Kris i Allsvenskan?

Att använda sig av starka ord som “kris” i rubriksättningen är populärt bland “sensations-journalister” idag. Man vill helt enkelt få uppmärksamhet och locka läsare, inget konstigt med det, det är ju deras jobb. Det som dessa rubriksättare inte tänker på initialt, är att de samtidigt devalverar innebörden i ordet och läsare blir mer och mer luttrade.

Från första avspark i årets Allsvenska har vi läst allt från om hur dåliga planernas skick är, att Allsvenskan har låg status, till att publiken inte kommer. Detta sammanfattar dessa tangentryttare helt enkelt som om det är kris. Vet dom överhuvudtaget vad ordet kris betyder? Och vet dom egentligen hur mycket deras skriverier påverkar folks tycke och tänkande? Jag tvivlar…

Vi har ju faktum;
– Gräset växer inte på vintern, därav många bedrövliga gräsplaner. Sedan att vissa klubbar satsar mer än andra på underlaget, det är en fråga för SvFF.
– Publiksnittet har minskat i de fyra första omgångarna. Ja, det finns ju såklart ett antal faktorer i det. Vi har startat Allsvenskan i mars, en normal vintermånad. Lägg därtill “sensations-journalisternas” nedskrivning och hackande på serien, samtidigt som de skriver spaltkilometrar om ligor och lag utanför Sveriges gränser.
– Att Allsvenskan håller “låg” status i Europa beror på UEFA’s sätt att rangordna ligor och lag. Det betyder egentligen bara att de ska bestämma vilka som ska få spela i deras cuper, det säger absolut INGET om underhållningsvärdet i varje lands serier.

Är det underhållning då serien är så förutsägbar att man kan veta vilka fyra lag som kommer göra upp om guldet? Eller är det mer spännande då “storlagen” åker ur serien (Läs: Hammarby) och de små klubbarna utmanar (Läs: BK Häcken)?

***

Det är INTE kris i Allsvenskan. Vi behöver inte riva upp himmel och helvete (seriesystemet) för att locka till oss fler åskådare eller göra några stora omvälvande förändringar. Vi behöver ha lite mer tålamod, öppna ögonen och ha en gnutta mer patriotism i oss bara, så kommer vi inse att Allsvenskan aldrig kommer bli någon Premier League eller La Liga, men den är långt mycket mer intressantare.
Visst är det kul att se duktiga fotbollsspelare och bra fotboll, men att själva spelet och spelarna i Allsvenskan håller lägre klass är egentligen av underordnad betydelse för oss supportrar, det är vårt lag och vår Allsvenska som är det viktigaste. Tradition och patriotism. (Det är inga skällsord!)

Så ni som har makten, “sensations-journalister”, skriv mer och oftare om vår liga, våra spelare och om vår fotboll, så ska ni se att ordet “kris” kommer bli mer och mer sällsynt!

(För vår del, vi som är HIF’are, får vi mycket positiva skriverier i våra lokala (patriotiska) media. HD gör ett lysande arbete med att skapa och öka intresset för vår klubb, Helsingborgs IF.)

***

Vet du (läsare) hur många spelare i HIF’s startelva som har sin fostran i just HIF?

Det är bara ett par år sedan som media blåste upp sin ballong om hur många utländska importer det fanns i HIF. Vi fick skäll och spe får vårt sätt att hantera våra egna produkter och hur detta utarmade den svenska fotbollen. Hur låter det idag då ballongen har spruckit? Det låter inte mycket, eller hur. Idag är det ett faktum att HIF har en ungdomsverksamhet som ligger i topp i landet.

Mer om detta kommer ni få läsa framöver här på AOH…

1 kommentar

  1. Mycket bra inlägg, inte bara detta utan även det om Matte/Sir Alex.
    Conny-dagen efter är alltid uppskattat. Svar på enkla frågor undviker lätt spekulationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*