Intervju med Ludvig Carlius, Casper Widell och Emil Hellman

Vi har börjat lära oss namnen men vilka är spelarna bakom? AOH satte sig ner med tre framtidsmän för att prata förväntningar, ambitioner och drömmar

Deras ungdomliga aura och karisma skär igenom den närmast klorindoftande lukten av professionalitet och byråkrati inne i Olympias Katakomber när de gemensamt närmar sig intervjubordet. Tillsammans utgör Casper Widell, Emil Hellman och Ludvig Carlius en del av den ungdomliga ådra som på många sätt infinner sig i Helsingborgs IF:s A-lag nuförtiden.

“- Vafan… Tog du ingen Ramlösa till mig Ludde…?” Emil Hellman ler och och gestikulerar uppgivet till sin vän som bara rycker på axlarna. Deras kamratskap är precis lika uppenbar och med lika mycket glimten i ögat som i kvadraten en dag på Olympiafältet. Allvaret lägger sig dock som ett lock över bordet när ämnet speltid kommer på tal.

” – Jag är jättenöjd, Så mycket speltid man bara får är ju såklart bra” Svarar Widell med ett lugn.

” – Jag har ju gjort min debut, men man vill ju alltid spela mer” Fortsätter Emil Hellman.

Den enda av de tre som inte fått speltid under årets allsvenska är Ludvig Carlius.

” – Det är klart jag vill göra min debut, man vill ju alltid ha speltid men samtidigt är det väldig tuff konkurrens, det finns väldigt många bra spelare. Jag måste göra det bättre än de andra för jag saknar erfarenhet. Det är bara att kriga på” Svarar Ludvig nästan lite för Media-tränat för sina 19 år.

De tre har dock identifierat den stora skillnaden mellan juniorspel och Seniorspel och vad som behöver utvecklas

“- Det är ju det taktiska. Det skulle jag säga är det största hoppet mellan U19 och Seniorspel. Man får inte riktigt det i U19“. Säger Carlius varpå de andra instämmer.

200325 Anders Randrup mot Ludvig Carlius under internmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Helsingborg den 25 mars 2020 i Helsingborg.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

 

 

 

 

 

 

 

 

En spelare som flera gånger har fångat mitt blickfång under träningarna är samme unge Ludvig Carlius. Sliter, kämpar och besitter en fin teknik. Trots det är han ödmjuk inför sin plats i laget när jag nämner det.

“- Det är klart man tränar för att spela, samtidigt får man ju ha full förståelse för att det finns mycket mycket konkurrens just på innermittfältet. Det är mitt första år här i A-Laget och måste komma in i allt” Svarar Carlius förstående.

Med alla sina år i lag som Aston Villa, Juventus och Villarreal är Mellberg en rutinerad gammal räv som fotbollsspelare. På träningarna vandrar han ofta runt med blott 17-åriga Casper Widell på Olympiafältets träningsplan och tar individuella samtal, faktiskt nästan lite likt Sokrates och hans lärjunge även om jämförelsen saknar sin akademiska motvikt. Unge Casper Widell tycker om Mellbergs Ledarstil.

” – Jag tycker han är bra. Han lär ut på ett bra sätt. Han visar hänsyn till oss unga. Så fort vi har en fråga så ger han oss svar. Sen är det ju extra bra med hans historia som mittback, speciellt för mig och Emil

200615 Helsingborgs Casper Widell under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots det involverar sig Mellberg sällan i övningar utan låter Thomas Gabrielsson allt som oftast ansvara för momenten medan Mellbergs örnblick röntgar planen efter prestationer. En observation som Ludvig Carlius inte berörs av.

” – Det är ingenting man tänker på så mycket. Det flyter bara på, på träningarna”.

19-årige Emil Hellman är den vänsterfotade vänsterbacken som kom till HIF som 14-åring från Högaborg. Det senaste året har han gått över allt mer till en roll som Mittback. Det är däremot en annan observation på träningarna som jag har anmärkt på. Det fysiska spelet. Häromsistens gav han Brandur Hendriksson en smäll på träningen så hård att Landslagsmannen från Färöarna låg kvar på marken en stund. Brandur var inte direkt Emil Hellmans bästa vän under resten av träningspasset. När Emils fysiska spel på träningarna kommer på tal möts det av skratt från de två andra, men av acceptans och erkännande från Emil.

“Ja, det är klart det är ju bara att gå in och köra. Jag är ju en fysisk spelare och måste visa att jag vill upp här och vinna. Man vill ju spela och konkurerra precis som alla andra” Svarar Emil med självförtroende på rösten

“- Finns det en balans i att inte ta skit från de äldre och att ställa sig in i ledet?”

” – Nej, det är klart man vill ju inte skada spelare eller så men man vill ju visa att man är där”

HIF har en lång historia av att odla talanger och har också som målbild och filosofi att en stor del av truppen ska kunna säljas vidare till Europa. På frågan om de som ungdomar känner press av att leverera och prestera i en klubb som har den uttalade ambitionen att vara en plantskola svarar de med respekt och insikt för hur situationen förhåller sig i en klubb som HIF.

“Man vill ju alltid prestera och visa upp sig. Är man bra nog är man bra nog helt enkelt. Då försvinner också pressen lite och man får lite självförtroende” Tycker Emil Hellman.

“Press finns ju alltid. Man kände den när man var tolv, när man var femton, man känner den fortfarande. Så är det” Erkänner Carlius.

I dagens moderna fotbollstidsålder är det inte många ungdomar som “bara” håller på sitt lokala fotbollslag. Samtliga tre håller på lag utanför HIF när frågan ställs.

” – Manchester United” Svarar Widell

” – Chelsea” Fortsätter Carlius

” – Barcelona” Avslutar Hellman.

Med sådana glamorösa fotbollsgiganter i åtanke blir jag fundersam över klubbens kultur och identitet och ungdomarnas betydelse för denna, speciellt då en av dem, Casper Widell har sina rötter i Landskrona klubben IK Wormo, sökte in till Malmö FF:s Högstadieprofil utan att komma in, innan han sedermera kom till HIF.

“- Är det lite av en mytbildning som har uppstått bland fans att ni ska vara en del av HIF:s kultur och visa vad den betyder, med juniorer som dig Widell och din historia i åtanke?”

Så fort du spelar i en Klubb, så representerar du ju den och den staden“, Svarar Widell

“Det är klart att vi måste visa oss från en bra sida och representera staden men samtidigt de som kommer från andra städer och representerar klubben måste ju också bli en del av staden och vad den innebär” Fyller Ludvig Carlius i.

Ibland är berättelsen lika viktig som luften vi andas, den ger oss syfte och mening. Drömmen är berättelsen i sin födelse-fas då det var där det där det hela började, vid just drömmen. Supportrar har sina egna drömmar och Juniorerna du precis läste om har definitivt sina. Slutligen finns möjligheten att både fansens och Juniorernas drömmar vävs samman och kanske gör de också det, där ute på Olympias gröna gräs i Helsingborg.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*