Inför HIF-Hammarby

190415 Hammarbys Muamer Tankovic i kamp med Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 15 april 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / 92281

HIF är i skriande behov av trepoängare, så en hemmaseger mot Bajen och deras HIF-koloni hade varit en högvinst.

Nu möter HIF två av guldfavoriterna Hammarby och Malmö FF inom loppet av en vecka, så det är verkligen upp till bevis för vårt rödblåa lag. Efter  tre sexpoängsmatcher med väldigt varierande insatser mot Falkenberg, Örebro och Östersund som sammanlagt gav tre pinnar i kolumnen, ökar nu klassen på motståndet rejält. De senaste åren har HIF ibland steppat upp mot bättre lag, och emellanåt har man åkt på rena överkörningar. Hammarby är inne i en stigande formkurva, även om man har haft stora problem med spelet, och blandat och gett resultatmässigt. På de senaste fem omgångarna har Bajen två vinster, två oavgjorda och en storförlust mot Malmö FF med 0-3.

170820  Darijan Bojanic under en fotbollsmatch mellan Helsingborg och GAIS den 20 augusti 2017 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

Söders stolthet som var AoH:s egen guldfavorit inför den här säsongen har en stor Helsingborgskoloni i spelartruppen och i organisationen. Sportchef är den f d HIF:aren Jesper Jansson, och bland spelarna hittar vi de Högaborgsfostrade   f d HIF-lirarna Abe och Imad Khalili, båda med en hel drös ungdomslandskamper på meritlistan, Abe är europamästare för U 21 och Imad blev allsvensk skyttekung 2013. De andra HIF:arna i truppen är Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic, varav den senare har 21 A-landskamper för Sverige och en proffskarriär i Frankrike, England och Danmark på sitt CV.

Historiskt sett har Helsingborgs IF tyngre meriter med sju allsvenska guld, fem cupguld, två guld i supercupen och 67 säsonger i allsvenskan. Hammarby IF har ett allsvenskt guld från 2001 då man tränades av Sören Cratz som året efter blev tränare i HIF, och man har 51 säsonger i allsvenskan. De senare åren har Bajen dock varit klart bättre än HIF, man var bl a med i guldstriden ända in i slutomgången i fjol. Laget tränas för tredje året på rad av Stefan Billborn med bronshjälten från USA-VM 1994, Joachim Björklund som assisterande tränare. Inför årets säsong värvade man den danske målvakten David Ousted (Chicago Fire), försvararen Aziz Ovitara Mohammed (ASEC Mimosas), mittfältaren Abe Khalili (Kasimpasa) och anfallarna Paulinho (Israel tidigare Häcken), Lou Bayere Junior (ASEC Mimosas) och Gustav Ludvigsson (Örgryte). Man blev också av med spelare som Johan Wiland, Leo Bengtsson (Häcken), Mats Solheim (Stabaek) och Ze Vitor.

Paulinho, 33, lämnar BK Häcken efter säsongen.
Anfallaren har skrivit på ett 1,5-årskontrakt med israeliska Hapoel Be’er Sheva.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_405

HIF är mer än väl medvetna om allvaret inför söndagens hemmamatch mot Hammarby. Trepoängarna behöver rulla in för att laget inte ska fastna i bottenstriden. Det mest intressanta är om det börjar ljusna på skadefronten så att man kan formera ett lag där friska spelare får husera på sina ordinarie positioner. Med en 100%-ig kämpainsats är det inte omöjligt med en seger mot Stockholms eget HIF på Olympia på söndag.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*