Jakob Voelkerling Persson inför derbyt: “Det är väl klart att man vet vad det betyder för fansen”

200615 Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson och Varbergs Robin Tranberg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / PA0008

Inför ett Skånederby som alltid är hett, valde jag att ta mig till den mixade zonen inne på Olympia för ett ta ett snack med en av HIF:s egna produkter om både derbyt och han själv. Produkten ifråga? Jakob Voelkerling Persson

Josip Ladan, Expressen: Du fick hoppa in mot Hammarby, hur var det att gå ut på mattan igen?

“- Kul. Tempot, när det går från träning till match det är klart det är skillnad men jag kände inte att det var så extremt. Det är bara att fortsätta få minuter i benen.” 

Ladan: Ni Har ju en ganska bra rad av förlustfria matcher i rad och nu väntar derby mot MFF, vad har du för personliga kopplingar till Skånederbyn?

” – Jag är från Trelleborg, det är många som håller på Malmö där. Jag har många polare som kanske hade stått i Malmö-klacken om det hade varit tillåtet med publik. Det är klar att man vill knäppa dem på näsan och vinna”.

Jakob Voelkerling Persson är en av de spelare i HIF som måste anses som en praktiskt instrument för en tränare då han både är kompetent som både Innermittfältare såväl som Mittback. Även om han känner sig mest hemma som mittback poängterar han i svaret på Allt Om HIF:s fråga om favoritplats att det i Slutändan är tränarens val vart han ska spela.

” – Jag ser väl mig som mittback fram för allt. Men där Olof vill spela mig, där kommer jag spela. Jag har inga invändningar emot var han spelar mig nu.”  

Trots en backlinje som i princip bara består av ytterbackar den senaste tiden väljer Jakob ändå en ödmjuk väg inför frågan om konkurrens.

Samtidigt är väl konkurrensen lite lättare som mittback, det är ingenting du har tankar på?

” – Nä, vill han spela de mittbackarna som har spelat där senaste tiden så är det hans val, Jag bestämmer ju noll över det, jag får bara rätta in mig var han vill spela mig.” 

Vilken är din bästa egenskap på planen?

“- Funktionell teknik, vilja” Tycker Jakob efter att låtit sig själv fundera en stund.

Men det är en annan förmåga som har fångat mig på Olympiafältets Plan 5. Pågen har en närmast exceptionell förmåga för att aldrig sluta springa och kämpa, något som blir väldigt tydligt när han jagar boll under kvadraten.

190821 Jakob Voelkerling Persson under en fotbollsträning med Helsingborg den 21 augusti 2019 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35639

Om jag säger, efter att ha sett flera träningspass med dig att det är din uthållighet och arbetsrytm, vad säger du då?

” – Jag försöker ge hundra procent varje dag på träning och match, så det är kul om du tycker det” , Säger 19-åringen med ett leende.

Efter mina tre år på universitet i England mötte jag Aston Villa fans, Bournemouth fans och faktiskt en udda fågel som höll på Scunthorpe United. Däremot aldrig någon som höll på Swansea, Jag var tvungen att leta i HIF:s A-lag för att hitta någon. För Jakob Voelkerling Persson håller nämligen på “The Swans”.

“- (Skratt) Det är flera år sedan nu, när Michu spelade där. Jag kollade på TV:n hemma och var extra mottaglig just den dagen när han gjorde hattrick borta mot QPR minns jag. Sedan dess har jag fastnat, det var så det gick till”.

Men HIF står närmast hjärtat?

“Ja, såklart”, Svarar Jakob med ett självförtroende på sin röst.

Är det viktigt att ha sådana som dig i laget som vet vad derbyt och HIF betyder?

” – Det är väl klart att man vet vad det betyder för fansen och hela den biten. Förhoppningsvis kan man förmedla det vidare till de nya. Det är klart att det är viktigt på ett sätt”, Säger Jakob och låter sina blott 19-år helt plötsligt falla i skuggan.

Det finns en udda karaktär som faller över derbyn. De får alla sin egna unika historia och på så sätt också sina huvudkaraktärer. Kanske är det en HIF:are från Trelleborg som pendlade 4 timmar varje dag under en termin för att hinna med livet i HIF:s akademi som blir en av dem imorgon.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*