Inför Malmö-HIF “Malmö har en betydligt starkare trupp och fler spelare som kan avgöra”

190926 Helsingborgs Adam Eriksson och Malmö FFs Jo Inge Berget under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 26 september 2019 i Malmö. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 92353

Säsongens första Skånederby står för dörren och, som väntat, kommer lagen till spel med lite olika förutsättningar. Men, som det brukar heta, bollen är rund…

Att HIF är kraftigt nederlagstippat inför Skånederbyt på onsdag i Malmö är fullt naturligt med hänsyn till lagens förutsättningar och tabellplaceringar. Men även historiskt har HIF haft svårt att hävda sig mot ”iff-iff”. Av de 57 gånger lagen mötts i Malmö har hemmalaget vunnit 29, medan gästerna bara vunnit 15. Resterande 13 möten har alltså slutat med delad pott. Senaste gången HIF lyckades vinna en allsvensk match i Malmö var guldåret 2011. Då blev det 3-0. Ett annat guldår var 1999 och då vann ”di röe” med 4-0. Ett annat glädjeämne var förstås 2014 då ”Skånes stolthet” vann med 2-0 i Svenska cupen.

Olof Mellberg får kanske plocka fram lite gamla bilder och visa dagens spelare att det går att besegra Malmö? Hittills i år är det bara Elfsborg som lyckats med den bedriften, men MFF har också, precis som HIF haft svårt att avgöra matcher. Fyra oavgjorda. Å andra sidan kommer hemmalaget, trots cupförlusten, till spel med fem raka segrar. Något som inneburit att Malmö kommit ifatt Norrköping och nu, i högsta grad, är inblandad i kampen om guldet.

200730 Malmö FFs Eric Larsson och Marcus Antonsson jublar med Ola Toivonen efter han gjort 1-0 under finalen i Svenska Cupen i fotboll mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 30 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0017

Malmö har vad som troligen är allsvenskans starkaste trupp. Anfallet fick dessutom nyligen förstärkning av Ola Toivonen som, efter en lite trevande inledning, fått spelat att lossna. På de senaste tre matcherna har man gjort hela 11 mål och är det inte 34-åringen som sätter bollarna så har han god hjälp av bla Kiese-Thelin och danske Anders Christensen.  Det enda som möjligen talar lite för att HIF ska ha någon chans är att MFF gått två rejäla holmgångar mot IFK Göteborg och fått lite mindre vila än HIF. Den som letar positivt kan också peka på att HIF var ytterst nära att vinna hemma mot Hammarby. Men det är betydligt mer som talar för hemmaseger i derbyt. Malmö har en betydligt starkare trupp och fler spelare som kan avgöra.

Cyniskt sett är väl chanserna till HIF poäng ungefär 5-10% och då är man förmodligen lite optimistisk? Mirakel händer visserligen, men de är ganska sällsynta. Det ser för övrigt ganska mörkt ut framöver för HIF. Efter derbyt väntar Norrköping och det lär inte bli mycket lättare. Men under innevarande säsong så verkar ju ändå HIF ha lättare för de matcher där man inte förväntas ta poäng vilket bla inneburit poäng mot tilltänkta topplag såsom AIK, Djurgården och, nu senast, Hammarby

Det som kan rädda HIF nu är om laget kan få in par förstärkningar. Hur det ska gå till vet jag inte, med tanke på ekonomin, men det känns faktiskt som att den nuvarande spelartruppen inte räcker till för att fixa kontraktet? 

Spelarna och Mellberg får mer än gärna bevisa att jag har fel.

Matchen spelas, under morgondagen, på Eleda Stadion med start klockan 19.00

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*