, så det är bara en stor ära faktiskt.

Att vara lagkapten är något som han trivs med och han menar på att han har växt med uppgiften att vara lagkapten. 

– Det har varit fantastiskt roligt att vara det. 

– Det är alltid enkelt när det går bra, det är ju värre när det går tungt. Men hittills har det funkat bra.

Samtidigt poängterar Pär, att det finns fler ledare i laget fast att de inte har en bindel på armen.

 – Det är väldigt enkelt i en klubb som HIF, i ett lag där vi har så många inofficiella ledare ändå, många äldre och rutinerade människor som har hjälpt mig mycket.

Pär har inte alltid spelat som målvakt. När han var 12-13 år så skedde ett positionsbyte.

– Innan jag skolade om som målvakt så var jag mittfältare.

– Jag fick problem med mina knän på grund av ingen hålfot. Ställde mig därför i mål.

Ibland önskar han att han skulle kunna ha fått vara kvar och spela mittfältare.  

– Att vara målvakt är oftast skoj. Men en utsatt position och ibland tycker man givetvis att man skulle valt att bli utespelare istället.

Tack vare att Pär har spelat som mittfältare, har han fått en egenskap som kanske inte många andra målvakter har, att han är bra i spelet med fötterna.

– Då fick jag använda bollen mycket med fötterna, så det har klart lagt grunden till det.

Att bli bra med fötterna är något som Pär rekommenderar till framtida målvakter.

Photo by Linnéa Johnsson
Photo by Linnéa Johnsson

– Absolut, det tycker jag.

– Jag tycker det betyder väldigt mycket idag. 70-80 % av det man gör idag som målvakt, det är med fötterna och då gäller det att man är bra på det och man kan underlätta många situationer om man är duktig med det.

– Det är viktigt att kunna hjälpa till och hjälpa försvararna, att vara en femte back, att kunna spela hem den till och sen vidare ut på kanten eller vad det nu är, så det är klart positivt om man kan vara duktig med fötterna.

– Jag har kört mycket i min målvaktsträning, mycket spel med fötterna, så det är mycket träning.

I matchen mot Kalmar FF i måndags (2-1 till HIF), så var Kalmars taktik att slå många långbollar på djupet bakom HIF:s backlinje, vilket ledde till att Pär var tvungen att ta några steg ut i plan vid vissa tillfällen och agera som femte back.

– Det var svårbedömt i första halvlek. Det var torrt på vissa ställen i gräsmattan och blött i vissa, så jag blev tvingad att gå på några bollar som jag kanske inte ville egentligen. Nu lyckades jag bra igår och lyckades att ta dem, men ibland får man chansa lite och i första halvlek stod vi lite högt (med backlinjen) så jag fick kliva ut lite på bollar som man kanske inte alltid ville. Men ja, det lyckades ju denna gång.

På lördag väntar Skånederby mot Malmö FF. När lagen i våras möttes på Swedbank Stadion den 24 maj, så blev matchen avbruten på grund av att en huligan sprang in på planen och knuffade till Pär. Det var även någon i publiken som kastade en smällare in på plan, som landade bredvid Pär. När smällaren detonerade, så la Pär sig ner på gräset med hörselsmärtor och först befarades det att han skulle få framtida men, med tinnitus som följd. Som tur är så har han inga problem med hörseln idag.

– Örat känner jag inget ifrån, det släppte redan på kvällen den dagen, avslutar Pär Hansson.

3 kommentarer

  1. Pär är inte bra på fötterna – han är spektakulärt bra på att behandla bollen med fossingarna så hade varit intressant och följt hans mittfältskarriär, kanske en ny Thern eller t.o.m. en svensk Laudrup??

    Han får väl visa sådana talanger en gång i Vejbys oldboyslag när han lagt av med elitfotbollen…

  2. Ja, han är spektakulärt bra på att behandla bollen med fötterna, det håller jag med om. Jag ville bara inte dra på för mycket i artikeln utan var och en får skapa sig en egen bild av det hela, vilket du gjorde när du sa spektakulärt :-).

    Ja, det hade varit något det 😉

  3. Fredrik, jag är ledsen att säga det, men du skriver så fruktansvärt ointressanta och tråkiga reportage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*