Krister Azelius “Likviditeten är för närvarande god tack vare egna besparingar, stadens hyreslättnad och central hjälp”

Krister Azelius Foto: Johan Lilja

HIF parkerar efter den senaste förlusten mot Sirius på allsvenskans jumboplats och både supportrar och medlemmar är nu riktigt oroliga för att laget inte ska klara förnyat allsvenskt kontrakt. Från styrelsen har det varit tyst ända sedan i våras och frågorna har hopat sig. Vi fick tag i klubbens ordförande, Krister Azelius, för att hör hur han ser på HIFs utsatta läge

Utanför planen har ett litet plusresultat blivit hårt ansatt. Samtidigt haltar laget rejält i Allsvenskan och har bara inkasserat två segrar på de 16 omgångarna. Klubbens supportrar spekulerar i allt från det ekonomiska läget, nyförvärv, försäljningar och ev förändringar i tränarstaben. Vi ställde 10 frågor till HIFs ordförande och bad honom ge sin syn på läget

Med tanke på lagets prekära läge i tabellen och skadeläget, har styrelsen övervägt att agera och i så fall hur? Har ni fortsatt förtroende för tränare och övriga ledare?

– Styrelsen överväger hela tiden att agera. Detta gäller såväl i framgång som i motgång. Nu när vi befinner oss i motgång samtidigt som de finansiella förutsättningarna – inte minst pga av Covid 19 – är begränsade arbetar vi hårdare än någonsin med att se över möjligheterna. Styrelsen och ledningen har förtroende för tränaren och övriga ledare.

Har den sportsliga ledningen uttryckt önskemål om konkreta förstärkningar av truppen?

– Ja – den sportsliga ledningen önskar förstärkningar, något som styrelsen arbetar med när det gäller möjligheten att finansiera eventuella värvningar. Förstärkningarna som sådana får fotbollsfolket arbeta med.

Krister Azelius: “Styrelsen och ledningen har förtroende för tränaren och övriga ledare”
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0001

Transferfönstret har varit öppet sedan den 29/7 och stänger om en vecka. Med andra ord så letar alltså de ansvariga aktivt efter förstärkningar?

– Ja!

Avvaktar ni att försäljningen av Gigovic ska genomföras innan ni vågar agera?

– Vi kan inte ta utgångspunkt i möjlig försäljning av enskilda spelare när vi utvärderar möjligheten att agera. Transfer av någon spelare skulle såklart kunna underlätta, men vi måste förhålla oss till situationen oberoende av transfers även under rådande ekonomiskt läge.

Tror styrelsen att det allsvenska kontraktet kan säkras med nuvarande trupp och skadeläge?

– När det gäller en skadefri trupp absolut, men självklart påverkar skadebilden våra prestationer.

Hur är den ekonomiska situationen för närvarande? Hur är det ställt med likviditeten?

– Den ekonomiska situationen är – återigen pga av Covid 19 – ansträngd, men likviditeten är för närvarande god tack vare egna besparingar, stadens hyreslättnad och central hjälp.

Det är rimligt att anta att medlemmarna undrar och därför vore det kanske bra om klubben kunde kommunicera ut läget? (Eftersom jag själv är medlem har jag väntat länge på att styrelsen skulle ge någon information). Varför har ni inte gjort det?

– Jag vill understryka att vi var först ut med att, i slutet av mars, kommunicera konsekvenserna av Covid 19.Vi strävar hela tiden efter fortsatt transparens, men det är svårt att bedöma läget innan vi vet förutsättningarna för publik under hösten. Just nu sliter vi med att bedöma läget vid olika scenarion. När vi vet hur det blir med möjligheterna till publik kommer vi att göra och kommunicera en ny genomarbetad bedömning av det finansiella läget. Jag förstår att det är tålamodskrävande, men vi måste vara försiktiga med att kommunicera gissningar nu när det drar ihop sig. 

200330 Krister Azelius, ordförande och Joel Sandborg, klubbdirektör under en presskonferens anordnad av Helsingborgs IF den 30 mars 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92476

Om ni tvingas spela även höstsäsongen utan publik, klarar ni klubben ekonomiskt (om inte försäljningen av Gigovic blir av)?

– Vi räknar iskallt med att klara det på ett eller annat sätt, men tanken att vi skulle klara det av egen kraft känns avlägsen. Detta eftersom vi naturligtvis inte kommer att kunna lösa ekonomin med ökade publik- eller sponsorintäkter.

Har sponsorerna gått in utöver, tidigare avtal, för att rädda föreningen?

– Supportrar, supporterföreningar och sponsorer visar stor lojalitet med föreningen i denna svåra tid. Det är dock knepigt för oss att bedöma vilka bevekelsegrunder de enskilda aktörerna har för sitt engagemang.  

Slutligen: vilken placering tror du att HIF kan klara av att nå?

– Som min personliga åsikt – åtminstone Allsvenskt kontrakt utan kval

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 trackback/pingback

  1. Rollo från sidlinjen ”Räkna med nyförvärv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*